Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dlya_prepodavateley_neonatologia_1-1.doc
Скачиваний:
1392
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
3.19 Mб
Скачать

Задача 7

Дитина народилася від молодих батьків. Вагітність протікала з токсикозом. Маса при народженні 3600 г. Оцінка по шкалі Апгар - 6 балів, через 5 хв. - 8 балів. Прикладений до грудей на 2 добу. Груди узяв добре, смоктав активно. На 5 день життя в області сідниці з'явилися ущільнення і почервоніння шкіри розміром 5 х 5 см з чіткими краями. Протягом декількох годин площа збільшувалася значно в розмірах. Дитина стала неспокійною, відмовився від грудей. Температура тіла 39оС .

1. Сформулюйте діагноз.

2. Чи показана госпіталізація?

3. Призначте лікування.

Задача 8

Дитина Д., 12 днів, переведена у відділення патології новонароджених з пологового будинку на 8-у добу життя. Народилася від 2 вагітності, 2 пологів. Незадовго до пологів матір перенесла лакунарну ангіну. Пологовий процес ускладнився тривалим безводим періодом (16 годин) і метроендометріозом. Маса тіла при народженні 3250 г., довжина 52 см. До грудей прикладена в першу добу. Груди узяв добре. Втрата ваги - 300 г. З четвертої доби з'явилися відрижка, потім диспепсичний нечастий стілець. Пуповинний залишок відпав на 8-у добу, пупкова ранка з кров'яним відокремлюваним. Через 2 дні з'явилися гіперемія, інфільтрація, гнійне відокремлюване з пупкової ранки. Температура тіла 38 оС, наростання ваги відсутнє. При огляді загальний стан тяжкий. Вираз обличчя хворобливий. Шкірні покриви бліді з сіро-іктеричним відтінком. Пупкова ранка запалена. У внутрішньому куті правого ока помірне сльозо-гнійне виділення, помірна гіперемія кон`юнктиви зправа та набряк повік правого ока. Відмічається задишка (68 дихань в хвилину ), ціаноз носогубного трикутника. В легенях перкуторний звук з коробочковим відтінком, вислуховується жорстке дихання, одиничні дрібнопухирчаті хрипи. Тони серця приглушені 90 в хвилину. Живіт злегка роздутий, безболісний при пальпації. Стілець 8 разів на добу з домішкою слизу і зелені.

1: Сформулюйте попередній діагноз.

2. Складіть план діагностичних заходів для підтвердження діагнозу..

3. Призначте дитині комплексне медикаментозне лікування.

4. Який час після одужання дитина повинна бути під диспансерним спостереженням?

Задача 9

Новонароджена дитина, хлопчик, віком 14 діб, була госпіталізована в інфекційно-боксоване відділення новонароджених у зв`язку зі скаргами матері на погіршення апетиту (зменшення нижче нормової кількості одноразового годування), періодичні зригування згорнутим молоком до 4 разів за добу через 30-40 хвилин після годування, в`ялість, одноразове підвищення температури тіла до 37,8 С, а також появу з 10 доби життя змокнення пупкової ранки та висипань на шкірі.

Дитина народилась з масою тіла 3200 г, довжиною тіла 50 см, коло голови складало 33 см, коло грудної клітини 31 см, від II неускладненої вагітності, II фізіологічних пологів. Мати дитини працює медичною сестрою у відділенні отоларингології і є стійким носієм золотистого стафілококу. Хлопчик був прикладений до груді через 2 години після народження, груди взяв відразу, апетит у пологовому будинку не порушувався. На 3 добу життя отримав вакцинацію БЦЖ. Виписаний з пологового будинку у віці 5 діб у задовільному стані з масою 3100 г.

Об`єктивно стан хлопчика середньої важкості за рахунок інтоксикації. Маса тіла на 14 добу складаї 3200 г. При огляді фізіологічна рухова активність знижена, помірний гіпотонус м`язів кінцівок, знижені рефлекси періоду новонародженості. Велике джерельце 2,5х1,5 см, не вибухає і не западає. Черепні шви закриті. Шкіра блідо-рожевого кольору. На шкірі волосистої частини голови до 10 везикул та пустул, ці ж елементи у меншій кількості ї також у складках шиї та пахових складках. Пупкова ранка рихла, на дні містить невелику кількість в`язкого гною. Навколопупкове кільце набрякле, гіперемоване. При пальпації пупкових судин відчуваїтся помірний тяж у центрі верхньої надпупкової області, при поступальній пальпації якого збільшуїться кількість гною на дні пупкової ранки.

При перкусії та аускультації серця і легенів відхилень немає. Живіт злегка гіпотонічний, м`який. Печінка виступає за край реберної дуги на 1,5 см. Збільшення розмірів селезінки немаї. Сечовиділення до 10 разів за добу, добовий діурез склав приблизно 280 мл сечі. Калові маси жовтого кольору, без патологічних домішок. Дефекація 4-5 разів на добу.

Загальний аналіз крові: Ер. - 3,2х1012/л, Нb - 94 г/л, кольоровий показник - 0,85,Тромб. - 145х109/л, Лейк. - 15,2 х 109/л, е. - 1%, п. - 9%, с. - 52%, л. - 28%, м. - 10%, ШОЕ - 18 мм/год.

Бактеріологічний висів з пупкової ранки - St. aureus 105; St. epidermalis 104. Бактеріологічний висів з пустул - St. aureus. Бактеріологічний висів калу дозований - Klebs. Pneumonia 108. Бактеріологічний висів крові на стерильність №3 - патологічної мікрофлори не виділено.

1. Який діагноз можна поставити даному хворому?

2. Який об`єм місцевої терапії необхідно призначити даному хворому?

3. Чи є необхідність у призначенні системної антибактеріальної терапії? Які антибіотики Ви призначите?

4. Які наслідки цієї хвороби?