Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2015-СК-біохімія-06-Вітаміни

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Остеомаляція – розм'якшення кісток, яке з'являється в тварин (наприклад, корів і кіз перед пологами або незабаром після них) у випадку недостатньої кількості солей кальцію і фосфору в ґрунті пасовищ, воді та кормах, а також при нестачі в раціоні вітаміну D.

D

Остеопороз – це прогресуюче системне захворювання, за якого уражається скелет, знижується щільність і порушується структура кісткової тканини.

31

ВІТАМІН Е

У 1936 р. Еванс із співробітниками виділили з олії зародків пшениці речовину, яка виліковувала тварин від безпліддя. Ця речовина пізніше була названа вітаміном Е або токоферолом.

Вітамін Е міститься в рослинних оліях. Особливо багато його в олії пшеничних зародків (25-30мг % вітаміну Е, з яких 58% складає α–токоферол). Він міститься також в листі салату, люцерни, в незначних кількостях у жовтку яєць, вершковому маслі. У тканинах тварин токоферолів мало. Риб’ячий жир токоферолів не містить.

Із природних джерел виділено сім ізомерних токоферолів, які мають різну ступінь біологічної активності. Найбільше значення мають α-,β-,γ-,δ-

токофероли

32

α-Токоферол (5,7,8 – триметилтокол) має таку будову:

Е

β – токоферол має Н у положенні 7; γ – токоферол має Н у положенні 5;

δ – токоферол має Н у положенні 5 і 7.

За хімічною будовою токофероли є похідними токолу [2-метил-2- (4′,8′,12′–триметилтридецил)хроман-6-ол]. Провітамінами вітаміну Е є похідні бензопірану, токофероли.

Токоферол було отримано з олії зародків пшениці. У продуктах харчування встановлено наявність трьох близьких за хімічною структурою токоферолів – α-, β-, γ– токоферолів, які мають вітамінну активність і відрізняються одне від одного за кількістю і розташуванням у їх циклічному компоненті метильних груп. Токоферол має у своєму складі циклічний компонент – триметилгідрохінон і спирт – фітол, що входить також до складу

хлорофілу.

33

Е

Механізм дії вітаміну Е пов’язаний з його антиоксидантними властивостями та перенесенням електронів в окисно–відновних реакціях.

Вітамін Е є дуже важливим внутрішньоклітинним агентом, що оберігає від окиснення жири та інші легко окиснювальні сполуки, у тому числі оберігає від окиснення каротини і вітамін А.

Також вітамін Е функціонує як переносник електронів у окисно–відновних реакціях, пов’язаних із запасанням вивільненої при цьому енергії.

Токофероли нестійкі до окисників. При дії HNO3 у спиртовому розчині відбувається окиснення у положенні 5 з утворенням о-токохінону.

34

Якщо прийняти біологічну активність найбільш активного α-токоферолу за 100%, то активність Е β-токоферолу складає 40-50%, γ-токоферолу – 8%, δ-токоферолу – 1%.

Недостатність вітаміну Е у тварин викликає м’язову дистрофію. М’язи поглинають з надмірною швидкістю кисень, особливо скелетні м’язи і серцевий м’яз, виявляються аномалії в мембранах ендоплазматичного ретикулуму. Вважається, що безпосередньо причиною смерті при Е-авітамінозі є руйнування лізосомних мембран.

Загальноприйнята думка про функції токоферолів така, що вони є антиоксидантами за відношенням до ненасичених ліпідів. Токофероли можуть захищати ліпідні мембрани від дії вільних радикалів, які утворюються у процесах пероксидного окиснення ліпідів. Токофероли інгібують ці процеси; імовірно радикали захоплюються токоферолами, з якими вони утворюють більш стійкі радикали токоферолу.

35

Збільшення споживання кисню м’язами тварин при

Е

недостатності

вітаміну Е

зв’язано, імовірно, з

пероксидним

окисненням

ненасичених жирних

 

кислот. В інших тканинах, наприклад у печінці, це призводить до порушення структури мітохондрій і зниження дихання. Пероксидне окиснення ненасичених кислот в ендоплазматичному ретикулумі м’язових клітин призводить до вивільнення лізосомних гідролаз, в результаті розвивається м’язова дистрофія.

Легко окиснюючись, токофероли виступають як антиоксиданти, захищаючи каротиноїди, вітамін А й інші речовини від окиснення. Токофероли мають значення не тільки для нормальної функції розмноження, а також беруть участь у окисновідновних реакціях організму.

36

Одним з

негативних

наслідків

пероксидного

Е

окиснення

ліпідів

вважається

утворення

 

малонового альдегіду в результаті обумовленого радикалами розриву полієнових кислот.

При недостатності вітаміну Е у тварин спостерігається також дегенерація епітелію ниркових канальців, поява в депо ліпідів коричневого пігменту, якщо до складу раціону входять ненасичені ліпіди (наприклад, трісковий жир).

Інколи розвивається некроз печінки, коли раціон містить значні кількості ненасичених ліпідів.

Іншим проявом недостатності вітаміну Е є гемоліз еритроцитів.

37

ВІТАМІН К

У природі зустрічаються вітамін К1 – філохінон і вітамін К2 – менахінон. В 1929 році Г. Дем виявив, що один з необхідних компонентів корму курчат є „антигеморагічний фактор‖, який забезпечує швидке згортання крові. Цю жиророзчинну речовину пізніше було названо вітаміном К.

Чистий вітамін був виділений із люцерни в 1939 році.

Незабаром було встановлено, що вітамін у природі є в двох формах: філохінону (вітамін К1) і менахінону (вітамін К2). Філохінони мають у боковому ланцюгу чотири ізопреноїдні ланки і зустрічаються у рослинах; у тварин і бактерій є менахінони з п’ятьма ізопреноїдними ланками. Вітамінну активність проявляє і синтетичний менадіон (вітамін К3), а також синтетичний аналог цих вітамінів – вікасол, який був одержаний в 1942 році О.В.Палладіним і М.М.Шемякіним. Вікасол є водорозчинним

аналогом вітамінів К.

38

 

Вітамін К1 являє собою жовту маслянисту рідину,

 

нерозчинну у воді, нестійку при нагріванні в лужному

К

середовищі і при ультрафіолетовому опромінюванні.

Вітамін К2

кристалічна речовина жовтого кольору,

 

легкоплавка,

не розчиняється у воді.

 

39

Вітамін К всмоктується разом з ліпідами в тонкому

К

кишечнику. Ці процеси активуються

жовчю. Біля

половини введеного в організм вітаміну депонується в

 

мікросомах печінки. Частина вітаміну

депонується в

 

тканинах міокарда, в ретикулоендотеліальній системі

Вітамін К бере участь у процесах згортання крові.

Недостатність вітаміну К призводить до пониження вмісту протромбіну, деяких факторів згортання крові (факторів II, VII, IX, X) і одного плазматичного білка.

Було виявлено, що дефектний протромбін, що утворюється в печінці при відсутності вітаміну К, не може зв’язувати Ca2+,

який необхідний для подальшого зв’язування протромбіну з фосфоліпідами і активації його в тромбін.

Функція вітаміну К полягає в тому, що він сприяє включенню додаткових карбоксильних груп у залишки глутамату з утворенням γ-карбоксиглутамату, який необхідний для зв’язування Са2+ в перетвореному протромбіні.

40