Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсовая docx525 / kursova_33__33.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
68.9 Кб
Скачать

Висновки

Впроцесі дослідження курсової роботи ми прагнули досягти поставленої мети, довести чи спростувати гіпотезу та виконати всі поставленні завдання.

Метакурсової роботиполягала у визначенні ролі психологічних факторів у роботі керівника.Нами було зазначено, що керуючи персоналом, менеджер повинен стимулювати його роботу, розкривати творчі можливості працівників, дбати про психологічну сумісність і на цій основі кооперувати працю персоналу, піклуватися про імідж організації, товару і свій власний, вміти побудувати психологічну службу.

Гіпотеза, якумипоставилина початкудослідження підтвердилася,але частково, так як успішний керівник має знайти «золоту середину» у регулюванні психологічних факторів, що можуть впливати на його роботу.

Завдання,які були поставленні на початку дослідження були повністю виконані. Так, ми розкрили основні поняття дослідження і дали визначення психологічним факторам впливу на роботу керівника – це рушійна сила, пов’язана з психікою людини, що діє на працю посадової особи, яка очолює колектив.

Дослідили історію керівництва та появи психологічних факторів, що впливають на його роботу і зазначили, що керівництво стало об’єктом багатьох досліджень досить давно, тоді як вивчення психологічних факторів впливу на роботу керівника почалося недавно. В цій еволюції можна виділити такі основні етапи: 1) класичне керівництво; 2) наукове керівництво; 3) школа людських відносин; 4) школа психології..

Методологією дослідження є: підходи – концептуальний, науковий та системний; принципи – розвитку і історизму, принцип сходження від абстрактного до конкретного, принцип загального зв'язку й взаємодії, принцип причинності, термінологічний принцип; методи – індукції, систематизації, узагальнення, історичний метод, діагностичного підходу.

Надали загальну характеристику керівництву, як об’єкту дослідження. Нами було визначено, що керівництво – це процес впливу на підлеглих для досягнення мети організації. В основі керівництва лежать такі категорії менеджменту, як лідерство, вплив і влада.

Визначили, що психологічні фактори – це рушійна сила будь-якого процесу, що впливає на психічні процеси, стани та властивості. У трудовій діяльності розрізняють такі психологічні фактори як: пізнавальні процеси, емоційно-вольові стани та властивості особистості.

Визначили критерії оцінки ефективності психологічних факторів впливу на роботу керівника. До належать: задоволеність, мотивація членів колективу, авторитет керівника, самооцінка колективу та особистість керівника. Робота керівника вважається ефективною, якщо очолюваний ним колектив має високі показники по перерахованих критеріям.

Оцінили сучасний стан впливу психологічних факторів на роботу керівника на прикладі ТОВ «Редакція газети «Факти і коментарі». Психологічні фактори, що впливають на роботу керівника є: умови праці або її характер, напруженість праці, захист трудових прав, турбота підприємства про керівника, порядок на підприємстві, відношення адміністрації до робітника, взаємовідносини в колективі та участь в успіхові.

Розробили рекомендації щодо підвищення ефективності впливу психологічних факторів на роботу керівника. Ними є: «знати собі ціну», знати особливості своєї особистості, уникати неправильного пізнання проблеми, несистемного, фрагментарного відображення проблемної ситуації, своєчасно встановлювати проблему, завжди мати достатньо інформації

Здобуті в процесі дослідження знання можна використати на практиці безпосередньо в організації та регулювання своєї роботи.

Соседние файлы в папке курсовая docx525