Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР МВТ.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
886.18 Кб
Скачать

42

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………...…………………..………………………5

1 КЛАСИФІКАЦІЯ ЦИФРОВИХ ВИМІРЮВАЛЬНИХ ПРИЛАДІВ…….........….......

1.1 Поняття про цифровий вимірювальний прилад……...……………………

1.2 Класифікація ЦВП……..………………………………………………………

1.2.1……………….…

1.2.2……………….…

1.2.3……………….…

1.2.4……………….…

2 ОЦІНКА ПОХИБОК ВИМІРЮВАННЯ…………………………………………...…

2.1 Оцінка граничних значень основної та додаткової похибок………………

2.2 Виведення виразів абсолютної та відносної похибок опосередкованого

вимірювання величини………………………………………………………..….

2.3 Отримання результатів спостережень при прямих рівно точних вимірюваннях……………………………………………………………………...

2.4 Оцінка результату опосередкованного вимірювання величини……..…

2.5 Визначення коефіцієнтів лінійної залежності……………………………

2.6 Отримання результатів сукупних вимірювань, оцінка СКВ, знаходження нев’язок………………………………………………………………………

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………..……..

ЛІТЕРАТУРА……………………………………………………………………….

ДОДАТКИ…………………………………………………………………………….

Додаток А (Розв’язки до пункту 2.5)………………………….

Додаток Б (Розв’язки до пункту 2.6)…………………………………

ВСТУП

Дисципліна «Метрологія та вимірювальна техніка» входить до природничо-наукового циклу у системі підготовки бакалаврів за спеціальністю 6.051001 «Метрологія та інформаційно-вимірювальні технології» і вивчається напротязі третього курсу відповідно до навчального плану.

Метрологія – (від грецької metron – міра, logos – вчення) наука про вимірювання, методи та засоби забезпечення їх єдності та способи досягнення необхідної точності.

Єдність вимірювання – стан вимірювань, за яким їх результати подаються в узаконених одиницях і похибки вимірювань, що являють собою відхилення від дійсного значення, відомі із задоною ймовірністю.

Однією з найважливіших характеристик вимірювань є точність – характеризує міру відповідності наукового знання про досліджуваний об’єкт, сформульованого з використанням кількісних відношень, що отримані в процесі вимірювального експерименту. Точність на кожному етапі розвитку науки і техніки є кінцевою.

Предметом метрології є отримання кількісної і якісної інформації про властивості об’єктів і процесів, встановлення і застосування наукових і організаційних основ, технічних засобів, правил та норм необхідних для досягнення єдності та необхідної точності.

Методи метрології – сукупність фізичних та математичних методів, що використовуються для отримання вимірювальної інформації. До них належать: методи вимірювання, відтворення величин заданого розміру, порівняння величин, вимірювальне перетворення, обробка результатів спостережень та планування вимірювального експерименту. Дані методи дозволяють перевірити істиність інформації метрологічними експериментами.

Засоби метрології – різноманітні засоби вимірювання та контролю, які постійно вдосконалюються і розвиваються на основі об’єктивних законів. Вони включають в себе: сукупність засобів вимірювання та контролю, систему державних еталонів одиниць фізичних величин, систему передачі розмірів одиниць фізичних величин від еталонів всім засобам вимірювання за допомогою зразкових засобів повірки, система обов’язкової державної та відомчої повірки або метрологічної атестації засобів вимірювання, система стандартних зразків складу і властивостей речовин і матеріалів. Всі засоби вимірювання і контролю регламентуються державними і міжнародними правилами та законодавчими актами, основна мета яких – підтримування єдності вимірювань.

Основним поняттям метрології є поняття про фізичну величину. Фізична величина – це властивість явища чи тіла, яка загальна в якісному відношенні для багатьох матеріальних об’єктів та індивідуальна в кількісному відношенні для кожного з них.

Напрямки метрології поділяються на:

- теорія вимірювань;

- теорія похибок;

- інформаційна теорія вимірювання;

- інформаційно-вимірювальні системи;

- статистичні вимірювання;

- вимірювання електричних величин;

- вимірювання магнітних величин;

- вимірювання неелектричних величин.

