Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

специальная селекция

.pdf
Скачиваний:
377
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
10.31 Mб
Скачать

Синтез секалотритикум за гібридизації жита озимого з пше-

ницею мякою і тритикале. Як вже зазначалося, під час гібридизації жита озимого з пшеницею м’якою селекціонери прагнуть передати від жита такі властивості як морозостійкість, стійкість до хвороб, здатність зростати на бідних грунтах. Такі схрещування дають змогу створити форми, що мають пшенично-житні транслокації чи заміщення і вирізняються підвищеною стійкістю до біотичних і абіотичних факторів. Створення житньо-пшеничних амфідиплоїдів на цитоплазмі жита (секалотритикум) має особливе значення для селекції тритикале, адже з плазмогенами жита може бути пов’язана екологічна адаптивність. Пряме схрещування жита з пшеницею у МІП виявилось безрезультатним внаслідок односторонньої несумісності вихідних родів. Практично цікаві форми секалотритикум були створені в ряді наукових селекційних центрах схрещуванням тетраплоїдних форм жита з гексаплоїдними тритикале. Наявність геному жита у батьківському компоненті тритикале знижує прогамну несумісність, пов’язану з інгібіруванням росту пилкових трубок пшениці в приймочках жита.

Схрещування гексаплоїдних тритикале з житом. У МІП прово-

дились схрещування гексаплоїдних тритикале (2n=42, AABBRR) з житом (2n=14, RR), з можливим подальшим бекросом гексаплоїдними тритикале. В схемах отримували гібриди F1 в результаті схрещувань між тритикале та житом. Зав’язування зерен при цьому коливалось від десятих часток відсотка до 7-12%. Зав’язування зерен у гібридів F1 за схрещування тритикале × жито вище, ніж у звичайних пшеничножитніх гібридів F1. В основному використовуються в схрещуваннях гексаплоїдні форми тритикале, котрі схрещуються з житом. Інколи застосовували реципрокні схрещування, де за материнську форму взято диплоїдне жито, а за батьківську – гексаплоїдне тритикале.

Гібриди між тритикале та житом, як правило, вирізняються могутнім вегетативним розвитком – більш високорослі, добре облистяні, мають довге та широке колосся, що поєднує в собі багатоколосковість (до 40-45 колосків) та багатоквітковість (до 4-5 квіток у колоску). Колосся часто налічують понад 200 квіток, характеризуються пониклим типом колосу, як у жита.

У подальшому (тритикале × жито) в гібридних популяціях F2-F3 з’являються різноманітні морфотипи – від вторинних гексаплоїдних тритикале до пшениці м’якої та жита, оскільки материнською формою слугувало тритикале з пшеничною цитоплазмою.

Диплоїдний геном жита у тетраплоїдних (ABRR) та пентаплоїдних (ABDRR) гібридів F1 стабілізує ці гібриди порівняно з амфігаплоїдами F1 (ABR і ABDR), проте вони ще далекі за рівнем стабільності від справжніх амфідиплоїдних форм AABBRR або AABBDDRR. Тетраплоїдні гібриди F1 (ABRR) вважаються якісно зрівноваженими формами пшенично-житніх гібридів, у котрих спостерігається баланс між генами пшениці та жита: 14 хромосом пшениці (AB) та 14 хро-

80

мосом жита (RR). Вони більш збалансовані, ніж гексаплоїдні й октоплоїдні тритикале, де пшеничний компонент переважає житній. Однак більшість сортів тритикале має гексаплоїдний рівень плоїдності.

