Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кравець хімія .doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
325.12 Кб
Скачать

1.4 Виявлення, використання та практичне значення NaOh

Луги можна виявити у водних розчинах за допомогою індикаторів.

Забарвлення деяких індикаторів у кислотному, нейтральному та лужному середовищах

Індикатор

Забарвлення в розчині

У кислотному середовищі

У нейтральному середовищі

У лужному середовищі

Лакмус

Червоний

Фіолетовий

Синій

Метилоранж

Червоний

Жовтогарячий

Жовтий

Фенолфталеїн

Безбарвний

Безбарвний

Малиновий

На практиці здебільшого використовують тільки луги, у першу чергу натрій гідроксид та кальцій гідроксид. Натрій гідроксид використовують при виробництві мила, ліків, у шкіряній промисловості, для очищення нафти тощо.

Їдкий натрій застосовується в усіх галузях промисловості, а також для побутових потреб. Каустик використовується в целюлозно-паперовій промисловості для делігніфікації (сульфатний процес) целюлози, у виробництві паперу, картону, штучних волокон, ДВП.

Їдкий луг використовують для омилення жирів при виробництві мила, шампуню та інших мийних засобів.

У хімічних галузях промисловості натрій гідроксид застосовується для нейтралізації кислоти, як реагент або каталізатор у хімічних реакціях; у хімічному аналізі - для титрування; також NaOH використовується для травлення алюмінію та у виробництві чистих металів; у нафтопереробці - для виробництва олив.

Каустична сода бере участь у виготовленні біодизельного пального, що одержується з рослинних олій та використовується для заміни звичайного дизельного пального. Для отримання біодизелю до дев'яти масових часток рослинної олії додається одна масова частка каустику.

Використовується їдкий натрій в якості реактиву для розчинення засмічень каналізаційних труб у вигляді сухих гранул або у складі гелів. Натрій гідроксид дезагрегує засмічення і сприяє легкому просуванню його далі по трубі.

Каустична сода у цивільній обороні застосовується для дегазації і нейтралізації отруйних речовин, у тому числі зарину, в ізолюючих дихальних апаратах (ІДА), для очищення повітря від вуглекислого газу, що видихається.

При приготуванні їжі каустик бере участь: для миття та очищення фруктів та овочів від шкірки, у виробництві шоколаду та какао, напоїв, морозива, фарбування карамелі, для розм'якшення маслин і при виробництві хлібобулочних виробів.

Натрій гідроксид зареєстрований в якості харчової добавки E524.Гідроксид натрію - їдка речовина, яка викликає корозію металів. 

NaOH широко використовується у фармацевтичних препаратах як буферний агент для надання розчинам відповідного рН, а також для отримання солей при реакції зі слабкими кислотами.

1.5 Техніка безпеки при роботі з лугом, його зберігання

Їдкий луг належить до речовин другого класу небезпеки. Тому при роботі з лугом потрібно дотримуватися обережності. При попаданні на шкіру, слизові оболонки і в очі утворюються серйозні хімічні опіки. При контакті слизових поверхонь з їдким лугом необхідно промити уражену ділянку струменем води, а при попаданні на шкіру - слабким розчином оцтової кислоти. Якщо розчин лугу , котрий попав на руки, не змити водою, шкіру починає щипати, і незабаром уторюється виразка.

Використовуючи натрій гідроксид (сода каустична) рекомендуються наступні засоби хімічного захисту: хімічні захисні окуляри для захисту очей, гумові рукавички або рукавички з прогумованою поверхнею для захисту рук (латексні рукавиці), для захисту тіла, хімічностійкий одяг, просочений вінілом або прогумовані фартухи.

Умови зберігання гідроксиду натрію (каустична сода, каустик, їдкий натрій, їдкий луг): у щільно закритій тарі, в недоступному для дітей та тварин місці.

Зберігати твердий лугу слід в ємностях з поліетилену або в товстостінних широкогорлих скляних банках, які щільно закриваються пробками.

Зберігається у повітронепроникному неметалічному контейнері у прохолодному, сухому місці. При контакті з киснем. швидко абсорбує вологу й розріджується, але згодом знову стає твердим (унаслідок абсорбції діоксиду вуглецю й формування натрію карбонату)