Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовий проект Пунько Марина.docx
Скачиваний:
90
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
118.16 Кб
Скачать

Баланс земельних угідь та їх використання в псп ім. Довженка

Види угідь

Наявність земель на початок планового року, га

Використання в плановому році

Склад земель на кінець планового року

під посіви

на сіножаті

під пасовища

під закладку нових насаджень

для створення фермерських господарств

га

в % до підсу-

мку

Загальна земельна площа у користуванні

757

757

100

Всього сільськогосподарських угідь

в т.ч.: рілля

600

-5

595

78,6

Сіножаті

+5

5

0,7

Пасовища

багаторічні насадження

Отже, у плановому році площа ріллі зменшилась на 5 га. За рахунок цього збільшилась площа сіножатей на 5 га. Площа багаторічних насаджень та пасовищ не змінилась

Таблиця 2.1.1.2

Обчислення витрат на здійснення заходів по поліпшенню земель

Заходи по поліпшенню земель

Обсяги робіт, га

Витрати планового року, грн.

На 1 га

Всього

Поверхневе поліпшення сіножатей і пасовищ

5

850

4250

З даної таблиці видно, що витрати планового року по поверхневому поліпшенню сіножатей складають 4250 грн.

2.1.2. Планування урожайності сільськогосподарських культур

Планування врожайності здійснюють у такій самій послідовності, як і при складанні перспективного плану. Якщо на підприємстві є кілька сівозмін із різною якістю земель і диференційованою агротехнікою, врожайність планують окремо для кожного поля сівозміни з урахуванням попередників, родючості ґрунту та інших факторів.

До основних агротехнічних заходів,розробкою яких обґрунтовують заплановану врожайність, належать: сівба насінням високоврожайних сортів, правильні системи удобрення, обробітку ґрунту і догляду за рослинами, заходи боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, застосування залежно від грунтово-кліматичних умов меліорації земель.

Кількість добрив, що передбачається внести під ту або іншу культуру, визначають множенням площі, зайнятої культурою, на норму внесення дорив на 1 га. Множенням кількості добрив на ціну кожного виду з урахуванням витрат на їх транспортування на підприємство обчислюють витрати на удобрення по кожній культурі, а також загальну суму витрат на цей захід. Кількість мінеральних добрив планують, виходячи з потреб підприємства з урахуванням реальних можливостей їх завезення.

Потребу в органічних добривах порівнюють із тією їх кількістю, яка надійде від тваринницьких ферм та від худоби працівників підприємства. Планують також заготівлю торфу та компостів.

Планування врожайності сільськогосподарських культур здійснюють за кількома методами. Найчастіше застосовують нормативний метод у поєднанні з експертно−оцінним, сутність якого полягає у визначенні можливого приросту врожаю в результаті зміни динамічних факторів з наступним збільшенням фактичної середньозваженої врожайності на величину цього приросту.

Приріст урожайності розраховують лише за рахунок тих факторів, зміна яких передбачена в господарстві в плановому періоді.

Одним із факторів, що впливають на урожайність сільськогосподарських культур є внесення мінеральних та органічних добрив (аміачна селітра, каїніт, суперфосфат гранульований, гній). Розрахуємо прибавку до урожайності при внесенні добрив під зернові.

Таблиця 2.1.2.1