Основний зміст вимірювання полягає в отриманні достовірної кількісної експериментальної інформації про розмір фізичної величини.

1 Класифікація цифрових вимірювальних приладів

1.1 Поняття про цифровий вимірювальний прилад

Згідно з ДСТУ 2681–94, визначення цифрового вимірювального приладу базується на формі подання результату вимірювання, тобто особливість цифрових вимірювальних приладів (ЦВП) полягає в тому, що результат вимірювання відбивається на показувальному пристрої у вигляді числа, як правило, десяткового, або символів. Ця особливість належить до зовнішніх ознак ЦВП, вона не обумовлює їхніх принципів побудови і технічних характеристик, але забезпечує зручність відліку і, головне, усуває суб’єктивні помилки оператора. Проте таке визначення ЦВП не враховує іншу, загальноприйняту особливість – наявність автоматичного переходу від аналогової до дискретної форми подання одного або двох сигналів на якомусь етапі їх перетворення в приладі, що виконується аналого-цифровим перетворювачем (АЦП). Аналого-цифрове перетворення є принципово якісною відзнакою ЦВП і помітно впливає на їх технічні, особливо метрологічні характеристики.

Обов’язковими функціональними компонентами ЦВП є АЦП і цифро-вий відліковий пристрій. До складу ЦВП завжди входять також вхідні лінійні або масштабні перетворювачі (подільники напруги, підсилювачі), які забезпечують до того ж високий опір приладу. Вхідні пристрої залежно від призначення та принципу побудови ЦВП можуть мати формувачі імпульсів і функціональні перетворювачі, наприклад, перетворювачі різних характеристик змінних напруг, фазового зсуву, потужності в постійну напругу, постійної напруги в частоту і т. ін. Складовими ЦВП можуть бути арифметично-логічні пристрої, призначені для виконання різних обчислювальних операцій (арифметичних, розв’язання систем рівнянь) і логічних операцій. Синхронізацію роботи всіх ланок ЦВП забезпечує блок, або пристрій, керування (або мікропроцесорний контролер) тієї чи іншої складності залежно від розгалуженості функціональних зв’язків між блоками та прийнятої процедури вимірювань ЦВП, а також генератори тактових або зразкових імпульсів. Сучасні ЦВП, як правило, споряджені інтерфейсним блоком (або пристроєм) для зв’язку з зовнішніми засобами вимірювальної техніки, засобами обчислювальної техніки тощо. Для цифрових вимірювальних приладів використовують усі основні технічні характеристики вимірювальних приладів, проте окремі з них потребують пояснення з урахуванням специфіки ЦВП[1].

1.2 Класифікація ЦВП

Класифікацію ЦВП показано на рисунку 1.1.

Рисунок 1.1 – Класифікація цифрових вимірювальних приладів

Залежно від методу вимірювання, який реалізується, ЦВП поділяються на прилади зіставлення і зрівноважування. Структурні схеми ЦВП зіставлення розімкнені, а ЦВП зрівноважування - замкнені.

Структурна схема ЦВП розімкненого типу містить ряд послідовно ввімкнених вимірювальних перетворювачів, кожний з яких може бути охоплений власним зворотним зв’язком. Характерною особливістю структури таких вимірювальних пристроїв є відсутність загального зворотного зв’язку з виходу на вхід. Засоби вимірювання цього типу характеризуються більш високою швидкодією і більшою похибкою порівняно з ЦВП зрівноважування[2].

Характерною рисою структури замкненого типу є наявність загального зворотного зв’язку з виходу на вхід, тобто вхідна величина у процесі перетворювання зрівноважується вихідною величиною. Цифрові прилади зрівноважування поділяються на прилади слідкувального і розгортального зрівноважування. У цифрових слідкувальних приладах компенсувальна величина постійно слідкує за змінами вхідної величини. У цифрових приладах розгортального зрівноважування компенсувальна величина змінюється примусово циклами, які повторюються за раніше заданою програмою в бік збільшення чи зменшення керувальним автоматом і мірою. В свою чергу ЦВП розгортального зрівноваження реалізують алгоритми послідовного наближення або порозрядного зрівноваження[3].

