Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zaochnikam.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
297.47 Кб
Скачать

«Фінансовий облік 1»

Дисципліна "Фінансовий облік" є однією з профілюючих в системі підготовки студентів спеціальності "Облік і аудит".

Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства. Досягнення поставленої мети потребує від бухгалтерських служб формування достовірної інформації щодо активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів, витрат і фінансових результатів, а також подання цієї інформації у фінансовій звітності відповідно до міжнародних стандартів.

Дисципліна потребує попереднього вивчення таких дисциплін, як "Бухгалтерський облік", "Економічна теорія", "Статистика".

Предметом дисципліни є: методика ведення фінансового обліку на підприємствах різних форм власності.

Метою вивчення дисципліни є набути спеціальних теоретичних знань і практичних навичок ведення фінансового обліку і формування інформації фінансової звітності відповідно до національних і міжнародних стандартів з метою прийняття ефективних управлінських рішень.

Відповідно до поставленої мети основними завданнями дисципліни визначені наступні: засвоєння теоретичних основ організації фінансового обліку; вивчення методів раціональної організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємствах на підставі використання прогресивних форм і національних стандартів; набуття практичних навичок щодо збору, інтерпретації, обробки і використання облікової інформації в управлінні підприємством.

Після вивчення дисципліни „Фінансовий облік 1” студент повинен:

знати: зміст сучасних законодавчих і нормативно-правових актів, які врегульовують питання формування та подання інформації у фінансовій звітності; принципи, методи і процедури обліку на підприємствах різних форм власності;

вміти: застосовувати теоретичні знання при організації фінансового обліку грошових коштів, дебіторської заборгованості, запасів, необоротних активів, власного капіталу і зобов'язань, витрат, доходів і фінансових результатів, а також відображати зазначені показники у фінансовій звітності;

набути навички: професійного користування законодавчими та нормативними актами, що визначають правові засади регулювання, організації й ведення бухгалтерського обліку в Україні; професійного користування навчальною і науковою літературою та періодичними виданнями в сфері бухгалтерського обліку; професійної роботи з первинними документами та регістрами бухгалтерського обліку.

Робоча навчальна програма з дисципліни „Фінансовий облік 1” підготовлена відповідно до Галузевого стандарту вищої освіти України „Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра за спеціальностями напряму 0501 – „Економіка і підприємництво”, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2006р. № 444.

Модуль I Основи фінансового обліку, облік грошових коштів та поточних фінансових інвестицій

Тема 1. Основи побудови фінансового обліку

Сутність фінансового обліку. Нормативно–правові акти, що регулюють фінансовий облік та звітність на міжнародному рівні. Державне регулювання обліку та звітності в Україні. Організація та побудова фінансового обліку на підприємстві. Передумови раціональної організації бухгалтерського обліку.

Тема 2. Облік грошових коштів та поточних фінансових інвестицій

Організація обліку грошових коштів у касі: порядок здійснення готівкових розрахунків; документальне оформлення та облік надходження готівки в касу; документальне оформлення та облік видачі готівки з каси; порядок ведення касової книги.

Облік операцій на поточних рахунках у банку: порядок відкриття поточних рахунків у банку; документальне оформлення та облік операцій на поточних рахунках.

Облік грошових документів та грошових коштів у дорозі. Облік поточних фінансових інвестицій.

Модуль II Облік дебіторської заборгованості, витрат майбутніх періодів, запасів

Тема 3. Облік дебіторської заборгованості та витрат майбутніх періодів

Поняття дебіторської заборгованості, умови її визнання, класифікація та порядок відображення у фінансовій звітності відповідно до П(с)БО 10 "Дебіторська заборгованість".

Облік довгострокової дебіторської заборгованості.

Облік розрахунків з дебіторами за товари, роботи, послуги. Облік розрахунків з дебіторами за відшкодуванням завданих збитків. Облік розрахунків з дебіторами за видані у підзвіт суми.

Облік векселів отриманих. Облік розрахунків за виданими авансами. Облік розрахунків за нарахованими доходами. Облік розрахунків за претензіями. Облік витрат майбутніх періодів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]