Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсовая docx525 / kursova_33__33.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
68.9 Кб
Скачать

2.3 Психологічні фактори впливу на роботу керівника: критерії оцінки ефективності

Умови сучасного життя, що постійно ускладнюються, нестійкість та значна непередбачуваність соціальних процесів висувають все більш високі вимоги до здатності людини долати життєві труднощі.

Вміння людини оволодівати складними життєвими ситуаціями є важливим показником рівня розвитку особистості. Розвинення широкого спектру ефективних способів та стратегій розв’язання складних ситуацій, формування навичок їх гнучкого використання відповідно вимогам та умовам ситуації підвищує позитивний потенціал особистості, розвиває її психологічну стійкість.

До психологічних факторів, що зумовлюють ефективність праці менеджерів належать такі:

  • психологічне забезпечення професійної діяльності менеджерів, зокрема вирішення проблем професійного самовизначення управлінців, їхньої професійної підготовки і підвищення кваліфікації;

  • пошук та активізація резервів управлінського персоналу, зокрема оцінювання та добір менеджерів для потреб організації;

  • оцінка та поліпшення соціально-психологічного клімату, згуртування персоналу навколо цілей організації, в тому числі вдосконалення стилю і культури ділових стосунків у фірмі;

  • психологічне забезпечення довгострокових цілей організації, зокрема розробка кадрової політики фірми, створення дійових механізмів управління фірмою як соціотехнічною системою 12, 256-257.

Критеріями за якими можна оцінити ефективність психологічних факторів впливу на роботу керівника є:

  1. Задоволеність членів колективу різними аспектами членства в ньому (наприклад, відносини з колегами і керівниками, умови праці, заробітної плати тощо).

  2. Мотивація членів колективу (йдеться про їхнє бажання працювати і прагненні зберегти членство в колективі).

  3. Авторитет керівника в колективі.

  4. Самооцінка колективу (вона стосується цілого ряду важливих його характеристик і є загальний підсумок успішності його функціонування).

  5. Особистість керівника (керівник має бути домінантним, впевненим у собі, стресостійким, емоційно врівноваженим, креативним, товариським) 6, 130.

Робота керівника вважається ефективною, якщо очолюваний ним колектив має високі показники по перерахованих психологічних критеріям групової ефективності.

Таким чином, ми висвітлили, що до психологічних факторів, що зумовлюють ефективність праці менеджерів належать: задоволеність, мотивація членів колективу, авторитет керівника, самооцінка колективу та особистість керівника. Робота керівника вважається ефективною, якщо очолюваний ним колектив має високі показники по перерахованих критеріям.

Висновки до ІІ розділу. Досліджуючи теоретичні аспекти вивчення психологічних факторів впливу на роботу керівника нами було визначено, що керівництво – це процес впливу на підлеглих для досягнення мети організації. В основі керівництва лежать такі категорії менеджменту, як лідерство, вплив і влада. Розрізняють 3 типи керівництва: автократичний, демократичний та ліберальний. Психологічні фактори – це рушійна сила будь-якого процесу, що впливає на психічні процеси, стани та властивості. У трудовій діяльності розрізняють такі психологічні фактори як: пізнавальні процеси, емоційно-вольові стани та властивості особистості. До психологічних факторів, що зумовлюють ефективність праці менеджерів належать: задоволеність, мотивація членів колективу, авторитет керівника, самооцінка колективу та особистість керівника. Робота керівника вважається ефективною, якщо очолюваний ним колектив має високі показники по перерахованих критеріям.

Соседние файлы в папке курсовая docx525