Отримання тетраплоїдних форм тритикале. Цей напрям за-

початкував створення комерційних сортів. У деяких комбінаціях за участю T.monococcum та диплоїдного жита зав’язувалася невелика кількість (10-15%) дуже дрібних, нежиттєздатних зерен. Окремі рослини з 28 хромосомами утворювались також за гібридизації гексаплоїдних з октоплоїдними тритикале у схрещуваннях А.І. Шулиндіна (1983), проте майже всі вони були високостерильними та нежиттєздатними. Окремі самофертильні та більш-менш озернені рослини в F1, отримані за гібридизації гексаплоїдних тритикале з диплоїдним житом, як правило, були з 28 хромосомами. Під час ізоляції у них зав’язувалось по 2-3 зернин, за вільного запилення – до 6-8 зернин у колосі. Тетраплоїдні рослини вищеплюються не лише під час схрещування гексаплоїдних тритикале з диплоїдним житом, а й октоплоїдних тритикале з диплоїдним та тетраплоїдним житом. За подальшого розмноження таких 28-хромосомних форм тритикале, збільшити продуктивність не вдається внаслідок череззерниці, низької озерненості колосу та маси 1000 зерен. Їхня продуктивність, як правило, набагато нижча гексаплоїдних форм і практичного значення тетраплоїдні форми (на сьогодні) не мають. Проте в майбутньому великого значення та ваги може набути створення нових тертаплоїдних форм.

Оскільки між геномом D та R існує негативний взаємозв’язок, більшість селекціонерів надають перевагу гексаплоїдним (AABBRR), а не октоплоїдним (AABBDDRR) формам амфідиплоїдів, котрі не мають в ядрі компонента D. Комбінаційна цінність геному D пшениці м’якої, донором якого прийнято вважати Aegilops sguarrosa, проблематична. Геном жита краще взаємодіє з геномом А пшениці однозернянки, аніж з геномами B та D аегілопсів.

Вважають, що у селекції гексаплоїдних тритикале надійного позитивного ефекту не буде досягнуто до тих пір, доки не буде усунуто ефект негативної взаємодії житнього компонента R з іншим геномом B від аегілопса (Aegilops speltoides). У зв’язку з цим досить перспективним на майбутнє є створення нових тетраплоїдних пшеничножитніх амфідиплоїдів AARR. Такі тетраплоїдні тритикале будуть мати переваги над нині існуючими гексаплоїдами та октоплоїдами. По-перше, у складі їхнього геному усуваються причини негативної геномної взаємодії між елементарними геномами. По-друге, виключення геному B та D суттєво підвищує комбінаційну цінність двокомпонентних геномів тетраплоїдних тритикале. По-третє, тетраплоїдний рівень для тритикале, як і для пшениці, може бути більш оптимальним, ніж октоплоїдний, чи навіть, гексаплоїдний. Їхній синтез можливий за схрещування диплоїдних видів – пшениці однозернянки та жита з подальшим подвоєнням у отриманого гібрида F1 амфігапло-

81

їдного хромосомного набору й отримання тетраплоїдних амфідиплоїдних форм AARR.

Схрещування октоплоїдних тритикале з житом. Октоплоїдні тритикале з житом схрещуються важче, ніж гексаплоїдні. Гени схрещуваності Kr1 і Kr2 привнесені в тритикале від пшениці м’якої в домінантному стані перешкоджають утворенню гібридних зернівок.

Уколосі октоплоїдних тритикале, запилених диплоїдним житом, зав’язувалось у середньому 13% гібридних зерен, у гексаплоїдних – 27% з низькою життєздатністю. З більш високим відсотком зав’язування гібридних зерен та вищою їхньою життєздатністю (до 75%) було отримано гібриди в комбінаціях октоплоїдних тритикале з тетраплоїдним житом.

Геном жита RR в полігеномі тритикале, інгібований деякою мірою за проявом його морозо-, зимостійкості, й генотипи первинних тритикале суттєво поступаються сортам жита за цими показниками.

Узв’язку з цим все більше уваги приділяється гібридизації тритикале з житом, як методу підвищення зимо-, морозостійкості та отримання рекомбінантних форм.

