Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dlya_prepodavateley_neonatologia_1-1.doc
Скачиваний:
1392
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
3.19 Mб
Скачать

Задача 5

Скарги: інтенсивне жовтяничне забарвлення шкіри.

Анамнез: Дитина від 3 вагітності, 3 пологів. Кров матері резус позитивна, 0 (1) групи. У дитини кров резус- позитивна, А (П) групи. Пологи в строк.

Об’єктивно: Дитина народилася з масою тіла 3200,0. Спостерігалася родова пухлина в області тім'яних кісток. На 2 день життя з'явилося жовтяничне забарвлення шкіри. На 5 день жовтяниця різко посилилася, дитина стала млявою, тонус м'язів і сухожильні рефлекси знизилися, білірубін крові 342 мкмоль/л, реакція непряма. На 6 день дитина стала більш неспокійною, з'явився гипертонус нижніх і верхніх кінцівок, ригідність потиличних м'язів, симптом "сонця, що заходить", судоми.

1. Встановіть діагноз.

2. Призначте невідкладну терапію

Задача 6

Матері 28 років, вагітність друга, пологи перші. Попередня вагітність закінчилась самовільним викиднем. Перебіг цієї вагітності ускладнений -токсикоз І половини. В пологах проводилась стимуляція, дитина народилася з обвиттям пуповини кругом шиї, оцінкою за шкалою Апгар в 7 балів. Маса тіла дитини при народженні 2700 г, зріст - 48 см. На другу добу після народження на шкірі тулуба і кінцівок відмічено геморагічну петехіальну висипку, на третю добу - незначні кров'янисті виділення з пупкової ранки, зригування з періодичними домішками крові. Загальний стан дитини порушений мало, неврологічний статус без особливостей, зі сторони внутрішніх органів патології не виявлено. В аналізах крові: еритроцити 4,6x1012/л, НЬ 142 г/л, тромбоцити 200x109/л, тромбіновий час 14 с, протромбіновий індекс 40%, фібриноген 2 г/л.

1. Який попередній діагноз?

2. З якими захворюваннями необхідно проводити диференціальну діагностику з урахуванням проявів геморагічного синдрому?

3. Яка тактика ведення хворого?

Задача 7

Скарги: поява висипки на тулубі й кінцівках.

Анамнез: Дитина народилася від першої вагітності,1 пологів, з масою 3300 г, довжиною 54 см, у терміні 39 тижнів. Вагітність перебігала з гестозом 1 половини, анемією, Мати страждає на епілепсію, у зв'язку з чим під час вагітності продовжувала прийом протисудомних препаратів.

Об’єктивно: На 2 добу життя у дитини відзначалася поява на шкірі тулуба і кінцівок дрібних геморагічних елементів, загальний стан дитини не порушений.

Лабораторні дані: аналіз периферийної крові: Ер.-5,0х1012/л, Нв-120г/л, КП - 1,0, тромб. 190х109/л; лейк.-9х109/л, б-0%, э-1%, п-4%, с-48%, л-41%, м-6%, ШОЕ-8 мм/час.

1.Встановіть попередній діагноз

2.Призначте план обстеження та лікування

Задача 8

Дитина М., хлопчик 2 днів, народився від 5-й вагітності 2 пологів. Перша вагітність у матері закінчилася нормальними пологами, дитина здорова: 2 і 3-я вагітності закінчилися медичними абортами, 4-а вагітність - викиднем на 20-му тижні, 5-а вагітність протікала з токсикозом в першій і анемією в другій половині вагітності.

Пологи в строк, перебігали без патології, дитина народилася з масою 3200 г, завдовжки 51 см, з оцінкою по шкалі Апгар 8-8 балів. Через 14 годин після пологів з'явилося жовтяничне фарбування шкіри і склер. Білірубін в пуповинній крові 68,4 мкмоль/л, через 14 годин після народження білірубін в периферичній крові складав 290,57 мкмоль/л (непрямий), кількість гемоглобіну 150 г/л, еритроцитів 4,65 х 10 /л. Кров матері 0 (І) групи, Rh - негативна, титр антирезусантитіл 1:64. Кров дитини 0 (І) групи, Rh - позитивна. До кінця першої доби стан дитини погіршився. Новонароджений став млявим, погано смокче, зригує; шкірні покриви з вираженим жовтявим забарвленням. Фізіологічні рефлекси знижені. Тони серця приглушені, систолічний шум на верхівці. В легенях - дихання пуерильне. Печінка на 2 см виступає з-під краю ребрової дуги. Сеча інтенсивно забарвлена. Кал - меконій.

1. Ваш попередній діагноз.

2. Перерахуйте фактори, які сприяли розвитку захворювання.

3. Складіть план додаткового обстеження.

4. Чи показано дитині замінне переливання крові? Якщо так, то чому?. Яку кров і в якій кількості Ви будите використовувати?