Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EXCEL КОНСПЕКТИ.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
539.14 Кб
Скачать

Електронні таблиці excel

Тема: „Координати комірок. Діапазон комірок. Опрацювання табличної інформації в середовищі табличного процесора: виділення, редагування, копіювання, переміщення, форматування, вилучення. Робота з аркушами. Пошук інформації в середовищі табличного процесора.”

Мета: сформувати знання про способи виділення, редагування, копіювання, переміщення, форматування та вилучення даних в комірках ЕТ; навчити виконувати копіювання аркушів; ознайомити зі способами пошуку інформації в середовищі табличного процесора.

План

І. Вивчення нового матеріалу.

  1. Координати комірок. Діапазон комірок.

  2. Опрацювання табличної інформації:

а) виділення;

б) редагування;

в) копіювання;

г) переміщення;

д) форматування;

е) вилучення.

  1. Робота з аркушами.

ІІ. Підсумок уроку. Домашнє завдання.

Хід уроку

І. Вивчення нового матеріалу.

<Пояснення матеріалу супроводжується демонстрацією на комп’ютері>

  1. Координати комірок. Діапазон комірок.

Чимало операцій в Excel можна виконувати не тільки над окремими, а й над багатьма комірками. До таких операцій належать копіювання і переміщення даних, форматування комірок, обробка даних різних комірок за однією формулою (наприклад, додавання або знаходження максимального значення).

Сукупність комірок електронної таблиці називається діапазоном. Найчастіше на практиці доводиться працювати з прямокутними діапазонами. Щоб активізувати прямокутний діапазон, клацніть лівою кнопкою миші по будь-якій кутовій комірці діапазону (наприклад, С2) і, не відпускаючи кнопки, протягніть покажчик до іншої кутової комірки (наприклад, F8), розташованої по діагоналі прямокутника. Виділений прямокутний діапазон буде обведений жирною рамкою, що містить маркер заповнення.

Прямокутний діапазон комірок позначається записом адрес кутових комірок (лівої верхньої і нижньої правої – по діагоналі), що розділені двокрапкою, наприклад:

C2:F8, B16:AD32, A3:A12, D1:G1

Запам'ятайте такий спосіб позначення діапазонів, тому що він постійно буде використовуватися при запису посилань і формул.

Діапазон комірок не обов’язково повинен бути прямокутним. Можна відмітити діапазон комірок, які знаходяться в різних місцях робочого листа (незв’язний діапазон). Щоб відмітити такий діапазон, необхідно виділити першу комірку, натиснувши і притримуючи клавішу <Ctrl>, відмітити наступну комірку або групу комірок і так далі, поки не будуть відмічені всі комірки діапазону.

  1. Опрацювання табличної інформації:

Виділення

  1. Щоб виділити один стовпчик або рядок, досить клацнути мишею на його заголовку.

  2. Щоб виділити кілька послідовних стовпчиків або рядків, досить при натиснутій лівій кнопці миші протягти її курсор над відповідними заголовками.

  3. Щоб виділити кілька непослідовних стовпчиків і(!) рядків, досить клацнути мишею на відповідних заголовках, утримуючи натиснутою клавішу <Ctrl>.

  4. Щоб виділити весь робочий аркуш, досить клацнути мишею на кнопці виділення всього аркуша у вигляді сірого прямокутника, що знаходиться зліва вгорі на перехресті заголовків рядків і стовпчиків.

Редагування

Якщо є потреба виправити помилки у комірках, поступають так:

  • Якщо потрібно виправити 1-2 символи, двічі клацнути на потрібній комірці мишею, з’явиться курсор клавіатури. Перевести курсор у потрібне місце і виправити помилку.

  • Щоб знищити запис, треба зробити комірку активною (клацнути на ній мишею) і натиснути клавішу <Del>.

  • Щоб замінити запис, треба зробити комірку активною, набрати новий запис і натиснути клавішу <Enter>.

Вставка рядків і стовпців

Розглянемо прийоми вставки порожніх рядків або стовпців до електронної таблиці. Для вставки одного рядка виділіть будь-яку комірку у рядку, над якою потрібно вставити новий рядок. Потім у меню Вставка оберіть команду Строки. Аналогічно можна вставити декілька рядків (число вставлених рядків дорівнюватиме числу виділених по вертикалі комірок).

Щоб вставити один стовпець, клацніть по комірці в стовпці, ліворуч в| якого має бути новий стовпець, і виконайте команду Вставка - Столбцы, вставки декількох стовпців виділіть ті, праворуч від яких потрібно розмісти нові стовпці. Кількість виділених стовпців має збігатися з кількістю тих, що вставляються.

Можлива вставка не тільки рядків і стовпців, а й вставка порожніх комірок. Це виконується командою Вставка - Ячейки.

Переміщення і копіювання даних

Операції переміщення і копіювання даних можуть здійснюватися в Excel за допомогою двох стандартних засобів, що підтримуються практично всіма Windows-додатками, - це Drag and Drop і буфер обміну. Крім того, для копію­вання в Excel передбачений спеціальний засіб - маркер заповнення.

  • Drag and Drop (буксировка). Це найпростіший спосіб переміщення і копіювання даних. Виділіть первинний діапазон комірок і наведіть покажчик миші на жирну рамку межі діапазону. Коли покажчик набуде форми стрілки, натисніть ліву кнопку миші (при переміщенні даних) або ліву кнопку і клавішу <Ctrl> (при копіюванні). У останньому випадку до стрілки покажчика додається невелика позначка «+», що означає копіювання. Перетягніть зображення комірок у нове положення і відпустіть кнопку миші.

