Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсовая docx525 / kursova_33__33.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
68.9 Кб
Скачать

1.3. Підходи, принципи і методи дослідження.

Будь-яке дослідження повинно супроводжуватися рядом використаних підходів, принципів та методів, що в сукупності утворює методологією дослідження.

В нашій роботі ми використали концептуальний, науковий та системний підходи. Концептуальний підхід передбачає попередню розробку концепції дослідження, тобто комплексу ключових положень, завдань, які визначають спрямованість дослідження. На початку дослідження нами було виділено вісім основних завдань. Вони і стали концепцією дослідження, якою ми керувалися в процесі дослідження психологічних факторів впливу на роботу керівника.

Науковий підхід характеризується науковою постановкою завдань дослідження і використанням наукового апарату в його проведенні 3. Таким чином, керуючись теоретичними аспектами вивчення психологічних факторів впливу на роботу керівника ми використали науковий апарат в практичному аналізі роботи керівника конкретної організації і змогли виділити основні проблеми та надати рекомендації щодо їх вирішення.

Системний підхід відображає більш високий рівень методології дослідження. Він вимагає максимально можливого врахування всіх аспектів проблеми в їх взаємозв’язку і цілісності, виділення головного і суттєвого, визначення характеру зв’язків між аспектами, властивостями і характеристиками. Системний підхід ми використали при обґрунтуванні психологічних факторів та роботи керівника.

Окрім підходів ми використали такі принципи дослідження: розвитку і історизму, принцип сходження від абстрактного до конкретного, принцип загального зв’язку й взаємодії, принцип причинності, термінологічний принцип.

Принцип розвитку і історизму ми використовували при дослідженні виникнення, формування та розвитку психологічних факторів впливу на роботу керівника. Ми описували ці події у хронологічній послідовності з метою виявлення внутрішніх та зовнішніх зв’язків, закономірностей та суперечностей.

Принцип сходження від абстрактного до конкретного використовувався безпосередньо при виділенні висновків у дослідженні.

Принцип загального зв’язку та взаємодії був використаний при виявленні залежностей психологічних факторів та роботи керівника.

Термінологічний принцип передбачає вивчення історії термінів і позначуваних ними понять, розробку або уточнення змісту та обсягу понять, їх місце в понятійному апараті теорії, на базі якої базується дослідження. Цим принципом ми користувалися при визначенні понять «психологічний», «фактор», «вплив», «робота керівника» та при формуванні поняття «психологічні фактори впливу на роботу керівника», що є ключовим поняттям в нашій роботі.

Для визначення основних понять дослідження потрібно використати метод індукції, який являє собою умовивід від часткового до загального, від окремих фактів до узагальнень, коли на основі знань про частини предметів класу робиться висновок про клас в цілому. Цей метод дозволить нам з визначенням понять «психологічний», «фактор», «вплив», «робота керівника» зробити умовивід поняття «психологічні фактори впливу на роботу керівника».

Для виконання другого завдання дослідження потрібно використати історичний метод, який дає змогу дослідити виникнення, формування та розвиток процесів і подій у хронологічній послідовності. Цей метод дозволить нам дослідити історію дослідження психологічних факторів впливу на роботи керівника.

Виконання третього завдання курсової роботи передбачає використання методу систематизації, який полягає у впорядкуванні деякої множини розрізнених об’єктів і знання про них, що дає нам змогу виокремити принципи та методи нашого дослідження.

Для того, щоб розкрити сутність, зміст та класифікацію психологічних факторів потрібно використати метод систематизації (впорядкування знань про об’єкт) та узагальнення (за допомогою якого фіксуються загальні ознаки та властивості певного класу об’єктів).

Також метод систематизації дозволить нам дати загальну характеристику керівництву, як об’єкту дослідження.

За допомогою методу узагальнення ми фіксуємо критерії ефективності оцінки впливу психологічних факторів на роботу керівника.

Для оцінки сучасного стану сучасний стан впливу психологічних факторів на роботу керівника потрібно використати метод діагностичного підходу, який полягає у вивченні явищ і процесів управління у взаємному зв’язку та взаємній обумовленості з сучасністю. Цей метод дозволить не лише оцінити сучасний стан впливу психологічних факторів на роботу керівника, а й виділити його основні проблеми.

Для виконання останнього, восьмого завдання дослідження потрібно використати методи індукції та дедукції. Це дозволить нам надати рекомендації щодо поліпшення сучасного стану впливу психологічних факторів на роботу керівника на основі теоретичних знань.

Також протягом всього дослідження використовується метод узагальнення та аналізу. Окрім цього в дослідженні потрібно використати метод гіпотези та припущення. Гіпотеза являється однією з головних складових будь-якого дослідження. Розвиток гіпотези просліджується у всій роботі (накопичення фактів на основі цих припущень, безпосереднє формування гіпотези та перевірка отриманих результатів на практиці, уточнення гіпотези) 24.

Отже, охарактеризувавши методологію дослідження ми визначили якими підходи, принципи та методи потрібно використати для виконання поставлених завдань. Ними є: підходи – концептуальний, науковий та системний; принципи – розвитку і історизму, принцип сходження від абстрактного до конкретного, принцип загального зв'язку й взаємодії, принцип причинності, термінологічний принцип; методи – індукції, систематизації, узагальнення, історичний метод, діагностичного підходу.

Висновки до І розділу. В процесі дослідження методологічних аспектів вивчення психологічних факторів впливу на роботу керівника ми визначили поняття «психологічний», «фактор», «вплив», «робота керівника» та «керівник» та висвітлили, що психологічні фактори впливу на роботу керівника – це рушійна сила, пов’язана з психікою людини, що діє на працю посадової особи, яка очолює колектив. Також виділили виділити такі основні етапи розвитку психологічних факторів впливу на роботу керівника: 1) класичне керівництво; 2) наукове керівництво; 3) школа людських відносин; 4) школа психології. Та визначили методологію дослідження, серед яких є концептуальний, науковий та системний підходи. принципи загального зв'язку й взаємодії, розвитку і історизму, сходження від абстрактного до конкретного, причинності, термінологічний принцип, методи індукції, систематизації, узагальнення, історичний метод, діагностичного підходу.

Соседние файлы в папке курсовая docx525