Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ОВС

.pdf
Скачиваний:
174
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
4.58 Mб
Скачать

Для зручності управління ветеринарною службою країна розділена на 5 регіонів: північний, південно-східний, південно-центральний, північ- но-центральний і західний.

Усклад регіональної служби входять епізоотологи, лікарі різних спеціальностей, спеціалісти з біологічних препаратів і зональні ветеринарні лікарі. Кожний зональний ветеринарний лікар очолює ветеринарну службу відповідної зони країни (один-два штати). В їхньому підпорядкуванні знаходяться районні ветеринарні лікарі.

Діяльність ветеринарної служби проводиться по розробленій програмі, в яку включені відділи: боротьба з туберкульозом і бруцельозом, хвороби великої рогатої худоби, свиней та птиці, по імпорту-експорту тварин і продуктів тваринництва, державні лабораторії по контролю біопрепаратів і 99 лабораторій по виготовленню біопрепаратів і хіміотерапевтичних засобів для ветеринарії.

ВСША якість продукції тваринництва контролюють організації державного підпорядкування, як на федеральному рівні, так і на рівні штатів.

УСША функціонує більше 20 різних асоціацій ветеринарних лікарів,

усклад яких входять практично всі спеціалісти, які працюють у країні. Існують асоціації спеціалістів в кожній галузі тваринництва, ветеринар- но-санітарного контролю, ветеринарних лікарів-жінок, ветеринарних лі- карів-лаборантів тощо.

Основні завдання асоціації - це захист професійних прав, фінансування навчальних закладів і наукових досліджень, проведення симпозіумів, конференцій, видавнича діяльність, атестація спеціалістів, пенсійне забезпечення, міжнародне співробітництво тощо. Навантаження на одного лікаря складає 2,5 тис. умовних одиниць.

Налагоджена система ветеринарного обслуговування в США, підтримувана державними органами, дозволяє протягом більше півстоліття зберігати статус епізоотичного благополуччя країни у відношенні багатьох небезпечних інфекційних хвороб.

Канада

Федеральним органом ветеринарної служби Канади є Контрольноветеринарне управління Міністерства сільського господарства. Навантаження на одного лікаря складає 2,4 тис. умовних одиниць.

Якість продовольства в Канаді контролюють Федеральна інспекція з якості м'яса та інспекції провінцій.

Канада має чотири ветеринарні коледжі з 6-річним терміном навчання.

Велика Британія

Державна ветеринарна служба Великобританії знаходиться в складі Міністерства сільського господарства, риболовства і продовольства, яку очолює головний ветеринарний лікар. У його підпорядкуванні знаходиться 19 старших ветеринарних інспекторів, які керують ветеринарною службою та проводять нагляд в окремих зонах країни, в яку входить декілька графств (їх в країні 76). У кожному районі є свій ветеринарний інспектор. Ветеринарний нагляд і деякі інші види робіт виконують і лікарі, які займаються приватною практикою на запрошення державних інспекторів. Навантаження на одного лікаря складає 1,9 тис. умовних одиниць. Вивчення хвороб тварин, лабораторно-діагностична робота, а також випуск деяких біопрепаратів виконує Центральна лабораторія і 17 діагностичних лабораторій. У Шотландії таку ж роботу виконує центральна ветеринарна лабораторія.

Всі ветеринарні лікарі країни об'єднані в Королівську ветеринарну асоціацію. Займатись ветеринарною практикою мають право лише члени асоціації.

УВеликобританії підготовку ветеринарних спеціалістів ведуть в шести університетах. Підготовкою кадрів для сільського господарства керує Комітет по підготовці спеціалістів, який знаходиться в підпорядкуванні Міністерства сільського господарства. Навчання в університетах фінансується на 95% державою.

Франція

Ветеринарна служба Франції входить в склад Міністерства сільського господарства, яку очолює Генеральний ветеринарний інспектор. У його підпорядкуванні знаходиться три відділи: санітарії, навчальних і науково-дослідних закладів.

Укожному з 96 департаментів Франції є директор ветеринарної служби. Він знаходиться в підпорядкуванні департаменту Міністерства сільського господарства. На цю посаду обирають по конкурсу лікарів, які мають стаж роботи практичним лікарем не менше 8 років.

Директори ветеринарної служби департаментів контролюють виконання вимог ветеринарного законодавства і приписів МСГ в округах. Вони керують роботою ветеринарних лікарів округів та інших посадових осіб ветеринарної служби департаменту, приймають участь у проведенні зоотехнічної роботи. В обов'язок ветеринарної служби входить також інспекція якості продуктів харчування.

Ветеринарна служба Франції має в своєму складі 9 науководослідних інститутів; 9 національних і 88 лабораторій департаменту.

