Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Юле готов.docx
Скачиваний:
77
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
123.22 Кб
Скачать

6. Особливості відображення інформації про мшп у податковому обліку.

Бухгалтерський облік і податковий облік нерозривно пов’язані між собою, тому виникає необхідність правильного відображення у податковому обліку операцій з наявності та руху МШП.

Після внесення змін Законом України від 01.07.2004 р. № 1957-IV в Законі про прибуток словосполучення "малоцінні предмети" зустрічається лише в п. 5.9 і п.п. 8.2.2. При цьому Закон про прибуток не містить поняття "малоцінні предмети" і спеціальні правила податкового обліку МШП.

Разом з тим зазначені зміни були також внесені до визначення терміна "основні фонди". Під основними фондами тепер слід розуміти матеріальні цінності, що призначаються платником податку для використання у своїй господарській діяльності протягом періоду, що перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, та вартість яких перевищує 1 000 грн. і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом [2].

Таким чином, у податковому обліку існує група матеріальних цінностей, термін використання яких більше року, але вартість менше 1 000 грн. Витрати на придбання таких цінностей включаються до складу валових витрат платника податку в загальному порядку та враховуються для цілей застосування п. 5.9 ст. 5 Закону про прибуток. Детальніше це питання розглянуто в темі Облік малоцінних необоротних активів.

Якщо передбачуваний термін використання матеріальних цінностей менше року, то витрати на їх придбання включаються до складу валових витрат згідно з п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону про прибуток за умови, звичайно, що вони використовуються у господарській діяльності платника податку.

Розглянемо особливості податкового обліку МШП в частині визначення валових доходів (витрат) та ПДВ.

Витрати на придбання МШП включаються до складу валових витрат або за першою подією, або за моментом оплати, або з моменту отримання МШП. При цьому обов’язковою умовою є зв’язок здійснених витрат з виробничими потребами. У частині податкових наслідків за ПДВ підприємство, що купує МШП, має право на податковий кредит згідно з п.п. 7.4.2 п. 7.4. ст. 7 Закону про ПДВ у розмірі 20% вартості МШП у випадку використання МШП у господарській діяльності підприємства в операціях, що оподатковуються.

При безкоштовному отриманні МШП від юридичних та фізичних осіб у підприємства згідно з п.п. 4.1.6 п. 4.1. ст. Закону про податок на прибуток виникають валові доходи. Однак, п. 4.2 Закону про податок на прибуток передбачає деякі винятки. До складу валових доходів не включається вартість безкоштовно отриманих матеріалів (МШП), якщо вони біли отримані у вигляді:

  • майнового внеску згідно з договорами про спільну діяльності без створення юридичної особи;

  • міжнародної технічної допомоги іншими країнами згідно міжнародним угодам;

  • безповоротна допомога громадським організаціям інвалідів та підприємствам, які створені такими громадськими організаціями інвалідів.

Підприємство-одержувач у момент отримання безкоштовних МШП не формує ані податкового кредиту та податкового зобов’язання.

Облік приросту (убутку) балансової вартості МШП ведеться відповідно до п. 5.9 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств". При цьому з метою податкового обліку вартості запасів однорідної групи може бути використаний один з методів вибуття запасів. Метод вибуття запасів не може бути змінено протягом податкового року. Згідно з пп. 5.4.1 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств", витрати платника податку на забезпечення найманих працівників спецодягом, взуттям, обмундируванням, необхідними для виконання професійних обов'язків (згідно з переліком, встановленим КМУ), відносяться до складу валових витрат.

При реалізації підприємством МШП виникають валові доходи на суму продажу без урахування ПДВ, а також податкове зобов’язання, яке дорівнює 20% від вартості реалізованих МШП.

Вартість нестач, виявлених при інвентаризації, у більшості випадків відноситься до складу валових витрат. У податковому обліку нестачі МШП у межах норм природного убутку та понад норм відображаються однаково.

Якщо по результатам інвентаризації виявлена нестача МШП в сумі, яка перевищує норму природного убутку, то потрібно встановити винну особу. При податковому обліку понаднормативних нестач, коли винна особа не виявлена, такі нестачі розглядаються як використання МШП, не пов’язане з господарською діяльністю. Це обумовлює необхідність коректування валових витрат [30].

Що стосується ПДВ на МШП, по яким виявлена нестача, то сума ПДВ, яка була сплачена в момент оприбуткування таких МШП та віднесена до складу податкового кредиту, підлягає коректуванню. Таке коректування здійснюється шляхом нарахування податкових зобов’язань за звичайною ціною, яка не нижче ціни покупки МШП, по яких виявлена нестача.

Сума надлишків МШП, виявлених при інвентаризації, у податковому обліку враховується до складу валових доходів як безкоштовно отримані.

Податковий облік МШП має свої характерні особливості. В умовах, коли у Україні відбувається коренева трансформація податкової системи у межах прийняття нового Податкового Кодексу, зростає необхідність відстеження нововведень та впровадження їх у практику бухгалтерського та податкового обліку МШП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]