Гібридизація тритикале озимих з ярими. Зміна типу розвитку

рослин шляхом трансформації тритикале ярих в озимі. У ряді науково-дослідних установ (Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААНУ, Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААНУ) в селекції тритикале широко використовують схрещування ярих форм з озимими. Часто із нащадків гібридних комбінацій озимі × ярі тритикале виділяються високопродуктивні, короткостеблові озимі форми з господарсько цінними ознаками.

У більшості комбінацій гібриди F1 від осіннього висіву переважають озимі батьківські форми, що виділяються за комплексом господарсько цінних ознак – довжиною колосу, масою зерен в колосі, продуктивністю. В популяціях F2 за осіннього висіву випадають в зимовий період неморозостійкі біотипи. Гібриди за осінньої сівби характеризувались широким формоутворенням, спостерігається висока частота та ступінь трансгресій щодо продуктивності, кущистості, маси зерна з рослин та маси 1000 зерен.

Створення селекційного матеріалу шляхом зміни типу розвитку, трансформації ярих форм тритикале в озимі в окремих випадках може доповнити методи гібридизації та добору. Метод трансформації був запропонований академідом В.М. Ремесло для переробки ярих форм пшениці в озимі.

Ярі форми висіваються перший рік восени у пізні строки, а в наступний рік в оптимальні строки сівби, за яких відбувається формування озимості. Для прискорення цього процесу використовується метод попередньої яровизації ярих форм (витримування наклюнутого насіння чи рослин у фазі 2 листків за температури 0-2 оС 60 днів). Яровизоване насіння висівається пізно восени під зиму. Найвищий

82

відсоток живих рослин після перезимівлі був при яровизації рослин, нижчий – за яровизації насіння.

При формуванні високої зимостійкості велике значення має оптимальний строк сівби під зиму другого року (другого покоління), коли перезимовує найбільша кількість рослин.

Таким чином, створений вихідний матеріал тритикале озимих та багаторазові індивідуальні добори дали змогу отримати та виділити константні ланії з комплексом господарсько цінних ознак, що започаткували нові сорти озимих гексаплоїдних тритикаде АДМ 5, АДМ 6.

Внутрішньовидова гібридизація гексаплоїдних тритикале різ-

ного еколого-географічного походження з адаптованими місцеви-

ми формами. Для створення нового вихідного матеріалу за селекції гексаплоїдних тритикале широко використовується метод внутрішньовидової (міжсортової, міжлінійної, сортолінійної) гібридизації з наступним добором бажаних генотипів у розщеплюваних гібридних популяціях. Цей метод часто використовується в селекційних програмах щодо поліпшення певних ознак і властивостей та усунення недоліків у тритикале. Особливо результативними такі схрещування є щодо поліпшення кольору, виповненості, крупності зерна, усунення деформації ендосперму, збільшення озерненості, крупності та маси зерна з колосу. Успіх внутрішньовидової гібридизації залежить від характеру передачі гібридним нащадкам ознак батьківських компонентів. У F2 та наступних поколіннях з’являються трансгресивні форми, ознаки котрих виходять за межі їхнього максимального прояву в обох батьківських форм, які мають особливе значення при створенні нових високопродуктивних, високозимостійких форм озимих гексаплоїдних тритикале. За ознаками продуктивності колосу в F2 спостерігається позитивна трансгресивна мінливість (як за частотою, так і ступенем) за числом зерен у колосі. Для отримання селекційно цінних трансгресивних рекомбінацій у тритикале необхідно підбирати компоненти для схрещувань різного екологогеографічного походження з високою вираженістю господарсько цінних ознак та місцеві адаптовані форми.

«Біологічний метод» створення гексаплоїдних тритикале.

Достатньо результативним методом створення вихідного матеріалу гексаплоїдних тритикале, що дає можливість включити в нові форми пшеницю, жито, тритикале є «біологічний метод», запропонований професором А.Ф. Шулиндіним. Метод ґрунтується на запиленні гібридів F1 різноманітними гексаплоїдними тритикале і дає змогу перевести стерильні (чи низькофертильні) гібриди першого покоління на фертильну основу, подвоївши набір хромосом.