В інфомаційно-вимірювальній техніці переважного значення набув розвиток засобів вимірювань електричних величин (напруги, частоти, різниці фаз, параметрів електричних кіл), оскільки більшість фізичних величин у процесі вимірювання перетворюються на електричні, як найбільш зручні для передавання, порівняння, відтворення і вимірювання. Отже, за видом вхідної (вимірюваної) величини ЦВП поділяються на цифрові частотоміри, фазометри, вольтметри та вимірювачі параметрів електричних кіл. Якщо Х є аналоговою величиною, зручною для квантування, тобто інтервалом часу ТX, частотою fX, фазою , або напругою UX, то застосовують розімкнену схему цифрового приладу зіставлення з перетворювачем ТX-код, fX - код, - код або UX – код[2].

Цифровий частотомір середніх значень

Частота f періодичного сигналу – це фізична величина, значення якої визначають кількістю коливань в одиницю часу.

Принцип дії цифрового частотоміра середніх значень засновано на підрахунку кількості імпульсів невідомої час­тоти fx за зразковий часовий інтервал t0, який формується зразковою мірою часу.

Структурну схему цифрового частотоміра середніх значень наведено на рисунку 1.2.

Рисунок 1.2Структурна схема цифрового частотоміра середніх значень

Структурна схема частото­міра містить такі основні блоки. Зразкову міру часу ЗМЧ (Т – RS – тригер, SW2 – схема збігу, G – генератор зразкової частоти, ПЧ – подільник частоти, що формує зразковий часовий інтервал t0).

А також вона містить двійковий лічильник СТ2, який підраховує кількість імпульсів невідомої час­тоти fx за зразковий інтервал часу t0, схема збігу SW1, де здійснюється квантування зразкового ча­сового інтервалу імпульсами невідомої частоти, формувач імпульсів F, який із вхідних синусоїдних сигналів формує прямо­кутні імпульси, калібровані за амплітудою і тривалістю.

За командою "Пуск" тригер Т приймає стан логічної одиниці і таким чином відкриває схеми збігу SW1 і SW2. Імпульси, які проходять із частотою fx через формувач F і відкриту схему SW1, надходять на вхід двійкового лічильника СТ2, який здійснює їх підрахунок. В цей самий момент часу через відкриту схему SW2 імпульси f0 із виходу генератора G зразкової частоти надходять на вхід подільника частоти, коефіцієнт ділення якого розраховують з урахуванням забезпечення потрібного часового інтер­валу t0. Після закінчення зразкового часового інтервалу заднім фронтом імпульсу t0 тригер Т встановлюється у стан логічного нуля, схеми збігу SW1 і SW2 закриваються і в лічильнику СТ2 фіксується код N. Кількість імпульсів невідомої частоти, які підраховує двійковий лічильник за час t0, визначається так:

, (1.1)

де - моменти часу початку та закінчення зразкового часового інтервалу.

Зразковий часовий інтервал формується в подільнику частоти і визначається як:

, (1.2)

де - коефіцієнт ділення подільника частоти;- період імпульсів зразкової частоти.

Тоді остаточне рівняння перетворення цифрового частотоміра середніх значень матиме вигляд:

. (1.3)

Подане співвідношення є рівнянням перетворювання частотоміра, оскільки воно характеризує, яким чином пов'язані між собою вихідна NF і вхідна fx величини.

