Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
62 аналітика.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
72.61 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП

1. Теоретичні основи схрещення

1.1. Гетерозис у тваринництві-----------------------------------------------------5

1.2. Основні види схрещення------------------------------------------------------8

1.3. Промислове схрещення--------------------------------------------------------10

1.4. Вплив промислового схрещування на продуктивні якості

свиней-----------------------------------------------------------------------------------11

2.Розрахунок руху поголів’я свиней і виробництва свинини

(розрахункова частина)----------------------------------------------------------12

2.1. Необхідні умови для розрахунків-------------------------------------------12

2.2. Розрахунок руху основного і перевірюваного стада--------------------18

2.3. Розрахунок приплоду і вирощування ремонтного молодняку--------20

2.4. Розрахунок річного плану виробництва свинини-----------------------24

3. Основні принципи ведення свинарства на промисловій основі.------30

Висновки

Список використаної літератури

Додоток А –Титульльний лист розрахункових таблиць-----------------------

Додаток Б –Рух основного і перевірю вального стада-------------------------

Додаток В –Розрахунок приплоду і вирощування ремонтного молодняку

Додаток Г -

ВСТУП

Виробництво сільськогосподарської продукції в Україні в остан­ні роки, й особливо продукції тваринництва, не повною мірою за­безпечує потреби населення країни і промисловості у сировині. Це не тільки важлива державно-економічна проблема, але і соці­ально-політичне завдання, вирішення якого спрямоване на надій­не задоволення населення продуктами харчування.

Основними напрямками розвитку галузі на перспективу перед­бачається подальше удосконалення виробництва свинини на вели­ких промислових комплексах, у спеціалізованих свинарських фермах і неспеціалізованих суспільних підприємствах, підсобних господарст­вах підприємств та організацій, фермерських і особистих підсобних господарствах громадян.

Промислова технологія розрахована на пов­ну мобілізацію потенціалу тварини: вона припускає інтенсивне використання властивої свині здатності до швидкого розмноження і росту, сувору ритмічність репродукції і відгодівлі на всіх техно­логічних етапах. Промислова технологія вимагає чіткого взаємозв'яз­ку між усіма елементами виробництва — біологічним матеріалом, технічними засобами і власною працею людини. В основі промис­лових технологій лежить принцип, згідно з яким у системі тварина— машина пріоритетне положення повинна займати тварина, а техніч­ні засоби забезпечувати якомога більш повну реалізацію спадкоємних та інших якостей тварин на користь людини через її працю. Техні­ка може і повинна удосконалюватися частіше і з меншими затра­тами, ніж породи тварин. У свою чергу прогрес техніки сприяє покращанню тварин селекційним шляхом і одночасно удоско­наленню методів і техніки розведення, засобів годівлі і утримання свиней, що надходять з племінних господарств у товарні для роз­множення.

Отримання і вирощування високопродуктивного молодняка, з чого починається будь-яка технологія, поки що досить складна і найвідповідальніша ділянка у загальному ланцюзі технологічних еле­ментів виробництва свинини. Вирощувати найбільш добре розвине­них і здорових поросят, здатних забезпечувати високу енергію росту, можна не тільки за рахунок раціонального використання плідників і маткового поголів'я, але і за рахунок створення відповідних умов годівлі, догляду і утримання поросят у процесі їх розвитку.

Суттєвим резервом інтенсифікації галузі є зростання ефектив­ності селекційно-племінної роботи й передача селекційних досяг­нень племінних господарств у промислові стада комплексів свино­ферм. Збереження мережі племінних господарств і ріст чисельності маточного поголів'я в них дозволяє повністю забезпечити потре­би галузі в племінному поголів'ї і прискорити темпи якісного удоско­налення промислового стада.

Технологію можна вважати удосконаленою, якщо породі, помісному або гібридному потомству, одержаному від перевірених на комбінативну здатність порід, заводських типів і ліній, максималь­но відповідають тип і режим годівлі, розміри і конструкція облад­нання, якщо все це дозволяє найбільш економічним шляхом вироб­ляти більше високоякісної продукції за одиницю часу механізованої праці. Ця загальна мета й тісний взаємозв'язок між усіма елемен­тами виробничого процесу припускають комплексну розробку оптимальних технологій конкретно для кожного господарства фахів­цями різного профілю — зооінженерами і ветеринарними праців­никами, механізаторами, будівельниками, архітекторами, економіс­тами і організаторами виробництва і праці.

1. Теоретичні основи схрещення

1.1. Гетерозис у тваринництві

Гетерозис - це явище переважання потомків першого покоління над батьківськими формами за окремими господарськими ознаками, що виникає в результаті відповідних методів схрещування.