Процес створення вихідного матеріалу достатньо складний, він включає два цикли віддалених схрещувань: пшениця × жито; F1 (пшениця × жито) × тритикале (2n=42).

83

Цікавим напрямом у створенні вторинних гексаплоїдних тритикале є синтез тривидових амфідиплоїдів за гібридизації пшениці м’якої з диплоїдним житом та наступним запиленням пшеничножитніх гібридів першого покоління гексаплоїдними тритикале, одержаними за участю твердої пшениці.

Схема одержання тривидових тритикале наводиться за А.Ф. Шулиндіним.

Пшениця м’яка AABBDD (2n=42) × жито культурне RR (2n=14); F1 пшенично-житні гібриди ABDR (2n=28) × тритикале AA1BB1RR; F2 тритикале AA1BB1RR (2n=42) та інші гібридні рослини;

F3 1) тритикале не розщеплюється на вихідні види, але вони мають інші ознаки та властивості; 2) відбувається широке формоутворення з вищепленням пшениць, тритикале, жита.

Подолання проембріональних та постембріональних барєрів несумісності за схрещування пшениці з житом. Несхрещуваність,

проембріональні бар’єри несумісності при схрещуванні пшениці з житом долаються шляхом підбору батьківських компонентів, виявленням генотипів з високою схрещуваністю, а також шляхом використанн ефектів kr-генів, які впливають на ріст пилкових трубок. Використання pH-генів 5В-хромосоми дозволяє збільшити рівень рекомбіногенозу в мейозі.

Технології вирощування ізольованих незрілих зародків на штучних живильних середовищах запобігають загибелі нежиттєздатних гібридних зародків на постембріональних етапах розвитку. Використання культури незрілих зародків і культури молодих суцвіть дає змогу різко збільшити кількість рослин у ранніх репродуктивних поколіннях.

Долаючи стерильність пшенично-житніх гібридів, їх запилюють вторинними тритикале, а деякі з них клонують через калюсну культуру незрілих молодих суцвіть. Результати культивування in vitro незрілих суцвіть пшенично-житніх гібридів F1 показали, що високостерильні гібриди розмножуються шляхом калюсогенезу і наступного морфогенезу. Культивування молодих суцвіть міжвидових та міжродових гібридів забезпечує високий вихід рослин (до 230-260%) стосовно первинного експланту.

Особливу актуальність набуває пошук прийомів і способів подолання генетичної несумісності та стерильності гібридних нащадків шляхом досягнення амфідиплоїдного рівня. В дослідженнях показано, що можливе поєднання в одному технологічному процесі збереження віддалених гібридів у культурі in vitro, їхнього клонального розмноження, а також регулювання рівня плоїдності за допомогою додавання в середовище колхіцину.

Методи біотехнології ні в якому разі не заміняють існуючі технології створення нових сортів, а лише доповнюють та роблять їх більш ефективними. Культивування пиляків F1, F2 гібридних розщеплюваль-

84

них популяцій та колхіцинування забезпечує швидке досягнення дигаплоїдного рівня та стабілізацію новостворених форм. Разом з тим, ефективність цього методу ще не досить висока. Індукція ембріогенних пиляків у тритикале коливається за роками, залежить від генотипів батьківських форм і становить 2-35%. Регенерація зелених рослин не перевищує 0,5% висаджених пиляків.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1.Які переваги і недоліки має тритикале порівняно з іншими зерновими культурами?

2.Якими систематичними, морфологічними ознаками відрізняється тритикале від пшениці та жита.

3.Яким чином створено 42-хромосомний тритикале?

4.Назвіть шляхи господарського використання зерна тритикале.

5.Які Ви знаєте типи схрещувань при синтезі та створенні вихідного матеріалу тритикале.

6.Яким чином подолати проембріональні та постембріональні бар’єри несумісності при схрещуванні пшениці та жита.

