Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EXCEL КОНСПЕКТИ.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
539.14 Кб
Скачать

Електронні таблиці excel

Тема: „Електронні таблиці та їх призначення. Системи опрацювання електронних таблиць, їх основні функції. Введення і редагування числової, формульної та текстової інформації в середовище табличного процесора. Робота з файлами електронних таблиць (книгами)”

Мета: дати поняття електронної таблиці, ознайомити з системами опрацювання ЕТ, їх основними функціями; познайомити учнів з інтерфейсом табличного процесора Excel,; сформувати знання: комірка, координата (адреса) комірки, способи введення, редагування даних, переміщення по комірках ЕТ.

Обладнання: міні-таблиці „Переміщення по аркушах робочої книги”

План

І. Вивчення нового матеріалу.

  1. Призначення і функції електронних таблиць.

  2. Запуск програми Excel.

  3. Елементи інтерфейсу ЕТ.

  4. Структура робочої книги і запис адрес комірок.

  5. Введення, редагування і зберігання даних.

ІІ. Підсумок уроку. Домашнє завдання.

Хід уроку

І. Вивчення нового матеріалу.

  1. Призначення і функції електронних таблиць.

Багато обчислень, пов'язаних із повсякденною діяльністю людини, доцільної виконувати в табличному вигляді. До таких обчислень належать, скажімо, бухгалтерські розрахунки, облік обороту матеріалів і продукції на заводі, товарів на складі, різні інженерні і статистичні розрахунки. У вигляді таблиць можна оформляти ділові документи: рахунки, накладні, відомості тощо. Взагалі зображення даних у вигляді прямокутних таблиць є надзвичайно зручним і звичним! Ще у початковій школі ви познайомилися з таблицями множення, таблицями спостереження за погодою. Табель-календар на рік також можна розглядати як таблицю.

Розвиток програмного забезпечення комп'ютерів вплинув і на галузь табличних обчислень. Для оперуванні табличними даними є сучасні програми названі електронними таблицями.

Електронна таблиця (англ. - spreadsheets) - це програма, що моделює на екрані двовимірну таблицю, яка складається з рядків і стовпців. Основним призначенням електронної таблиці є введення даних до комірок й обробка їх за формулами.

Комірки ЕТ утворюються із рядків і стовпців, причому кожна з них має свою адресу. До одних комірок вводяться дані (числа, текст, логічні змінні), до інших – записуються формули. У формулах вказуються адреси комірок завдяки чому виконується обробка даних.

Розглянемо одну з програм електронних таблиць - Excel – це потужна програма загального призначення, що входить в інтегрований пакет Microsoft Office. Іншими відомими програмами електронних таблиць є Lotus 1-2-3, Quattro Pro, SuperCalc. Наведемо основні функції програми ЕТ Excel або, як її ще називають, табличного процесора Ехсеl:

  • введення і редагування даних, автоматизація введення (автозаповнення, автозаміна тощо);

  • форматування табличних даних із використанням стан­дартних засобів, стилів, шаблонів;

  • виконання обчислень за формулами (тут може використовуватися великий набір вбудованих функцій);

  • аналіз табличних даних (виведення проміжних і загальних підсумків, ство­рення зведених таблиць, добір параметрів, прогнозування розв'язків);

  • графічне зображення даних (побудова графіків, діаграм; уведення малюнків, відеоматеріалів, географічних карт);

  • робота зі списками (упорядковування й фільтрація записів, пошук даних);

  • колективна робота з таблицями (обмін файлами в локальній мережі, спільне використання і захист даних, обмін інформацією через Інтернет);

  • розробка програмних додатків, заснованих на вбудованій мові програму­вання VBA (Visual Basic for Applications).

Опанувавши Excel, ви зможете використовувати ЕТ для виконання досить складних обчислень із застосуванням вбудованих математичних функцій. Табличний процесор містить також розвинені засоби аналізу і презентації да­них, за допомогою яких у документах можна створювати діаграми, графіки, І географічні карти. Крім цього, Excel можна використовувати як невелике настільне видавництво, ефектно оформлюючи результати досліджень і комерційні пропозиції, вітальні листівки і прайс-аркуші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]