У цифровому вимірювальному приладі за умови постійної абсолютної похибки в діапазоні зміни вимірюваної величини межа допуску основної похибки нормується у вигляді максимальної зведеної похибки:

. (1.4)

З урахуванням цього, рівняння похибки квантування цифрового частотоміра середніх значень подамо у вигляді

. (1.5)

Аналіз наведеного рівняння показує, що похибка квантування суттєво залежить від вимірюваної величини. Під час вимірювання низьких частот похибка велика, і тому область застосування таких частотомірів – вимірювання середніх частот (>1000 Гц). Крім того, похибка квантування залежить також від величини зразкового часового інтервалу, який визначається коефіцієнтом k подільника частоти. Похибка квантування зменшується при збільшенні зразкового часового інтервалу t0. Однак, збільшення t0 приводить до зростання часу вимірювання, а, отже, до зниження швидкодії. Оскільки зменшується при збільшенніfx, то такі частотоміри ефективні в області середніх і високих частот (від одиниць кілогерц до десятків мегагерц).

Другою складовою похибки вимірювання частоти є похибка зразкової міри часу , яка зумовлена неточністю первинного встановлення значенняt0 і його наступними часовими та температурними змінами.

Визначимо нижню межу вимірювання fx min. Для цього задамося нормованим значенням похибки квантування :

. (1.6)

Знайдемо верхню межу вимірювання частотоміра середніх значень. Ця характеристика обмежена ємністю двійкового лічильника:

,

де n – розрядність двійкового лічильника.

Підставимо Nmax в рівняння перетворення частотоміра і отримаємо рівняння для визначення верхньої межі вимірювання:

. (1.7)

Цифрові частотоміри цього типу вимірюють за час t0 середнє значення частоти fx. Тому їх називають частотомірами середніх значень.

В області низьких і інфранизьких частот більш ефективні частотоміри, які базуються на квантуванні вимірюваного періоду[3].

Прикладом цифрового частотоміру середніх значень – частотомір Ч3-66 (рисунок 1.3) призначений для автоматичного вимірювання частоти безперервних синусоїдальних сигналів і напівавтоматичного вимірювання середнього значення несучої частоти сигналів.

Ч3- 66 має розширені функціональні можливості (вимірювання нестабільності, вимірювання середнього значення, калькуляторний режим), високі метрологічні характеристики, забезпеченість самодіагностикою, спряжність з ЕОМ і можливість роботи у складі ІВС.

Найбільш ефективним є застосування Ч3-66 в метрологічній службі при перевірці частотних параметрів генераторів сигналів, у складі ІВС на основі цифрових вимірювальних приладів загального застосування для вимірювання частоти і обробки результатів вимірювання за встановленою програмою, для контролю частот радіоприймальних пристроїв[5].

Рисунок 1.3Частотомір Ч3-66

Технічні характеристики Ч3-66

Діапазон частот:

- вхід А: 10 Гц-120 МГц;

- вхід Б: 0,1-2 ГГц;

- вхід В: 2-37,5 ГГц.

Мінімальний рівень вхідних сигналів:

- вхід А: 0,05 В;

- вхід Б: 0,02 мВт;

- вхід В: 0,02-0,1 мВт.

Діапазон частот вимірюваних сигналів:

- вхід Б: 0,1-2 ГГц;

- вхід В: 2-37,5 ГГц.

Мінімальний рівень потужності в імпульсі вхідних сигналів:

- вхід Б: 0,1 мВт;

- вхід В: 0,1-0,2 мВт.

Споживана потужність: 120 В А.

Маса: 20 кг.

Габарити: 488х1ЗЗх555 мм.

Замінює: Ч3-61, Ч3-58.

Можлива заміна: Ч3-71.

Цифровий періодомір (частотомір миттєвих значень)

У частотно-вимірювальній техніці основною характеристикою періодично­го сигналу є період. Періодом Т періодичного сигналу називається найменший інтервал часу, через який регулярно послідовно повторюється довільно вибране миттєве значення періодичного сигналу u(t). 3 математичної точки зору це інтерпретується так : період Т - це найменший інтервал часу, що відповідає рівнянню u(t+iT)= u(t), де i - будь-яке ціле число.

Принцип дії цифрового періодоміра заснований на квантуванні невідомого періоду сигналу Тx імпульсами зразкової частоти f0, що їх формує зразкова міра частоти (ЗМЧ).

Структурна схема цифрового періодоміра наведена на рисунку 1.4.