7.Назвіть методи селекції на продуктивність.

8.Що Вам відомо про методи селекції тритикале на тривалість вегетаціного періоду.

9.Як здійснюється селекція тритикале озимого на високу зимоморозостійкість.

10.Які Ви знаєте методи селекції тритикале на стійкість проти основних грибних захворювань.

11.Назвіть методи селекції тритикале на короткостебловість та стійкість до вилягання.

12.Назвіть методи селекції на високий вміст білка та технологічні якості зерна тритикале.

13.Як ведеться селекція тритикале на стійкість до проростання зерна «на пні» та подовження післязбирального періоду спокою.

Література

1.Шулындин А.Ф. Тритикале: О выведении зерновых и кормовых пше- нично-ржаных амфидиплоидов различной геномной структуры /

А.Ф.Шулындин // Вест. с.-х. науки. – 1971. – №11. – С.60-71.

2.Шулындин А.Ф. 42-хромосомные амфидиплоиды твердой пшеницы с рожью / А.Ф.Шулындин, Л.Н.Наумова // Цитология и генетика. – 1966. –

Вып.2. – С.57-63.

3.Шулындин А.Ф. Анатомические особенности пшенично-ржаных амфидиплоидов / А.Ф.Шулындин, Э.Д.Жила // Цитология и генетика. – 1969. –

Т.3, №1. – С.59-62.

85

4.Шулындин А.Ф. Синтез трехвидовых пшенично-ржаных амфидипло-

идов / А.Ф.Шулындин // Генетика. – 1970. – Т.4, №2. – С.140-146.

5.Гірко В.С. Тритикале озиме / В.С.Гірко, Н.А.Сабадін // Насінництво – Миронівський інститут пшениці ім. В.М. Ремесла УААН. Сорти, насіння,

технології. – 2004. – №5. – С.21-23.

6.Сечняк Л.К. Тритикале / Л.К.Сечняк, Ю.Г.Сулима. – М.: Колос, 1984.

316 с.

7.Каленська С.М. Адаптивні технології вирощування тритикале і жита / С.М.Каленська, І.В.Кононюк, О.А.Майстер // Землеробство. – 2000. –

Вип.74. – С.86-90.

8.Кириченко В.В. Особливості нових сортів тритикале харківської селекції / В.В.Кириченко, Г.В.Щипак, І.А.Панченко, Л.М.Лук’яненко // Вісн.

аграр. науки. – 2004. – №2. – С.15-18.

9.Гірко В.С., Сабадін Н.А. Тритикале озиме. Селекція, насінництво, технологія вирощування / В.С. Гірко, Н.А. Сабадін. За ред. В.Т. Колючого, В.А. Власенка, Г.Ю. Борсука. // Селекція, насінництво і технологія вирощування зернових колосових культур у Лісостепу України. – К.: Аграрна нау-

ка, 2007. – С. 523-669.

10. Чекалін М.М. Селекція і генетика окремих культур / М.М. Чекалін, В.М. Тищенко, М.Є. Баташова. – Полтава: ФОП Говоров С.В., 2008. – 368 с.

86

4. СЕЛЕКЦІЯ ЯЧМЕНЮ

Лінчевський А.А. – академік НААНУ

4.1. Походження, розповсюдження культури та історія селекції

Ячмінь – одна з найбільш давніх культур. У районах Близького Сходу (Ірак, Йорданія, Сирія) він був відомий близько 8 тис. років до н.е., у Туркменистані – з V-IV, а в Закавказзі – з II тисячоліття до н.е. У Європу ячмінь завезено з Малої Азії в IV-III тисячоліттях до н.е., а звідти приблизно в той же час – на південь Росії (Молдова, Україна). Більш давніми в культурі є дворядні ячмені, шестирядні з'явилися приблизно на 2 тис. років пізніше.