В1987 році створене Генеральне управління харчової промисловості, яке контролює якість сільськогосподарської сировини і продовольст-

280

281

 

ва, досліджує токсини, мікробне, хімічне та радіаційне забруднення, координує розвиток харчової промисловості, вирішує питання раціонального харчування.

Навантаження на одного ветеринарного спеціаліста складає 6,4 тис. умовних одиниць.

Ветеринарних фахівців готують у 4 ветеринарних колледжах. Молоді ветлікарі можуть продовжити навчання в школах менеджерів, де набувають додаткові знання з економіки та планування виробництва.

Італія

Керівництво ветеринарною службою Італії здійснює Ветеринарна дирекція, яка знаходиться в підпорядкуванні Міністерства охорони здоров'я. Окремими питаннями ветеринарії займаються також Вища рада здоров'я Верховного Комісаріату та Вищий інститут здоров'я.

Ветеринарна дирекція, яку очолює Генеральний директор, включає декілька відділень та чотирьох Головних ветеринарних інспекторів, які проводять ветеринарний нагляд у різних регіонах країни.

У Вищій раді здоров'я ветеринарна служба представлена Генеральним директором, начальником ветеринарної служби армії, ветеринарним лікарем від ветеринарної асоціації. В цю раду входять також 4 ветеринарних спеціаліста в галузі гігієни та профілактики хвороб тварин. Ця рада дає заключення про наукові дослідження, про впровадження результатів цих досліджень у практику, проводить контроль біопрепаратів та хіміотерапевтичних засобів, що використовуються у ветеринарії.

В кожній із 91 провінції Італії діє Ветеринарне бюро та Рада здоров'я провінції. Ветеринарне бюро провінцій контролює роботу ветеринарних лікарів комун, у яких працює 2 лікаря.

Ветеринарна служба Італії в своєму розпорядженні має 10 науководослідних інститутів та 80 діагностичних лабораторій. Фінансує ці установи держава.

Спеціалістів ветеринарної медицини готують 10 вищих ветеринарних шкіл.

Австралія

Ветеринарна служба Австралійського Союзу входить у склад департаментів охорони здоров'я, торгівлі і сільського господарства та підпорядкована Раді з наукових досліджень.

Ветеринарна служба кожного штату проводить всі необхідні протиепізоотичні заходи і лікувально-профілактичну роботу, а також експертизу м'ясних продуктів, які використовуються на території штату. Ветеринарна служба департаменту торгівлі, сільського господарства Союзу проводить експертизу м'ясопродуктів, які експортуються.

282

ВАвстралії є значна кількість науково-дослідних закладів ветери- нарно-зоотехнічного напряму. З урахуванням особливостей тваринництва країни велику увагу приділяють хворобам овець. У кожному штаті є науково-дослідні лабораторії, які займаються питаннями, що мають важливе місцеве значення.

Один ветеринарний лікар обслуговує 8,4 тис. умовних одиниць ВРХ.

ВАвстралії ветеринарних лікарів готують ветеринарні факультети Сіднейського та Квіндслендського університетів. Строк навчання - 5 років. У навчальних планах факультетів важливе місце займають зоотехнічні дисципліни, особливо вівчарство та переробка вовни.

Японія

Керівництво ветеринарною службою в Японії здійснює Відділ здоров'я тварин у Бюро тваринництва Міністерства сільського господарства, лісового господарства та рибальства.

Японія займає перше місце в світі по відносній чисельності ветеринарних лікарів. На кожні 10 тис. населення приходиться 2 лікаря. Навантаження на одного лікаря всього 300 умовних одиниць ВРХ.

Ветеринарна служба має розгалужену мережу державних закладів, кооперативних і приватних клінік, лабораторій та пунктів. Місцеві державні ветеринарні управління є у всіх 47 префектурах і 6 муніципалітетах.

Ускладі префектурних органів знаходяться префектурні лабораторії і від 5 до 20 районних центрів ветеринарного обслуговування, в залежності від території префектури.

УВідділі здоров'я тварин Міністерства сільського, лісового господарства та рибальства є карантинна ветеринарна служба, основним завданням якої є контроль за імпортом та експортом тварин і продуктів тваринництва.

Впідпорядкуванні Міністерства сільського, лісового господарства і рибальства знаходиться Державна контрольна лабораторія, яка перевіряє всі біологічні, фармацевтичні препарати, кормові добавки, які виготовляються в країні та завозяться в Японію з інших країн.

Підготовку ветеринарних лікарів ведуть 16 державних і приватних навчальних закладів. Із них 12 - це факультети університетів. Термін навчання - 6 років.

Контрольні запитання

1.Назвіть особливості ветеринарної служби, в залежності від географічно го розташування країни, її економічного розвитку.

2.Які фактори впливають на норми навантаження на одного ветеринарно го спеціаліста?

3.Від чого залежить співвідношення державної і приватної ветеринарної медицини?

4.Назвіть особливості ветеринарної служби Австралії.

283