Рисунок 1.4Структурна схема цифрового періодоміра

Основними елементами приведеної структури є формувач F, пристрій виділення періоду ПВП, генератор зразкової частоти G, схема збігу SW, двійковий лічильник СТ2, перетворювач коду NT/Nf і цифровий відліковий пристрій. Калібровані за амплітудою і тривалістю імпульси з виходу формувача F надходять на вхід пристрою виділення періоду. ПВП являє собою лічильний тригер Т, на прямому виході якого з імпульсів із частотою fx формується період Тx, що вимірюється. Період Тx у схемі збігу SW квантується імпульсами зразкової частоти f0. Протягом кожного періоду Тx схема SW відкрита. Імпульси f0 із виходу генератора G через відкриту схему SW надходять на вхід лічильника СТ2. У лічильнику після закінчення кожного періоду Тx формується код:

. (1.8)

Останнє співвідношення є рівнянням перетворення цифрового періодоміра (цифрового частотоміра миттєвих значень).

Значення похибки квантування цифрового періодоміра визначається так:

. (1.9)

Аналіз рівняння похибки квантування показує, що можливим шляхом зменшення є збільшення частоти квантуванняf0 і вимірюваної величини Tx.

Збільшення частоти f0 обмежене швидкодією елементної бази, на якій реалізується частотомір. Тому для зменшення цієї складової похибки для фіксованих T0 і Tx квантують не один, а декілька періодів невідомої частоти.

Крім похибки квантування в частотомірі миттєвих значень виникає похибка , яка зумовлена неточністю первинного встановлення частоти генератора G, її часовою і температурною нестабільностями, а також похибкою виділення періоду.

Доповнивши структуру періодоміра перетворювачем , в якому виконується операція, одержують схему цифрового частотоміра миттєвих значень.

Знайдемо нижню і верхню межі вимірювань. Нижня межа вимірювань обмежена максимальною ємністю двійкового лічильника і визначається:

. (1.10)

Для визначення верхньої межі вимірювання задамося нормованим значенням похибки квантування і знайдемоfx max:

. (1.11)

Галузь застосування цифрового частотоміра миттєвих значень – вимірювання низьких та інфранизьких частот (до одиниць кілогерц)[2].

Прикладом цифрового періодоміру (частотоміру миттєвих значень) є частотомір - періодомер цифровий Ч3-22 (рисунок 1.5). Ч3-22 частотомір - періодомер цифровий використовується для автоматичного вимірювання частоти, періоду, відносини частот, розрахунки числа електроколивань з видачею кварцованних частот та інформації на реєструючий пристрій.

Діапазон вимірювання частоти - від 10 Гц до 12 МГц.

Діапазон частот при вимірі періоду - від 0 до 100 кГц.

Діапазон частот при підсумовуванні - від 10 Гц до 12 МГц.

Частотоміри Ч3-22 використовуються для регулювання, повірки та контролю радіоапаратури та інших пристроїв[5].

Рисунок 1.5 – частотомір - періодомер цифровий Ч3-22

Технічні характеристики Ч3-22:

- напруга вхідного сигналу - від 0,1 В до 100 В;

- вхідний опір Ч3- 22 - 50 кОм;

- вхідна ємність - 50 пФ;

- час рахунку - 1 с; 10 с; 100 с; 1000 с; 10 000 с;

- час індикації - від 1 мс до 5 с;

- напруга мережі живлення - 220 В;

- частота мережі живлення - 50 Гц;

- габарити - 480х120х420 мм;

- маса - 13 кг.

Умови експлуатації:

- робоча температура - від +15°С до +35°С;

- відносна вологість повітря - 80 %.

Цифровий фазометр миттєвих значень

Принцип дії цифрових фазометрів заснований на перетворенні різниці фаз двох електричних сигналів однакової частоти у часовий інтервал tx із наступним його квантуванням імпульсами зразкової частоти f0.

Структурну схему цифрового фазометра миттєвих значень наведено на рисунку 1.6.