Ячмінь в Українi, як i iнших країнах Європи, завжди був провiдною зернофуражною культурою. Це пов’язано з тим, що зерно ячменю найбiльш збалансоване за амiнокислотним складом i наближається за кормовими якостями до стандартних концкормiв. До того ж, вчені Західної Європі, США, Канади, Австралії дійшли висновку, що зерно ячменю містить надзвичайно цінні для здоров’я людини компоненти, які майже відсутні або містяться у незначній кількості в зерні й борошні пшениці та інших культур. Вони вважають, що ячмінь є унікальним продуктом харчування, який забезпечує захист людини від найнебезпечніших хвороб століття серцево-судинних і раку внутрішніх органів. Тому хліб з пшеничного борошна може бути поліпшеним за показником дієтичної цінності за рахунок добавки до 30% борошна ячменю. І такий хліб вже випікається в зазначених вище країнах.

Останніми роками в Українi сiється щорiчно більше 4-5 млн га ячменю ярого та 600-700 тис. га – озимого. У роки масового пересiву загиблої озимини площi пiд ярим ячменем значно зростають.

На пiвденнi регiони припадає 90% ячменю озимого – Одеську, Миколаївську, Херсонську областi та Крим. Це зумовлено його недостатньою зимо- і морозостійкістю. На сьогодні сорти ячменю озимого досягли за морозостійкістю свого біологічного бар’єру, тому подальше його поліпшення йде, переважно, за іншими господарсько цінними ознаками, хоча ведуться інтенсивні пошуки шляхів подолання відмічених недоліків. Але, у зв’язку з глобальними змінами клімату і потеплінням ячмінь озимий починають сіяти в більш північніших регіонах. Під урожай 2009 року було посіяно 1,5 млн га.

Ячмінь ярий, навпаки, добре росте на всій території України і здатний давати високі сталі врожаї, якщо йому приділяти увагу як пшениці й вирощувати за рекомендованими наукою технологіями.

Вид культурного (посівного) ячменю Hordeum sativum lessen належить до родини тонконогових Роасеае. Крім нього, відомо близько 30 диких видів, серед яких зустрічаються однорічні й багаторічні, самозапильні та перехреснозапильні.

87

Ячмінь посівний поділяють на три підвиди: ячмінь дворядний –

Н. distichum, багаторядний Н. vulgare і ячмінь проміжний – Н. intermedium,

які різняться між собою за кількістю фертильних колосків на уступі колосового стрижня. У дворядного він один, багаторядного – три, проміжного – від одного до трьох на різних уступах стрижня.

Вирощують тільки дворядний та багаторядний ячмені.

У культурного ячменю виділяють ряд еколого-географічних груп. Серед них найбільше значення мають північноросійська, степова, лісостепова, західноєвропейська, західно- і східносибірська.

Відсутність гомології між хромосомами культурного ячменю, диких видів та інших родів сімейства злаків призводить до значних труднощів проведення віддаленої гібридизації. Тому міжвидові і міжродові схрещування поки що не знайшли широкого застосування в селекційній практиці, як метод нових цінних генів. Хоча канадські і американські генетики розробили методи подолання несхрещуваності шляхом подвоєння кількості хромосом і засвоїли методи віддаленої гібридизації.

Ячмені, які культивуються у виробництві, представлені трьома біотипами: ярими, озимими та дворучками. В минулому перевага надавалася дворядним сортам ячменю, які мали переваги щодо продуктивності та якості зерна. Але, починаючи з другої половини ХХ ст., селекціонери перестали приділяти увагу шестирядним ячменям, потенціал яких не був реалізований в умовах екстенсивних і навіть напівінтенсивних технологій. Із впровадженням в Україні інтенсивних технологій створились умови для залучення у виробництво сортів інтенсивного типу шестирядних форм. Проте, селекціонери зіткнулись з низкою недоліків, що мали шестирядні ячмені. Довелося розробити спеціальну програму.

