Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
45.74 Кб
Скачать

Тема 3 : Облік необоротних активів

Кожне підприємство утримує основні засоби для нормального операційного циклу. Так і ТОВ «Шлях» має їх.

Основні засоби – це матеріальні активи, які ТОВ «Шлях» утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання більше одного року.

ТОВ «Шлях» отримує основні засоби шляхами придбання, самостійного виготовлення, отримання як внесків до статутного капіталу, безоплатно отриманих від фізичних та юридичних осіб, в результаті обміну на подібні або неподібні активи.

На баланс вони зараховуються за первісною вартістю. Первісна вартість об’єктів основних засобів, зобов’язання за якими визначені загальною сумою.

На кожний об’єкт основних засобів нараховується амортизація, тобто систематичний розподіл вартості, яка амортизується, необоротних активів протягом строку корисного використання (додаток 12). Амортизацію ТОВ «Шлях» нараховує прямолінійним методом.

Придбаваючи, споруджуючи або виготовляючи основні засоби ТОВ «Шлях» здійснює капітальні інвестиції. Згідно з планом рахунків усі затрати, пов’язані з придбанням або створенням необоротних активів, накопичуються на рахунку 15 «Капітальні інвестиції».

Аналітичний облік капітальних інвестицій ведеться відповідно за видами основних засобів, інших необоротних активів, а також за окремими об’єктами капітальних вкладень.

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

1

Отримано від постачальника об’єкт основних засобів

151, 152

631

2

Нараховано знос основних засобів

151,152, 23, 91, 92, 93

131

3

Відображено дооцінку об’єкта основних засобів

10

423

4

Відображено зменшення залишкової вартості

975

10

5

Введено в експлуатацію

10

151,152

Отже, основні засоби – це засоби праці, які беруть участь у виробництві довготривалий період і переносять свою вартість на вартість готової продукції по частинах, по мірі спрацювання. На ТОВ «Шлях» основні засоби поділяються на дві частини: активну і пасивну. Активна частина – це частина основних засобів, яка безпосередньо бере участь у виробництві, а пасивна – тільки допомагає основному та допоміжному виробництві нормально функціонувати.

Тема 4 : Облік власного капіталу, забезпечення майбутніх витрат і платежів

Основною організацією будь-якого бізнесу є власний капітал. Він є одним з найважливіших й найістотніших показників для підприємства, оскільки втілює в собі наступні характеристики : забезпеченість коштами для функціонування підприємства, платоспроможність та кредитоспроможність.

До власного капіталу відносять : статутній капітал, пайовий капітал, додатковий вкладений капітал, інший додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток (непокриті збитки), неоплачений капітал і вилучений капітал.

ТОВ «Шлях» не має Облікової політики, але є Статут (додаток 13). ТОВ «Шлях» було засновано на вснесках до статутного капіталу трьох учасників. При заснування ТОВ «Шлях» цей внесок становив 440 500 гривень. Учасниками цих внесків були Горожанецький Олександр Володимирович його внесок становив 40 % або 176 200 гривень, Дронь Віталій Володимирович – 20% або 88 100 гривень та Бігняк Олександр Петрович – 40 % або 176 200 гривень.

Статутній капітал характеризує розмір та фінансовий стан підприємства. Оскільки джерелами формування статутного капіталу є внески учасників, то про рішення збільшення або зменшення статутного капіталу приймаються лише учасниками та обов’язково реєструється в Державному реєстрі господарських одиниць.

Для узагальнення інформації про стан та рух статутного капіталу ТОВ «Шлях» використовує рахунок 40 «Статутній капітал». По дебету цього рахунку відображається зменшення статутного капіталу, а по кредиту – його збільшення.

Для узагальнення інформації резервного капіталу ТОВ «Шлях» використовує рахунок 43 «Резервний капітал». По дебету цього рахунку відображається використання резервних коштів,які використовуються, по кредиту – збільшення резервних фондів на майбутні витрати підприємства.

Резервний фонд складає 25 % статутного фонду, він формується за рахунок щорічних відрахувань у розмірі 5% суми прибутку Товариства.