Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсовая docx525 / kursova_33__33.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
68.9 Кб
Скачать

3.2 Рекомендації для підвищення ефективності впливу психологічних факторів на роботу керівника

Для ефективного управління організацією, керівник має володіти методами ефективної взаємодії з колегами, підлеглими, клієнтами, партнерами по бізнесу менеджеру. Йому потрібно знати психологічні механізми впливу на людей і вміти користуватися ними.

Перш за все керівник має «знати собі ціну». Людина, що недооцінює себе переносить на себе навіть маленьку невдачу, а інші, навпаки, шукають причину поза собою – часто у них винуваті начальники, вище керівництво або умови праці.

Отже, «я», або думка про самого себе, – це така особиста риса, що впливає на досвідченість керівника, сподівання, що формуються на цій основі і, таким чином, на мотивацію в роботі, її продуктивність.

Також керівник має чітко знати особливості своєї особистості: хист і уміння, цінності і потреби керівника, а також очікування, що сформувалися на основі його більш раннього життєвого досвіду.

Сучасний керівник має прагнути до самовираження і поваги, тобто керуватися потребами більш високого рівня, однак є такі керівники, які керуються потребами, що ідуть ззовні і направлені на уникнення неприємних переживань, на отримання різноманітних винагород, що задовольнять потреби більш низького рівня.

У своїй діяльності успішний керівник має чітко керувати психологічними факторами які можуть негативно вплинути на прийняття рішень.

Саме тому необхідно:

  • уникати неправильного пізнання проблеми;

  • уникати несистемного, фрагментарного відображення проблемної ситуації (психологічними передумовами цього можуть з’явитися як недостатній досвід, схильність до стереотипізації власної діяльності, так і неадекватна управлінська концепція суб’єкта прийняття рішення);

  • своєчасно встановлювати проблему (в основі найчастіше лежать як індивідуально-психологічні особливості керівника, наприклад, інертність, так і відсутність установки на випереджальний контроль ситуації. При цьому запізнілі рішення частіше виникають при делегуванні відповідальності за виявлення проблеми на більш високий рівень управління. Іноді зустрічаються і випереджальні рішення, причинами яких є: високий рівень особистої тривожності, вузький досвід, відсутність адекватних уявлень про динаміку розвитку ситуації);

  • завжди мати достатньо інформації, не ігнорувати релевантну інформацію і уникати поглинання не потрібної.

Таким чином, для ефективного управління організацією потрібно слідувати наступним рекомендаціям: «знати собі ціну», знати особливості своєї особистості, уникати неправильного пізнання проблеми, несистемного, фрагментарного відображення проблемної ситуації, своєчасно встановлювати проблему, завжди мати достатньо інформації.

Висновки до ІІІ розділу. Дослідивши праксеологію психологічних факторів впливу на роботу керівника ми визначили, що сучасним організаціям властиві такі психологічні фактори, що впливають на роботу керівника: умови праці або її характер, напруженість праці, захист трудових прав, турбота підприємства про керівника, порядок на підприємстві, відношення адміністрації до робітника, взаємовідносини в колективі та участь в успіхові. для ефективного управління організацією потрібно слідувати наступним рекомендаціям: «знати собі ціну», знати особливості своєї особистості, уникати неправильного пізнання проблеми, несистемного, фрагментарного відображення проблемної ситуації, своєчасно встановлювати проблему, завжди мати достатньо інформації.

Соседние файлы в папке курсовая docx525