Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2015-СК-біохімія-06-Вітаміни

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать

A

Вміст вітаміну А2 у печінці щуки складає у середньому 4180МО/г, в печінці окуня – 22000 МО/г.

Вміст вітаміну А2 у прісноводного вугра знаходиться у межах від 9000 до 27000 МО/г; у печінці оселедця – від 2700 до 12880 МО/г; палтуса – від 1510 до 22700 МО/г; скумбрії –

1030 до 56340 МО/г.

(МО – міжнародна одиниця – відповідає 0,3мкг ретинолу).

21

Провітаміни вітаміну А – каротиноїди (жовті й червоні пігменти рослин і тварин). За хімічною будовою вони є поліізопреноїдами, що містять залишки ізопрену. Всі каротиноїди мають від 7 до 13 подвійних зв’язків. Спряженість подвійних зв’язків обумовлює забарвлення каротиноїдів.

Найбільш поширеними в природі пігментами є каротини, серед яких найбільше значення мають - , - і - каротини. Деякі водорості і мікроорганізми у невеликих кількостях містять - і -каротини.

Природний -каротин має таку будову:

β-каротин – попередник вітаміну А, є полієновим

22

вуглеводнем – октамером ізопрену (С40)

 

За наявності в молекулах подвійних зв’язків каротини можуть бути

цис– і транс–ізомерами. Природним каротиноїдам більш властива транс–конфігурація.

метанол

ізопрен

Вітамін А

β-іонон

Біологічна активність -каротину в два рази вища, ніж активність - і -каротинів. Це пояснюється тим, що з одної молекули -каротину в організмі може утворитися дві молекули вітаміну А (попередній слайд), в той час як із молекул двох інших каротинів ( і ), які мають у своїй структурі не по два, а по одному -іононовому кільцю,

утворюється тільки одна молекула вітаміну А.

23

Каротиноїди містяться практично у всіх органах і тканинах рослин і виконують важливі біохімічні функції. Вони беруть участь у процесі фотосинтезу, забезпечуючи поглинання рослиною світлової енергії у синій області видимого спектру.

Каротиноїди відіграють певну роль у процесах розмноження рослин, попереджують розпад хлорофілу під дією молекулярного кисню, виконують антиоксидантні функції.

Каротини легко руйнуються під дією сонячного світла, тому у висушених на сонці водоростях їх значно менше, ніж у зеленій масі.

В організмах тварин під дією ферменту каротинази молекула -каротину легко розщеплюється за місцем центрального подвійного зв’язку на дві молекули вітаміну А1.

24

Наявність великої кількості подвійних зв’язків

надає каротиноїдам високої біологічної активності, яка проявляється у гальмуванні процесів пероксидного окиснення ліпідів і визначає такі їх біологічні функції, як попередження передракових і вікових пошкоджень, радіаційних уражень, серцево-судинних захворювань, тощо.

Регуляторні ефекти каротиноїдів обумовлені їх здатністю проникати в мембранні фосфоліпідно – білкові структури.

25

ВІТАМІН D

Вітаміни групи D – це безбарвні кристали, плавляться при температурі 115-116°С, не розчиняються у воді, але добре розчиняються у жирах та розчинниках жирів (хлороформі, бензені, ацетоні, спирті). Швидко руйнуються під дією окисників та мінеральних кислот

Вітамін D – це група сполук, які утворюються при опроміненні сонячним світлом 5,7- ненасичених стеролів, таких, як ергостерол і 7-дегідрохолестерол. При опроміненні ергостеролу утворюється ергокальциферол (вітамін D2), а опромінення 7- дегідрохолестеролу– холекальциферол (вітамін D3). Крім того, в ході фотохімічних реакцій утворюються й інші сполуки, деякі з яких токсичні. Тому ступінь опромінення ергостеролу і 7- дегідрохолестеролу повинен бути контрольований. Переопромінення призводить до накопичення токсичних сполук. 26

Активність вітаміну D виражається в міжнародних

 

одиницях (МО). Одна міжнародна одиниця містить

D

0,000025мг чистого вітаміну D2.

Всі вітаміни групи D (D2, D3, D4, D5, D6, D7) відрізняються

 

між собою лише за будовою бокового ланцюга.

 

Термін „вітамін D1‖ не вживається. Це є продукт

 

опромінення ергостеролу з домішкою люмістеролу.

 

Вітамін D2 – це опромінений ергостерол, очищений від

 

усіх домішок.

 

27

Вітаміни D2 і D3 являють собою безбарвні

 

кристали, нерозчинні у воді з температурами

D

плавлення 115-117°С і 84-85°С відповідно, не

стійкі при зберіганні. При нагріванні вище 125°С

 

відбувається руйнування вітаміну D2. У

 

нейтральному та лужному середовищі вітамін

 

D2 стійкий до нагрівання, у кислому середовищі

 

руйнується.

 

Вітамін D регулює всмоктування Са2+ з кишечнику і мобілізацію Са2+ з кісток. Оскільки сам вітамін діє повільно, очевидно, він перетворюється у більш активні речовини.

Було встановлено, що вітамін D3 транспортується в печінку, де перетворюється в 25-оксихолекальциферол під дією мітохондріальної ферментної системи, яка діє за участі HADH∙H+ і молекулярного О2. 25Оксихолекальциферол далі гідроксилюється в нирках з утворенням 1,25діоксихолекальциферолу. 1,25-Діоксихолекальциферол підсилює транспорт Са2+ в кишечнику, а також сприяє перетворенню білка клітин слизової кишечника в кальційзв’язуючий білок. Вважають, що кальційзв’язуючий білок і Са2+-залежна АТФ-аза беруть участь у транспортуванні Са2+ в кишечнику. 1,25-Діоксихолекальциферол значно швидше, ніж холекальциферол чи 25-

оксихолекальциферол викликає мобілізацію Са2+ із кісткової тканини

28

 

При надлишку в організмі

вітаміну D

D

спостерігається демінералізація кісток. Кістки

ламаються, у сироватці крові значно

підвищується

 

концентрація Са2+ і фосфату; це призводить до кальцифікації багатьох м’яких тканин і утворення каменів у нирках.

Під дією кисню вітамін окиснюється, а світло перетворює його в досить отруйний токсикостерол.

Найбільше вітаміну D міститься в шкірі ссавців і в риб’ячому жирі. Вітамін D3 міститься в основному в печінці риб. В жирі морського окуня міститься від 20 до 800 МО/г вітаміну D3; у тунця - від 1000 до 4000 МО/г цього вітаміну, а у річкового окуня вміст вітаміну D3 складає до 11 МО/г печінки. В м’язах риб холекальциферол міститься в незначних кількостях. Максимальний вміст його (до 30мг%) виявлено в атлантичних оселедцях, скумбрії, тунці.

29

D

Рахіт спостерігається в молодняку всіх тварин у період активного росту кісток (частіше – у поросят, лошат, телят і курчат, які є найчутливішими до відсутності цього вітаміну). У тварин з’являється О- та Х-подібна постановка кінцівок, настає викривлення хребта, западає грудна клітка.

30