Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2011-veres-04--Obmin_vuglevodiv-Ch_1-G_I

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.9 Mб
Скачать

Гліколіз

Гліколіз – це серія реакцій, в яких глюкоза розпадається на дві молекули пірувату (гліколіз аеробний) або лактату (анаеробний гліколіз).

Всі десять реакцій гліколізу протікають в цитозолі клітин.

Аеробний розпад глюкози включає реакції гліколізу і окислення пірувату до СО2 і Н2О, а анаеробний гліколіз включає ті ж реакції специфічного шляху розпаду глюкози до пірувату, але з подальшим перетворенням пірувату на лактат.

21

22

Повне Бродіння окиснення

Гліколіз

Перетворення глюкози

23

Аеробне і анаеробне окиснення

глюкози

Аеробне і анаеробне окиснення глюкози

25

НАД+

НАДН

1) ―Вловлювання‖ глюкози і її дестабілізація

27

Перша стадія

Перша стадія, перетворення глюкози в фруктозо-1,6-дифосфат, відбувається в три етапи: фосфорилування, ізомеризація та знову фосфорилування.

В результаті утворюється сполука, яка легко може розщеплюватись на фосфорильовані фрагменти, що мають три атоми Карбону.

28

І - Глюкоза проникає в більшість клітин з допомогою специфічного перенощика або ж системи активного транспорту. В клітині вона фосфорилується з допомогою АТФ з утворенням глюкозо-6-фосфату. Перенесення фосфатної групи від АТФ до гідроксильної групи при С-6

глюкози каталізується гексокіназою (глюкокіназою - в

печінці).

гексокіназа

29

ІІ - це ізомеризація глюкозо-6-фосфату в фруктозо-6-фосфат. Шестичленне піранозне кільце глюкозо-6-фосфату перетворюється в п'ятичленне фуранозне кільце фруктозо-6-фосфату. Ця ізомеризація глюкозо-6-фосфату в фруктозо-6- фосфат є перетворенням альдози в кетозу. Реакція каталізується глюкозофосфат-ізомеразою.

глюкозофосфатізомераза

30