Характерною особливістю виробництва зерна ячменю в Україні завжди була нестабільність урожаїв і валових зборів зерна через несталість умов вирощування. Їх щорічне варіювання досягало 193 %. Тому в центрі уваги селекційних програм з селекції та насінництва ячменю завжди переважали напрями, спрямовані на зростання й стабілізацію врожаїв.

Найбільші успіхи в цьому завжди мав Селекційно-генетичний інститут НААНУ, оскільки за часів колишнього Радянського Союзу він був Координаційним центром з розробки теоретичних основ селекції ячменю не тільки в СРСР, але й країнах-членах РЕВ. Розвиток селекції ячменю в інституті тісно пов’язаний з іменами видатних дослідників Сапєгіна А.О., Гаркавого П.Х. Тут ще у 1916 р., на колишньому Одеському дослідному полі, А.О.Сапєгін і Д.І Баранський розпочали селекцію ячменю ярого шляхом добору з місцевих сортів-популяцій селянських господарств. П.Х. Гаркавий продовжив роботу з добору з сортів-популяцій, але скоро впевнився, що тільки на доборах селекція базуватися не може. Необхідно було поєднати в одному генотипі ко-

88

рисні ознаки багатьох сортів, оскільки потрібні були сорти з підвищеною продуктивністю, стійкістю до вилягання і хоча б із стійкістю до твердої сажки, яка спричиняла в той час велику шкоду виробництву. Головна заслуга П.Х. Гаркавого, як селекціонера, полягає в тому, що він перший у колишньому СРСР зрозумів переваги гібридизації під час створення нових генотипів, перший почав працювати за цим методом, а за ним пішли і всі інші селекційні установи.

З кінця 30-х років основним методом селекції ячменю ярого на півдні України стає гібридизація. Починається планомірний процес поліпшення геному ячменю. На той час селекціонери Західної Європи були вже далеко попереду в удосконаленні морфотипу ячменю. Тому їх сортам віддавалася перевага при включенні до гібридизації.

Однак швидкої та якісної зміни сортового складу ячменю в Україні, як це передбачалось спочатку, не сталося. Успішною виявилася селекція поступового удосконалення сортів місцевого походження як найбільш пристосованих до місцевих умов вирощування.

За всю історію селекції ячменю в СГІ створено 61 ярих і 27 озимих сортів. Особливо успішною селекція ячменю стала у роки незалежності України. Якщо з 1916 до 1992 рр. (77 років) районовано 30 ярих і 12 озимих сортів, то з 1993 до 2008 рр. (16 років) занесено до Державних реєстрів 31 ярих і 15 озимих сортів. Причиною такого успіху в роботі стала розробка теорії селекції ячменю на підвищену адаптивність до несприятливих умов вирощування з метою зростання й стабілізації врожаїв у виробництві, яка була завершена у 1990 р.

Необхiднicть цієї роботи виникла тому, що протягом тривалого часу в нашiй країні головною метою селекцiї було нарощування врожайного потенцiалу сортiв. Нині бiльшiсть їх за сприятливих умов здатнi давати до 8-9 т/га зерна і більше. I такi врожаї часто одержують в наукових установах і передових господарствах. Але, коли справа доходить до широкого виробництва, особливо в поганих умовах вирощування, сорти інтенсивного типу сильніше знижують врожаї, ніж старі сорти екстенсивного типу. Тут впливає технологічна незабезпеченість виробництва, яка не дозволяє вирощувати ячмінь вiдповiдно до рекомендованих технологій.

На належному рівні знаходиться селекція ячменю в Інституті рослинництва, Миронівському інституті пшениці, Вінницькому інституті АПВ, Донецькому інституті АПВ та ін.

4.2. Напрями і завдання селекції ячменю

Основною метою селекції нових сортів ячменю є забезпечення зростання і стабілізації урожаїв зерна у виробництві. Важливими складовими є забезпечення поєднання у сортів високої продуктивності з ранньостиглістю, короткостебловістю і невиляганням, стійкістю

89