  • Буфер обміну. При операціях переміщення і копіювання через буфер обмін виділіть первинні комірки. Потім виконайте команду меню Правка - Вырезать (Копировать). Для команд Вырезать і Копировать можна використовувати звичайні комбінації клавіш: Ctrl+X і Ctrl+C відповідно. Клацніть мишею по кутовій (лівій верхній) комірці цільового діапазону й оберіть команду Правка - Вставить або натисніть Ctrl+V. Ділянка первинних комірок залишається виділеною рухомим пунктиром, відмініть виділення натисканням на клавішу <Esc>.

  • Маркер заповнення. Виділіть первинну комірку і наведіть покажчик миші на маркер заповнення, що міститься на межі комірки у правому нижньому куті. Покажчик миші перетвориться при цьому на „худий” плюс. Перетягніть маркер заповнення до цільових комірок і відпустіть кнопку миші. Якщо до цього в зоні вставки були інші дані, то вони будуть заміщені новими даними.

Автозаповнення

Істотно спростити введення даних до електронної таблиці можна за допомогою засобу автозаповнення, що забезпечує заповнення комірок даними визначених послідовностей, передбачених в Excel. Такими послідовностями є, зокрема, дні тижня, назви місяців, прогресії.

Пояснимо сказане на прикладі. Введемо до комірки В1 слово Понеділок і натиснемо <Enter>. Наведемо покажчик миші на маркер заповнення цієї комірки В1 і протягнемо маркер униз до комірки В7. Відпустимо кнопку миші, коли виділеним виявиться діапазон комірок від В1 до В7. У результаті у виділених комірках з'являться записи, що відповідають наступним дням тижня: Вівторок, Середа тощо. Ця послідовність належить до заздалегідь заданих в ЕТ Excel.

Додаткові можливості при автозаповненні з'являються, якщо ви перетягуєте маркер правою кнопкою миші. При проходженні маркера через комірку виникатиме спливаюча підказка із вказуванням значення, що буде записано в дану комірку. Коли після виділення діапазону, що заповнюється, відпустити кнопку миші, з'явиться контекстне меню маркера заповнення. Оберемо потрібний пункт у цьому меню.

Введення прогресій

Засіб автозаповнення дозволяє також створювати арифметичні прогресії, скажімо, введемо до комірки А1 число 1, а до комірки А2 - число 2. Потім виділимо обидві комірки і протягнемо маркер заповнення діапазону А1:А2 униз до комірки А10. У результаті в комірках діапазону А1:А10 одержимо по­слідовність натуральних чисел 1, 2, 3,.. 10.

Описаним способом можна створювати не тільки послідовності натуральних чисел, а й арифметичні прогресії з будь-яким кроком, - як зростаючі, так і спадні.

Форматування таблиці.

Надання таблиці бажаного вигляду називається форматуванням. Ширину стовпців та висоту рядків можна змінювати шляхом перетягування їхніх обмежувальних ліній. Вибрані клітинки можна замальовувати різними кольорами, обводити рамками, змінювати стиль і колір шрифту засобами основного меню панелі інструментів чи контекстного меню.

Якщо потрібно зробити однаковою висоту кількох рядків, виділяють ці рядки і перетягують роздільник одного з виділених рядків, - усі виділені рядки після цього матимуть задану нову висоту. Аналогічно можна змінювати ширину декількох стовпців таблиці.

Зазвичай таблиця на екрані має сітку, якщо увімкнуто режим відображення сітки, однак під час друкування на папері вона не відображається. Щоб таблиця була відповідним чином розграфлена на папері, треба задати параметри на закладці Границы діалогового вікна Формат: Формат => Ячейки => Границы або ще зручніше скористатися відповідними кнопками на панелі форматування.

Розглянемо інші закладки вікна Формат ячеек.

Можна задавати формати даних: чисел – цілих, десяткових дробів, в експоненціальній формі. Для введення чисел передбачені також вбудовані числові формати: Денежный, Финансовый, Дата, Время, Процентный, Мелкий тощо.

На закладці Выравнивание задають спосіб написання текст в клітинці: горизонтально, вертикально, під кутом і режим перенесення тексту по словах (коли потрібно, щоб великий текст був у вузькій клітинці).

На закладці Вид можна задати колір клітинок і визерунок.

Ширину стовпців та висоту рядків можна змінювати шляхом пере­тягування їхніх обмежувальних ліній. Текст у клітинку (наприклад, заголовок стовпця) можна вводити горизонтально, вертикально, під кутом, в один чи в декілька рядків. Орієнтацію тексту (наприклад, з горизонтальної на вертикальну) в клітинці змінюють командою Формат => Ячейки=> Выравнивание.

Форматування зазвичай виконують вручну. Програма може відфор­матувати таблицю автоматично, але за своїми зразками. Для автоформатування виконують команду Формат => Автоформат і вибирають стиль форматування з меню (зразки форматування будуть показані на екрані).

Видалення рядків, стовпців і комірок

Щоб видалити рядок (рядки) або стовпець (стовпці), виділяють об'єкти, що вилучаються, і обирають команду меню Правка - Удалить. При видаленні рядка звільнене місце заповнюється рядками, розташованими нижче, а при видалені стовпців на їхнє місце зміщуються стовпці з правого боку.

Видалення комірки виконується дещо складніше. Оберіть команду Правка - Удалить і у діалозі, що з'явився, зазначити за допомогою перемикачів напрям переміщення сусідніх комірок, які заповнять звільнене місце.

Вилучити з клітинки дане, примітку, формат даного можна командами з меню: Редагувати => Очистить => Все.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]