За своєю природою гетерозис протилежний інбредній депресії. Якщо споріднене парування підвищує гомозиготність популяції, що призводить до інбредної депресії, то схрещування навпаки - підвищує гетерозиготність і за певних варіантів підбору сприяє отриманню ефекту гетерозису.

Ефект гетерозису проявляється у збільшенні життєздатності, маси, розміру, швидкості росту, плодючості, стійкості до захворювань та несприятливих умов середовища. Його можна отримати за міжвидового, міжпородного, міжлінійного схрещувань та, у першу чергу, за схрещування спеціалізованих інбредних ліній у свинарстві та птахівництві.

Теоретично можна одержати досить високу продуктивність тварин, яка не поступається помісям (гібридам) і методами чистопородно­го (лінійного) розведення. Але цей шлях більш тривалий, ніж викорис­тання схрещування для отримання аналогічних результатів. В той же час, тварини, створені при чистопородному розведенні, мають більш високу племінну цінність і стійко передають свої якості потомству. Тому отримання гетерозису частіше проводиться в товарному тварин­ництві для одержання більш продуктивних особин.

До однієї з поширених класифікацій гетерозису належить класифікація Густафссона.

Репродуктивний гетерозис - характеризується підвищеною продуктивністю тварин, обумовленою більш високими відтворними якостями (плодючість, несучість, виводимість, заплідненість, молоч­ність, збереженість до відлучення від маток). При цьому також спостерігається кращий розвиток репродуктивних органів

- Соматичний гетерозис - виражається у найбільш сильному розвитку м’язової, жирової тканин у помісних тварин, тобто, прояв­ляється за відгодівельними і м’ясними якостями. Сприяє збільшенню маси внутрішніх органів, а в певних межах і маси кістяка, що неба­жано. При цій формі гетерозису відчутно проявляється підвищення конверсії кормів помісними тваринами, тобто, зменшення витрат кормів на одиницю продукції, що має важливе економічне значення.

Адаптивний гетерозис - спостерігається підвищена життєздат­ність тварин, краща адаптаційна здатність. Останнім часом цей показ­ник набуває значного поширення у зв’язку зі зміною екологічних умов утримання, вирощування і випробування племінних тварин. Якщо тварин декількох генотипів використовувати в різних екологічних умовах, то можна визначити показники загальної адаптаційної здат­ності: середня цінність відповідного генотипу в усіх умовах випро­бування і специфічна - відхилення показників продуктивності, окре­мих генотипів у більшу або меншу сторону від середньої (за всіма випробуваннями) за рахунок взаємодії “генотип х середовище”. Тобто, в окремих екологічних умовах деякі генотипи більш повно реалізують свій потенціал продуктивності.

Гетерозис - досить складне біологічне явище, яке не носить загального характеру при будь-якому схрещуванні. Для його прояву необхідна певна поєднуваність родинних генотипів, відповідна частота алелів локусів, що зумовлюють гетерозис. Це явище досить багатогра­нне і проявляється, як за окремими ознаками, так і за їх комплексом. Слід також враховувати, щодо останнього часу немає загальної теорії гетерозису, а існує лише декілька гіпотез, що пояснюють його генетич­ний механізм і біологічні особливості.

При розгляді явища гетерозису слід зважати на ряд зоотех­нічних обставин. Перш за все гетерозис проявляється у гетерогенних особин.

Поряд з цим, гетерозис може бути підсилений шляхом підбору батьків, що відрізняються високою загальною і специфічною комбіна­ційною здатністю, причому, загальна комбінаційна здатність — це рівень розвитку ознак продуктивності у помісей, залежний від ступеня розвитку продуктивності у тварин вихідних форм. Тобто, це - відхилення продуктивності всіх помісей, отриманих за участю даного компонента схрещування від середнього за всіма випробуваннями. Вважається задовільним, якщо в результаті схрещування у помісей забезпечується проміжне (адитивне) успадкування продуктивності родинних форм.

Специфічна комбінаційна здатність - явище строго індиві­дуальне, воно проявляється при певних поєднаннях порід, типів та ліній і є різними форма та рівнями гетерозису. Де - відхилення про­дуктивності кожної комбінації схрещування від середнього за всіма комбінаціями. Особливістю і ступенем прояву цієї комбінаційної здатності найчастіше і визначається висока продуктивність при повторних схрещуваннях.

На прояв гетерозису впливають в основному ті ж фактори, що і на прояв інбридингу, але дія їх різна. Якщо оптимальні умови сприяють подоланню інбредної депресії, то аналогічно вони приводять до більшої ефективності прояву гетерозису. З іншого боку, природа ознак (генетична обумовленість) по-різному виливає на прояв інбридингу і гетерозису.

Низькоуспадковалі ознаки найбільш сильно піддаються інбред­ній депресії, але за ними більше всього проявляється ефект гетерозису. За високоуспадкованими ознаками цей ефект практично не проявляється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]