Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Юле готов.docx
Скачиваний:
77
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
123.22 Кб
Скачать

2. Нормативно-правове та регламентне забезпечення обліку мшп й організація обліку на базовому підприємстві

Правовою основою обліку МШП є наступні основними нормативні документи, які діють в Україні, і які повинні застосовувати на всіх підприємствах при організації бухгалтерського обліку:

  1. Закон України «Про бухгалтерський облік и фінансову звітність» № 996-XIV від 16.07.99 р. — визначаються загальні принципи ведення бухгалтерського обліку.

  2. Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" №283/97-БР від 22.05.97 р. із змінами і доповненнями, внесеними Законом України №349-IVвід 24.12.2002 p., №1957-IVвід 01.07.2004 p.

  3. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств та організацій №291, від 30.11.99p., із змінами та доповненнями за станом на 20.09.2004 р.

  4. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій: затв. наказом Мінфіну України від 30.11.99р.

  5. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджені наказом Міністерства фінансів України №87 від 31.03.99.

  6. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затверджений наказом Міністерства фінансів України №87 від 31.03.99 р.

  7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затверджений наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31.03.99 р.

  8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 "Запаси", документ затверджено в наказі Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. № 246, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02.11.99 р. № 751/4044.

  9. Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2.

  10. Положение по бухгалтерскому учету малоценных и быстроизнаши-вающихся предметов. Письмо Минфина СССР от 18 октября 1979г., № 166.

  11. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби", затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. №92 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18.05.2000 р. за №288/4509 (далі - ПБО 7). ПБО 7 набрало чинності з 01.07.2000 р. і регулює питання бухгалтерського обліку МНМА.

  12. Наказ Міністерства статистики України "Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку малоцінних і швидкозношуваних предметів предметів" від 22.05.96 р. № 145.

Регламентне забезпечення обліку наявності та руху МШП здійснюється на основі наступних документів:

  • Наказ «Про облікову політику підприємства»;

  • Положення про бухгалтерію;

  • Посадові інструкції головного та відповідального бухгалтера, матеріально-відповідальної особи;

  • Графік документообігу.

Бухгалтерський облік господарської діяльності займає важливе місце в управлінні і контролі за наявністю та використанням МШП, формуючи повну і достатню інформацію, необхідну для контролю за доцільністю господарських операцій, станом і рухом МШП, ефективністю їх використання. Більш того, бухгалтерський облік відіграє важливу роль у запобіганні негативних результатів господарської діяльності організації та виявленні внутрішньогосподарських резервів забезпечення її фінансової стійкості.

Організація та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві здійснюється відповідно до Закону України від 16.07.99р. № 996-Х «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», а також використовуються інші нормативно-правові документи з бухгалтерського обліку [1].

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та дотримання законодавства при виконанні господарських операцій несе керівник організації.

Формування облікової політики підприємства здійснюється головним бухгалтером і затверджується наказом або розпорядженням керівника (Додаток Б).

Ступінь свободи підприємства у формуванні облікової політики обмежена державною регламентацією бухгалтерського обліку, яка надана переліком методик і облікових процедур, серед яких однак припустимі альтернативні варіанти. Вона визначається можливістю вибору конкретних способів оцінки, калькуляції, переліку бухгалтерських рахунків тощо.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку на підприємстві обрано журнально-ордерну форму ведення бухгалтерського обліку на машинних носіях інформації. Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. На підприємстві застосовується автоматизована система обробки облікових документів з використанням комп'ютерних програм бухгалтерського обліку, а саме «Акцент-бухгалтерія».

На базовому підприємстві організацію обліку фінансово-господарської діяльності, а також контроль за збереженням і правильним витратою матеріальних і грошових коштів здійснює бухгалтерія підприємства під керівництвом головного бухгалтера відповідно до законодавчих та іншими нормативними актами, затвердженими в установленому порядку.

Організаційна побудова апарату бухгалтерської служби – це форма поділу та кооперування праці, яка передбачає розподіл усього комплексу облікових, контрольних та аналітичних робіт між виконавцями. Організаційна побудова бухгалтерії залежить від її структури, яка виражає форму організації виконавців облікового процесу. На ВАТ «ТОК «Судак» бухгалтерія є централізованою, тобто бухгалтерія підприємства складається з декількох відділів, кожний з яких відповідає за окрему сферу обліку, при цьому усіх відділи безпосередньо як методично, так і адміністративно підпорядковані одному керівнику – головному бухгалтеру.

Головний бухгалтер

(Заступник директора по фінансам)

Центральна бухгалтерія

Відділ з обліку запасів

Відділ з оплати праці

Каса

Відділ розрахунків з постачальниками та покупцями

Пункт обміну валют

Відділ технічного забеспечення бухгалтерії

Обліковий персонал виробничих підрозділів

Рисунок 2.1 Організаціяна структура бухгалтерії ВАТ «ТОК «Судак»

З метою правильного розподілення облікової роботи, вирішенню питань розподілу обов’язків між категоріями працівників, забезпечення єдність при розподілі посадових обов’язків і кваліфікаційних вимог, які пред’являються до робітників, на підприємстві необхідно складання посадових інструкції для кожного робітника. Посадові інструкції розмежують завдання кожної служби, вносять узгодженість дій різних служб управління підприємства, враховують раціональне використання фонду робочого часу.

Організація автоматизованих робочих місць з обліку матеріальних запасів є ще однією складовою ефективного обліку внутрішньогосподарських процесів. Для ефективного управління необхідна раціональна організація обліку. Для забезпечення швидкого та правильного відображення в обліку господарських операцій підприємству необхідно затвердити порядок обробки інформації, тобто скласти графік документообігу [23;с.130]. Контроль за дотриманням графіка документообігу на підприємстві, в установі здійснюється головним бухгалтером. Вимоги головного бухгалтера щодо порядку подання до бухгалтерії або на обчислювальний пристрій необхідних документів та відомостей є обов'язковими для всіх підрозділів і служб підприємства. Графік документообігу оформлюється у вигляді схеми або переліку робіт із створення, перевірки та обробки документів, що здійснюються кожним підрозділом підприємства, установи, а також усіма виконавцями із зазначенням їх взаємозв'язку і терміну виконаних робіт .

З метою правильного ведення обліку запасів на підприємство повинно дотримуватися рішення комплексу питань, які наведені на рис. 2.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]