Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кравець хімія .doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
325.12 Кб
Скачать

1.2 Класифікація лугів

В залежності від кількості гідроксильних груп ОН луги діляться на однокислотні NaOH і багатокислотні Ca(OH)2. Найбільше значення серед лугів мають їдкий калій КОН і їдкий натрій NaOH.

Їдкий калій - сильний луг, їдкий, мильний на дотик. Одержують його електролізом водного розчину KCl, а випускають у вигляді твердої речовини (марок А і Б) або рідини (марок В і Г) з вмістом їдких лугів в перерахунку на КОН відповідно 95, 93, 52 і 50 %. Використовується для виготовлення електролітів лужних акумуляторів, виробництва рідкого мила та ін.

Їдкий натрій (каустична сода) - сильний луг, який одержується хімічним способом або електролізом водного розчину кухонної солі (електрохімічний метод). Виготовляється рідкий і твердий, технічний і реактивний, першого та другого сортів.

Твердий NaOH - біла непрозора, досить гігроскопічна маса або луска.

Агрегатний стан і метод одержання їдкого натрію відбивається в його маркуванні. Наприклад, ТХ - твердий хімічний, ТР - твердий ртутний, РР - розчин ртутний, РД - розчин діафрагмний. Використовується у виробництві штучних волокон, корда, як обмивочний знежирюючий засіб та ін.

Рідкі луги перевозять і зберігають в залізничних цистернах, контейнерах, сталевих або поліетиленових бочках, тверді - в барабанах із чорної кровельної сталі або в поліетиленових мішках, які вкладені в 3-4-шарні паперові мішки або в металеві барабани.

Каустична сода бере участь у виготовленні біодизельного пального, що одержується з рослинних олій та використовується для заміни звичайного дизельного пального. Для отримання біодизелю до дев'яти масових часток рослинної олії додається одна масова частка каустику. Використовується їдкий натрій в якості реактиву для розчинення засмічень каналізаційних труб у вигляді сухих гранул або у складі гелів. Натрій гідроксид дезагрегує засмічення і сприяє легкому просуванню його далі по трубі.

1.3 Хімічні властивості NaOh,

Розчинні у воді основи (луги) отримують при взаємодії:

– лужних і лужноземельних металів з водою:

Na+ 2H2O = Na (OH)2 + H2 ↑;

– оксидів лужних і лужноземельних металів з водою:

Na2O + H2O = 2NaOH;

BaO + H2O = Ba(OH)2.

Нерозчинні у воді основи одержують реакцією обміну між сіллю цього металу і лугом, наприклад:

FeSO4 + 2NaOH = Fe(OH)2 ↓ + Na2SO4.

Основи з утворенням солей взаємодіють

– з кислотами (реакція нейтралізації):

Cu(OH)2 + 2HCl = CuCl2 + 2H2O.

– з кислотними оксидами:

2KOH + N2O5 = 2KNO3 + H2O.

Луги взаємодіють з солями, утворюючи нову основу і нову сіль:

6KOH + Fe2(SO4)3 = 2Fe(OH)3 ↓ + 3K2SO4

Найпоширеніша серед лугів речовина - натрій гідроксид. Na(OH) - чи майже біла розплавлена маса або у вигляді маленьких кульок, пластівців та інших форм, що містить суму лугів у межах 97,0–100,5% у перерахунку на NaОН, також твердий та ламкий з кристалічним зламом; у воді і під дією кисню швидко абсорбує вуглекислий газ та воду. У воді натрій гідроксид розчиняється з виділенням великої кількості теплоти внаслідок утворення різних гідратів.

Гідроксид натрію - їдка речовина, яка викликає корозію металів. Їдкий луг належить до речовин другого класу небезпеки. Тому при роботі з лугом потрібно дотримуватися обережності. При попаданні на шкіру, слизові оболонки і в очі утворюються серйозні хімічні опіки. При контакті слизових поверхонь з їдким лугом необхідно промити уражену ділянку струменем води, а при попаданні на шкіру - слабким розчином оцтової кислоти.

Натрій - елемент, який грає досить важливу роль у функціонуванні людського організму. Головне призначення натрію - здійснення та підтримання водно-сольового обміну, нервово-м'язової діяльності і роботи нирок.

Натрій також присутній у твердих сортах сиру, яйцях, яловичині, молоці. У невеликих кількостях він міститься в морській капусті, морепродуктах, буряку, моркви, селері, а також мінеральної води.

 Таблиця 1 – Властивості основ

Луги

Нерозчинні гідроксиди

Зміна забарвлення індикаторів

Змінюють

-

Взаємодія із кислотами з утворенням солі й води (реакція нейтралізації):

2KOH + H2SO4 → K2SO4 + 2Н2O

Fe(OH)2 + H2SO4 → FeSO4 + 2Н2O

Взаємодія із кислотними оксидами:

2NaOH + СO2 → Na2CO3 + Н2O

2NaOH + СO2 → Na2CO3 + Н2O

Взаємодія із амфотерними оксидами й гідроксидами:

2NaOH + ZnO → Na2ZnO2 + Н2O;

KOH + Al(OH)3 → KAl(OH)4

-

Взаємодя із солями, якщо виконується хоча б одна умова протікання реакцій обміну:

2NaOH + CuSO4 → Сu(ОН)2 ↓ + Na2SO4;

NaOH + NaHCO3 → Na2CO3 + CO↑ + H2O

-

Гідроксиди лужних металів стійкі до нагрівання, гідроксиди лужноземельних металів розкладаються, але при більш високій температурі, ніж нерозчинні гідроксиди:

Са(ОН)2  СаO + Н2O

При нагріванні розкладаються:

2Fe(OH)3  Fe2O3 + 3H2O