Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Юле готов.docx
Скачиваний:
77
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
123.22 Кб
Скачать

Курсова робота з дисципліни «Фінансовий облік» на тему: «Облік наявності та руху мшп»

ПЛАН

Вступ

1. МШП: сутність, умови визнання, правова основа обліку, оцінка

2. Нормативно-правове та регламентне забезпечення обліку МШП й організація обліку на базовому підприємстві

3. Документування операцій з наявності та руху МШП

4. Складський облік МШП

5. Синтетичний та аналітичний облік МШП

6. Особливості відображення інформації про МШП у податковому обліку

7. Технологія обліку МШП із застосуванням ПК

Висновки та пропозиції

Список використаної літератури

Вступ

В умовах становлення і розвитку ринкової економіки в Україні зростає роль бухгалтерського обліку і економічного аналізу господарської діяльності підприємств усіх форм власності як складової частини економічної системи.

Розвиток господарських зв'язків вимагає вдосконалення нормативно-правової бази системи бухгалтерського бліку та економічної сфери в цілому. У зв'язку з тим, система бухгалтерського обліку в Україні підлягає постійній трансформації з оглядом на найкращі приклади європейських країн.

В сучасних умовах система функціонування підприємств супроводжується безперервним кругообігом ресурсів, значне місце в яких займають малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП). У зв’язку з цим питання удосконалення їх обліку, оцінки і документального оформлення набувають все більшого значення.

Зміни в правовому забеспеченні обліку МШП, недосконалість та неузгодженість нормативних документів, які регулювали і регулюють облік МШП, зумовили низку проблем в частині обліку МШП. Удосконалення обліку МШП є важливою проблемою у фінансово-господарської діяльності будь-якого підприємства. Питання обліку та контролю МШП (як частини товаро-матеріальних цінностей) з метою зниження матеріальних витрат, а отже, і собівартості продукції (робіт, послуг) не стоять у центрі уваги керівників підприємства та облікових працівників. Підприємства прагнуть забеспечити рентабельність, в першу чергу, за рахунок досить високих відпускних цін, а не за рахунок економії у витрачанні виробничих ресурсів. Однак це ненадійний і безперспективний спосіб вирішення проблем виживання підприємства (особливо в умовах ринкової економіки).

Вирішення питань, пов’язаних з теоретичним визначенням і впровадженням в практику сучасних методів обліку і внутрішньогосподарського контролю, повинно здійснюватись за допомогою їх комп’ютеризації. Потребує чіткого визначення питання МШП. Також важливою проблемою при обліку МШП є визначення критерієв визнання та вартісної межі.

Вагомий внесок в теоретичну розробку проблем організації і ведення бухгалтерського обліку і внутрішньогосподарського контролю матеріальних запасів внесли вітчизняні вчені такі, як М.О. Михайлова, М.Т. Білуха, Ф.Ф. Бутинець, А.М. Герасимович, В.Г. Лінник, Г.Г. Кирейцев, М.В. Кужельний, В.В. Сопко, Н.М. Ткаченко, М.Г. Чумаченко, а також зарубіжні - В.Ф. Палій, С.О. Щенков, П.С. Безруких та інші.

Незважаючи на те, що у напрямку підвищення ефективності обліку на виробництві і посилення внутрішньогосподарського контролю ведеться визначна робота, проте залишаються проблеми, які свідчать, що аспекти обліку і контролю матеріальних запасів на підприємствах в умовах використання електронно-обчислювальних машин вивчені і розкриті недостатньо і потребують подальшого поглиблення і доповнення.

Об’єктом дослідження є МШП як складова матеріальних запасів підприємства. Предметом дослідження є предмети праці, термін експлуатації яких не перевищує року чи нормального операційного циклу, якщо він перевищує один рік, умови їх визнання, оцінка та склад МШП.

Мета диплоиної роботи – дослідити діючу систему обліку наявності та руху МШП та виявити шляхи удосконалення обліку МШП для підвищення економічної ефективності їх використання.

Згідно с метою дипломної роботи потрібно вирішити наступні завдання:

  • Вивчити наукову, навчальну, періодичну літературу по даній темі;

  • Визначити значення МШП як складової активів підприємства;

  • Охарактеризувати правове забезпечення обліку наявності та руху МШП;

  • Розглянути порядок документування операцій з МШП;

  • Охарактеризувати особливості синтетичного, аналітичного та складського обліку МШП на базовому підприємстві;

  • Охарактеризувати технології обліку МШП в умовах використання ПК.

В якості суб'єкта дослідження вибрано ВАТ "Турисько-оздоровчий комплекс "Судак" (скорочене найменування – ВАТ "ТОК "СУДАК"). Підприємство створено згідно з рішенням загальних зборів ВАТ "Оздоровчий комплекс "Судак" від 30 січня 1998 року, створеного шляхом перетворення з ЗАТ "Будинок відпочинку "Судак" відповідно рішення загальних зборів від 19 вересня 1997 року. Предметом діяльності Товариства є санаторно-курортне обслуговування населення, готелі, інші місця короткотермінового проживання, їдальні і постачання готової їжі, роздрібна тогівля в неспеціалізованих магазинах, пасажирські, транспортні перевезення, будівництво, послуги туристичних агентств, туроператорів, екскурсоводів, технічне обслуговування та ремонт транспортних засобів та інші напрями діяльності, які передбачені Статутом підприємства .

В даний час перед ВАТ "ТОК "Судак", як і перед багатьма іншими підприємствами України, гостро стоїть проблема раціонального обліку матеріальних цінностей (зокрема, МШП). Це зумовлено насамперед зростанням вартості малоцінних і швидкозношуваних предметів у складі витрат виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]