Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2011-veres-04--Obmin_vuglevodiv-Ch_1-G_I

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.9 Mб
Скачать

При підвищеній концентрації глюкози в крові (більше 140 мг) говорять про гіперглікемію.

Викликається вживанням продуктів багатих на вуглеводи (аліментарна гіперглікемія); недостатнім синтезом інсуліну (цукровий діабет); понад-нормовим синтезом адреналіну і глюкагону. Стан гіперглікемії приводить до ожиріння.

71

При пониженій концентрації глюкози в крові (менше 120 мг) говорять про гіпоглікемію. Викликає

ться тривалим голодуванням; великими фізичними навантаженнями; недостатнім синтезом глюкагону і адреналіну; понаднормовим синтезом інсуліну. Приводить до деструктивних змін в головному мозку, нервовій тканині, нирках. Стан тривалої гіпоглікемії приводить до виснаження організму і смерті.

Підготував Студент 2 курсу 3 групи ФВМ

Скрипник Роман

73

При аеробних умовах піруват проникає в мітохондрії, де повністю окислюється до СО2 і Н2О. Якщо вмісту кисню недостатньо, наприклад, у активно працюючих м‘язах, піруват перетворюється в лактат.

Отже, гліколіз - не тільки головний шлях утилізації глюкози в клітинах, але й унікальний шлях, оскільки він може використовувати кисень, якщо останній доступний (аеробні умови), але може протікати і у відсутність кисню (анаеробні умови).

74

Анаеробний гліколіз - складний ферментативний процес розпаду глюкози, що протікає в тканинах людини і тварин без споживання кисню. Кінцевим продуктом гліколізу є молочна кислота. У процесі гліколізу утворюється АТФ. Сумарне рівняння гліколізу можна представити наступним чином:

В анаеробних умовах гліколіз - єдиний процес у тваринному організмі, що постачає енергію. Саме завдяки гліколізу організм людини і тварин певний період може здійснювати ряд фізіологічних функцій в умовах недостатності кисню. У тих випадках, коли гліколіз протікає в присутності кисню, говорять про аеробний гліколіз.

75

Першою ферментативною реакцією гліколізу є

фосфорилювання, тобто перенесення залишку ортофосфату на глюкозу за рахунок АТФ. Реакція каталізується ферментом гексокіназою:

Утворення глюкозо-6-фосфату в гексокіназній реакції супроводжується звільненням значної кількості вільної енергії системи і може вважатися практично необоротним процесом.

Найбільш важливою властивістю гексокінази є її інгібування глюкозо-6-фосфатом, тобто останній служить одночасно і продуктом реакції, і аллостеричним інгібітором.

76

Другою реакцією гліколізу є перетворення глюкозо-6- фосфату під дією ферменту глюкозо-6-фосфат- ізомерази на фруктозо-6-фосфат:

Ця реакція відбувається легко в обох напрямках, і для неї не потрібно якихось кофакторів.

77

Третя

реакція

каталізується

ферментом

фосфофруктокіназою; утворений фруктозо-6-фосфат знову фосфорилюється за рахунок другої молекули АТФ:

Дана реакція, аналогічно гексокіназній, практично необоротна, відбувається в присутності іонів магнію і є найбільш повільною реакцією гліколізу. Фактично, ця реакція визначає швидкість гліколізу в цілому.

Фосфофруктокіназа відноситься до числа аллостерічних ферментів. Вона інгібується АТФ і стимулюється АМФ. При високих величинах відношення АТФ до АМФ активність фосфофруктокінази пригнічується і гліколіз сповільнюється. Навпаки, при зниженні цього коефіцієнта інтенсивність гліколізу підвищується.

78

Четверту реакцію гліколізу каталізує фермент альдолаза. Під впливом цього ферменту фруктозо- 1,6-біфосфат розщеплюється на дві фосфотріози:

Ця реакція зворотня. У залежності від температури рівновага встановлюється на різному рівні. При підвищенні температури реакція зсувається в бік більшого утворення тріозофосфатів (дигідроксіацетонфосфата і гліцеральдегид-3-фосфату).

79

П'ята реакція - це реакція ізомеризації

тріозофосфатів.

Каталізується

ферментом

тріозофосфатізомеразою:

 

Утворенням гліцеральдегид-3-фосфату як би завершується перша стадія гліколізу. Друга стадія - найбільш складна і важлива. Вона включає окисно-

відновну

реакцію

(реакція

гліколітичної

оксидоредукціі),

пов'язану

з

субстратним

фосфорилюванням, в процесі якого утворюється АТФ.

80