Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
45.74 Кб
Скачать

Тема 2 : Облік грошових коштів та дебіторської заборгованості

Грошові кошти підприємства повинні зберігатися в касі або на поточному рахунку в банку.

Для ведення касових операцій наказом керівника призначається матеріально-відповідальна особа — касир, але на ТОВ «Шлях» касира не має і тому прийманням виручки та видачею готівки займається головний бухгалтер або бухгалтер. Після видання наказу про призначення на роботу, керівник підприємства зобов’язаний під розписку ознайомити його з порядком ведення касових операцій, після чого з укладається договір про його повну матеріальну відповідальність.

Кожного дня після відпуску продукції до каси ТОВ «Шлях» надходить виручка від реалізації. В них є спеціально обладнане місце, де знаходиться каса і приймає цю виручку головний бухгалтер. Кожне надходження до каси оформляється прибутковим касовим ордером (додаток 1).

Оформивши надходження наявної виручки прибутковим касовим ордером потрібно також зробити прибутковий запис в касовій книзі. Запис в касовій книзі не обов'язково робити відразу ж після виписування прибуткового ордера. Цілком допустимо зробити запис в касовій книзі протягом робочого дня касира, але обов'язково в день надходження грошових коштів.

При заповненні касового ордера, дуже важливо, щоб в ньому були заповнені всі реквізити.

Прибуткові касові ордери повинні бути підписані головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства.

Виправлення в прибуткових документах не дозволяються.

Прибутковий касовий ордер повинен заповнюватися в одному екземплярі. Особі, що здає грошові кошти в касу, видається завірена відтисненням печатки цього підприємства квитанція (є відривною частиною прибуткового касового ордера) за підписами головного бухгалтера або працівника підприємства, уповноваженого на це керівником. Прибутковий касовий ордер по якому отримана готівка, залишається в касі, реєструється в Журналі реєстрації прибуткових і витратних касових документів .

Але не тільки в касу надходить виручку, але і видається готівка на різні господарські потреби. Наприклад, коли працівника відправляють у відрядження або видають підзвіт на закупівлю малоцінних та швидкозношуваних предметів. Тоді касир оформляє видатковий касовий ордер (додаток 2).

До видаткових ордерів можуть додаватися документи (заяви на видачу готівки, рахунки, звіти про використовування засобів, розрахунки і т.п.).

Якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах, рахунках тощо є дозвільний напис керівника підприємства, то його підпис на видаткових касових ордерах не є обов'язковим.

Видача готівки окремим фізичним особам (як працівникам, не так і не працівникам підприємства) по видатковому касовому ордеру або видатковій відомості здійснюється тільки при пред'явленні ними паспорта або документа, що його замінює. При цьому у видатковому ордері обов'язково повинні бути записані його назва, номер, ким і коли він виданий.

На кінець робочого дня касир складає «Звіт касира» (додаток 3) або «звіт про рух грошових коштів (додаток 4). Цей документ потім передає до бухгалтерії з додатками прибутковий і видаткових касових ордерів.

ТОВ «Шлях» також має і чекову лімітовану книжку.

Чек - цінний папір, що містить нічим не обумовлене розпорядження чекодавця банку здійснити платіж зазначеної в ньому суми чекодержателю (додаток 5).

ТОВ «Шлях» також здійснює безготівкові розрахунки, тобто перераховує за постачальникам за отриману сировину, для подальшої виробничої діяльності.

В них відкрито поточний рахунок в АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ», який розташований у місті Києві. Грошові кошти ТОВ «Шлях» здає на поточний рахунок раз на квартал. Але на поточний рахунок також надходять платежі від покупців.

Банк реєструє всі здійснені операції з надходження та списання коштів з поточного рахунку в спеціальній виписці особового рахунку з додаванням виправдовуючи документів. Таким чином виписка – це фактично другий примірник особового рахунку підприємства, відкритого банком (додаток 10).

Відповідно до П(С)БО 10 дебіторська заборгованість поділяється на довгострокову і поточну. Дебіторська заборгованість у бухгалтерському обліку класифікується в залежності від: термінів її погашення, ймовірності її погашення, оцінки відображення її в балансі.

Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги визначається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг та оцінюється за первісною вартістю.

ТОВ « Шлях» здійснює розрахунки з вітчизняними покупцями уже протягом восьми років. Для цих розрахунків вони заключають договір на поставку товарів.

Основними джерелами інформації для контролю розрахункових відносин з покупцями і замовниками слугують первинні документи з обліку розрахунків. До цих документів відносять: накладні, рахунки-фактури, рахунки, акт прийнятих робіт (додаток 6,9), податкові накладні (додаток 7,8).

Є і не операційна дебіторська заборгованість. Вона виникає від іншої діяльності підприємства. До неї відносять : розрахунки за виданими авансами, розрахунки з підзвітними особами, розрахунки за нарахованими доходами, розрахунки за претензіями, розрахунки за відшкодуванням завданих збитків, розрахунки за позиками членам кредитних спілок, розрахунки з іншими дебіторами.

Підзвітними особами називають працівників, які отримали в касі грошові кошти авансом і зобов’язані за них відрахуватись. Підзвітні суми використовують на оплату витрат по відрядженням, на адміністративно-господарські та операційні потреби.

На операційні, господарські та на відрядні потреби під звіт видаються кошти на встановлений строк та цілі. Підзвітна особа по кінці встановленого строку повинно пред’явити звіт про витрати грошей по призначенню та пред’явити оправдуючі документи (додаток 11), а також внести в касу невикористану суму.

Деяка кореспонденція рахунків.

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

1

Отримана доплата за поставлені товари

301

361

2

Видані працівнику кошти на господарські потреби

372

301

3

Здана готівка з каси підприємства в банк

311

301

4

Поступила оплата від покупців за відвантажені товари

311

361

5

Сплачені витрати майбутніх періодів

39

311

6

Сплачені податки та збори

641

311

7

Списано витрати на відрядження директора

92

372

Отже, підприємство здійснює розрахунки з іншими підприємствами та фінансовими органами через розрахунковий рахунок в банку та касу на підприємстві. ТОВ «Шлях» веде щоденну касову книгу, де заносяться всі доходи в касу по ордерах та розхід по кожному виду та підприємству.