Рисунок 1.6Структурну схему цифрового фазометра миттєвих значень

Основними елементами фазометра є два формувача F1 і F2, RS - тригер, схема збігу SW, генератор G, двійковий лічильник СТ2 і цифровий відліковий пристрій. Перетворення різниці фаз двох електричних сигналів u1(t) і u2(t) із частотою fx у часовий інтервал tx здійснюють відповідні формувачі F1, F2 і RS-тригер. Квантування часового інтервалу tx імпульсами зразкової частоти f0 відбувається за допомогою схеми збігу SW.

У момент переходу напруги u1(t) через рівень нуля на виході формувача F1 формується короткий імпульс, що встановлює тригер Т в стан логічної одиниці. Цим рівнем відкривається схема SW, і імпульси зразкової частоти f0 із виходу генератора G через відкриту схему SW надходять на СТ2. У лічильнику СТ2 відбувається підрахунок імпульсів f0.

Цей процес відбувається доти, поки напруга u2(t) не перейде рівень нуля. В момент переходу u2(t) через нульовий рівень на виході формувача F2 формується короткий імпульс, що встановлює тригер Т в стан логічного нуля. Цим рівнем закривається схема SW, і припиняється надходження імпульсів із частотою f0 на вхід лічильника СТ2. Кількість імпульсів із частотою f0, що надійшли до лічильника СТ2 за часовий інтервал tx, визначається як:

. (1.12)

Оскільки різниця фаз , що вимірюється, є різницею початкових фаз напругu1(t) і u2(t)

, (1.13)

то рівняння перетворення цифрового фазометра миттєвих значень матиме вигляд:

. (1.14)

Рівняння похибки квантування цифрового фазометра миттєвих значень подається співвідношенням:

. (1.15)

Аналіз рівняння похибки квантування показує, що результати вимірювань залежать від частоти вхідних сигналів fx при постійних та.

Для усунення цього недоліку застосовують усереднення вимірюваних інтервалів txпротягом часу вимірювання tв[2].

Цифровий вольтметр час-імпульсного перетворення

Принцип дії заснований на перетворенні вимірюваної напруги Ux в часовий інтервал tx, із наступним його квантуванням імпульсами зразкової частоти f0.

Структурна схема цифрового вольтметра час-імпульсного перетворення наведена на рисунку 1.7.

Рисунок 1.7Структурна схема цифрового вольтметра час-імпульсного

перетворення

Основним елементом цього вольтметра є перетворювач вимірюваної напруги Ux у часовий інтервал tх, який реалізований на двох компараторах ПП1 і ПП2, генераторі G1 лінійно змінюваної напруги Uг і RS-тригері Т. Квантування часового інтервалу tх імпульсами зразкової частоти f0, які формуються на виході генератора G2, здійснюється у схемі збігу SW.

Двійковий лічильник СТ2 підраховує кількість імпульсів f0 за час tх. Результат вимірювання відображається на цифровому відліковому пристрої. У момент часу t0 сигналом «Пуск» запускається генератор G1 напруги, яка змінюється лінійно. Напруга Uг з виходу генератора G1 одночасно подається на входи компараторів ПП1 і ПП2, які по черзі спрацьовують у моменти часу t1 і t2.

При переході напруги Uг через рівень нуля (момент часу t1) спрацьовує компаратор ПП2, і на його виході формується імпульс «Старт», що по S-входу встановлює в одиничний стан тригер Т. Рівнем логічної одиниці відкривається схема SW, і імпульси зразкової частоти f0 із виходу генератора G2 надходять на вхід лічильника СТ2. Напруга Uг нa виході генератора G1 зростає, поки не стане рівною Ux. Момент рівності Uг = Ux (момент часу t2) фіксує компаратор ПП1 і на своєму виході формує сигнал «Стоп». Сигнал «Стоп» на R - вході встановлює тригер Т в нульовий стан і закриває схему SW. На цьому процес вимірювання Ux закінчується. Таким чином, на виході тригера Т формується часовий інтервал tx, пропорційний вимірюваній напрузі Ux, який квантується імпульсами зразкової частоти f0 з виходу G2. Кількість імпульсів із частотою f0, що надходять на лічильник СТ2 за час tх, визначається так:

