Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
45.74 Кб
Скачать

Тема 7 : Облік операцій у різних галузях діяльності

Підтема 7.3 : Облік на виробничих підприємствах

Запаси є найбільш важливою і значною частиною активів підприємства. Вони займають особливе місце у складі майна, а також у виробничій сфері та торгівлі і відносяться до оборотних активів.

Під виробничими запасами розуміють активи, які використовуються для подальшого продажу, споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.

ТОВ «Шлях» також утримує ні своєму підприємстві запаси. До них вони відносять : предмети праці, сировину, матеріали та інші малоцінні та швидкозношувані предмети, які безпосередньо пов’язані з виробництвом.

Запаси на ТОВ « Шлях» - це активи, які : утримуються для подальшого продажу за умов звичайної діяльності; перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва; утримуються для споживання при виробництві продукції, виконання робіт і надання послуг, а також при керуванні підприємством.

Класифікація виробничих запасів необхідна для раціональної організації складського господарства, ведення аналітичного обліку, а також для нормування, планування, обліку, аналізу, управління запасами та інших потреб підприємства.

На баланс підприємства запаси відображаються за первісною вартістю, тобто первісною вартістю запасів, що придбані за плату є собівартість запасів, яка складається з фактичних витрат або чистою вартістю реалізації, тобто сумою, яка очікується при реалізації в умовах звичайної діяльності за вирахуванням ймовірних витрат на завершення виробництва запасів і їх реалізацію.

Дуже важливу роль на ТОВ «Шлях» займає оцінка запасів, а особливо при їх вибутті. Оскільки саме тут, виникають проблеми обрання варіанту, з урахуванням впливу оцінки на вартість продукції, що виготовляється, ціну готової продукції, попит споживачів і розмір прибутку, одержаного від реалізації продукції. При відпуску у виробництво, продажу та іншого вибутті їх оцінка здійснюється за наступними методами : метод ідентифікаційної собівартості, метод середньозваженої собівартості, метод ФІФО або першими запаси від прискаються, що надійшли раніше, ЛІФО або першими запаси відпускаються ,що надійшли пізніше та метод ціни продажу. ТОВ «Шлях» використовує метод середньозваженої собівартості.

Отже, вибір оптимального методу оцінки запасів сприяє збільшенню оборотних коштів, залучених інвестицій, що в підсумку дає можливість отримати більші прибутки та покращити фінансовий стан підприємства.

Рахунок 23 «Виробництво» цей рахунок призначений для узагальнення інформації про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг). По дебету рахунку 23 відображаються прямі матеріальні, трудові ті вошв прямі витрати, а також виробничі накладні витрати та втрати від браку продукції, за кредитом – суми фактичної собівартості завершеної виробництвом продукції.

Аналітичний облік за рахунком 23 «Виробництво» ведеться за видами виробництва, за статтями витрат і видами або групами продукції, що виробляється (додаток 22).

На рахунку 91 « Загальновиробничі витрати» ведеться облік виробничих накладних витрат на організацію виробництва та управління цехами, дільницями, бригадами та іншими підрозділами основного та допоміжного виробництва, а також витрати на утримання та експлуатацію маниш та устаткування .

Аналітичний облік ведеться за місцями виникнення, центрами і статтями (видами) витрат (додаток 23).

За дебетом рахунка 91 відображається сума визнаних витрат, а за кредитом – щомісячне з відповідним розподілом списання на рахунки 23 «Виробництво» та 90 « Собівартість реалізації».

Узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, робіт і послуг ведеться на рахунку 90 «Собівартість реалізації». По дебету рахунку 90 відображається виробнича собівартість реалізованої готової продукції, робіт, послуг, а по кредиту – списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати».

ТОВ «Шлях» за допомогою калькуляції спостерігає за витрачанням запасів. Калькуляція – це поданий у табличній формі розрахунок витрат на виробництво і збут одиниці продукції (виробів, робіт, послуг) або групи однорідних видів продукції (додаток 21).

Калькулювання змінних витрат – метод калькулювання, що передбачає включення до собівартості продукції лише змінних виробничих витрат.

У системі калькулювання змінних витрат не тільки операційні витрати (на управління, збут та ін.), а й постійні виробничі витрати розглядають як витрати періоду і списують за рахунок прибутку. До собівартості незавершеного виробництва і готової продукції включають лише змінні виробничі витрати.

Система калькулювання змінних витрат дає змогу визначити маржинальний дохід, широко застосовуваний для аналізу прибутковості і прийняття управлінських рішень.

Отже, принципова відмінність системи калькулювання змінних витрат від системи калькулювання повних витрат полягає у підході до постійних виробничих накладних витрат.

Отже, виробничі запаси необхідні для безперебійної роботи. ТОВ «Шлях» підприємство по виробництву хліба та хлібобулочних виробів, тому запаси сировини та матеріалів такі, які необхідні для цього виробництва. Прихід, розхід та залишки в загальній сумі ведуться в товарно-касовій книзі. Крім того ведеться облік кількісний – щоденний прихід, розхід та виведення залишків.

Облік матеріальних витрат ведеться дебетом рахунку 201 «Матеріальні витрати» відображається суми визнаних матеріальних витрат, за кредитом – списання на рахунок 23 «Виробництво» матеріальних витрат, що включаються до собівартості продукції (робіт, послуг), до затрат допоміжних виробництв, на рахунку класу 9 – матеріальні витрати, що відносяться до виробничих накладних витрат, адміністративних і збутових витрат, або на рахунок 79 «Фінансові результати».