. (1.16)

Оскільки tх = kUx (k-коефіцієнт пропорційності, що залежить від крутизни лінійно змінюваної напруги), то рівняння перетворення NВ=f(Ux) цифрового вольтметра набуває вигляду:

, (1.17)

а рівняння похибки квантування подається співвідношенням:

. (1.18)

Крім того, похибка таких засобів вимірювань в основному зумовлена нелінійністю та нестабільністю лінійно змінюваної напруги Uг, нестабільністю порогу чутливості компаратора і нестабільністю частоти зразкового генератора.

Суттєвим недоліком цифрового вольтметра час-імпульсного перетворення є низька завадостійкість. Для підвищення завадостійкості застосовують аналогове та цифрове інтегрування[2].

Прикладом цифрового вольтметра час-імпульсного перетворення є вольтметр цифровий щитовий Ф294-1 (рисунок 1.8). Ф294-1 вольтметр цифровий щитовий призначений для вимірювання напруги в колах постійного струму.

В основу роботи приладів вольтметри Ф294-1 покладено метод час-імпульсного перетворення з двотактним інтегруванням вимірюваного сигналу і зразкового напруги.

Прилад виконаний в пластмасовому корпусі. Відліковий пристрій виконано на газорозрядних індикаторах і закрито знімним обрамленням. Кріплення приладу до щита або панелі проводиться чотирма гвинтами, розташованими на лицьовій панелі[5].

Рисунок 1.8 – вольтметр цифровий щитовий Ф294-1

Технічні характеристики вольтметра Ф294-1:

- габаритні розміри – 80х160х250 мм;

- клас точності – 0,2 / 0,1;

- маса – 1,8 кг;

- спосіб включення – безпосередньо;

- кінцеве значення діапазону вимірювань – 2 В;

- ступінь квантування – 0,001 В;

- межа допустимої похибки – ±[0,2+0,1∙( 2В / х - 1 )] %, де х - значення вхідного сигналу;

- вхідний опір – >1000 МОм;

- час встановлення робочого режиму – не більше 30 хв;

- вибір полярності – автоматичний;

- час вимірювання при періодичному запуску – 40±0,8 мс;

У вольтметрі передбачений вихід на зовнішній роз'єм:

- значення вимірюваного сигналу в двійково-десятковому коді 8-4-2-1;

- сигналу циклу виміру;

- сигналу знака полярності;

- сигналу перезавантаження;

- необмежена тривалість безперервної роботи;

- середнє напрацювання на відмову з урахуванням технічного обслуговування – не менше 18 000 ч;

- середній термін служби – 10 років.

- напруга мережі живлення – 220 Гц ± 10 %;

- частота мережі живлення – 50 ± 1 Гц;

- споживана потужність - 10 Вт;

Параметри імпульсних вихідних сигналів:

- діапазон напруг, який відповідає високому рівню сигналу – від 2,4 В до 5,25В;

- діапазон напруг, відповідний низькому рівню сигналу – від 0 до 0,5 В.

Тривалість імпульсу сигналу циклу вимірювання – не менше 2 мкс.

Прилад Ф294-1 забезпечує періодичний і разовий режим вимірювань.

Запуск приладу в режимі разового вимірювання здійснюється дистанційно подачею на контакт «Зовнішній запуск » роз'єму зовнішніх періодичних запускають імпульсів з параметрами:

- діапазон напруг, який відповідає високому рівню сигналу – від 2 В до 5,25 В;

- діапазон напруг, відповідний низькому рівню сигналу – від -0,4 В до +0,8 В;

- тривалість імпульсу – не менше 2 мкс;

- інтервал часу між запускающими імпульсами з часом вимірювання 40 мс - 80,8 мс; з часом вимірювання 80 мс - 161,6 мс; з часом вимірювання 320 мс - 646,4мс.

Цифровий вольтметр послідовного наближення

Суть алгоритму послідовного наближення полягає у зрівноваженні вимірюваної напруги Ux компенсувальною напругою Uk, яка змінюється рівномірними ступенями. Даний алгоритм називають ще «молодшими розрядами вперед».

Відлік результату вимірювання здійснюється в момент рівності (із заданою точністю) цих величин. Для циклічного одержання вимірюваної інформації необхідно повторювати вимірювальний цикл. На рисунку 1.9 наведено структурну схему цифрового вольтметра послідовного наближення.

Рисунок 1.9 – Структурна схема цифрового вольтметра послідовного

наближення

Основними елементами приладу є компаратор ПП, RS-тригер Т, схема збігу SW, генератор зразкової частоти G, двійковий лічильник СТ2, цифро-аналоговий перетворювач ЦАП і цифровий відліковий пристрій.

За командою «Пуск» (момент часу t1) тригер Т встановлюється в одиничний стан і відкриває схему SW. Імпульси зразкової частоти f0 із виходу генератора G через відкриту схему SW надходять на вхід двійкового лічильника СТ2, змінюючи тим самим двійковий код на його виходах. З паралельних виходів СТ2 двійковий код надходить на входи ЦАП і перетворюється там в аналоговий сигнал Uk. Прихід кожного імпульсу f0 від генератора G формує нову сходинку компенсувальної напруги Uk на виході цифро-аналогового перетворювача. У момент часу t2, коли Ux = Uk, тригер Т сигналом «Стоп», який формується на виході компаратора, встановлюється в нульовий стан і закриває схему SW. Таким чином, у лічильнику СТ2 сформується двійковий код:

, (1.19)

де - крок квантування; n - розрядність двійкового лічильника;U0 - напруга опорного джерела живлення ЦАП.

Похибка квантування вольтметра послідовного наближення визначається:

. (1.20)

Час перетворення та похибка квантування вольтметрів послідовного наближення залежать від вимірюваної величини, а значення в основному визначається розрядністю ЦАП і зоною нечутливості компаратора[2].

Цифровий вольтметр слідкувального зрівноважування

Алгоритм слідкувального зрівноваження полягає в постійному слідкуванні компенсувальної напруги за змінами вимірюваної (інформативного параметра).

Цифрові вольтметри слідкувального зрівноважування працюють у режимі слідкування за змінами вимірюваної напруги. На рисунку 1.10 наведено структурну схему вольтметра слідкувального зрівноваження.

Рисунок 1.10 – Структурна схема вольтметра слідкувального зрівноваження

Особливістю побудови структурної схеми цифрового вольтметра слідкувального зрівноважування є наявність реверсивного двійкового лічильника СТ2 і двох схем збігу SW1 і SW2, які керуються вихідними сигналами компаратора ПП. В залежності від співвідношення напруг ux і uk у такій структурі компаратор ПП може знаходитися в одному з трьох можливих станів, що визначаються різницею (ux - uk):

1. Напруга на обох виходах (1 і 2) компаратора дорівнює нулю при виконанні умови (ux=uk ). У цьому стані обидві схеми збігу закриті і імпульси з виходу генератора G не надходять на входи лічильника.

2. При виконанні умови ux>uk на першому виході компаратора формується одиничний рівень, який відкриває схему збігу SW1, і імпульси зразкової частоти надходять на інкрементувальний вхід реверсивного лічильника СТ2. Схема збігуSW2 закрита нульовим рівнем.

3. Схема SW2 відкрита одиничним рівнем з другого виходу компаратора при виконанні умови ux<uk. У цьому випадку працює декрементувальний вхід реверсивного лічильника, тому що схема SW1 закрита.

При роботі реверсивного лічильника в режимі підсумовування або віднімання напруга на виході цифроаналогового перетворювача ЦАП відповідно збільшується або зменшується так, що різниця напруг (ux - uk) прямує до деякого мінімального значення, яке характеризується похибкою квантування к. Крок квантування вибирається відповідно до ширини зони нечутливості компаратора[2].