Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
101.93 Кб
Скачать

Склад і структура земельних угідь тов «Укрінагропроп»

Угіддя

2010 р.

2012 р.

2012 р. у %

до 2010 р.

Площа, га

Питома вага, %

Площа, га

Питома вага, %

у загальній

земельній

площі

в с.-г. угіддях

у загальній

земельній

площі

в с.-г. угіддях

Всього с.-г. угідь, га

1630

100

100

1151

100

100

70,6

У тому числі:

рілля

1322

81,1

81,1

1151

100

100

87,1

Інші с.-г. угіддя, га

308

18,9

18,9

За даними таблиці2.1. можна зробити висновок, що у структурі сільськогосподарських угідь спостерігаються незначні коливання. Майже всю питому вагу займає рілля. Бачимо, що у 2012 році порівняно з 2010 роком її обсяг зменшився на 12,9 %. Всього сільськогосподарські угіддя скоротилися на 29,4 % за рахунок здання в оренду.

Невід’ємною складовою структури підприємства є трудові ресурси, ефективність використання яких також було досліджено. Трудові ресурси – це населення у працездатному віці (чоловіки – від 16 до 60 років, жінки – від 16 до 60 років), особи пенсійного віку та підлітки до 16 років, які за станом фізичного та психологічного здоров’я можуть брати участь у процесі виробництва. Але основною робочою силою на підприємстві є чоловіки та жінки працездатного віку, які становлять близько 90% річних затрат праці у виробництві. Підлітки та особи пенсійного віку відіграють допоміжну роль і є додатковою робочою силою.

Із переходом до ринкової економіки аналіз трудових відносин стає вагомішим, оскільки робоча сила має вартісну оцінку та є конкурентною на ринку праці. Зростання виробництва продукції сільського господарства може бути досягнуте або за рахунок збільшення кількості застосовуваних ресурсів, або за рахунок підвищення ефективності їх використання. Важливу роль у цьому зв’язку відводять раціональному використанню трудових ресурсів.  Трудові ресурси – особливий і надзвичайно важливий вид економічних ресурсів, оцінка якого визначається чисельністю працівників, що мають певні професійні навички та знання і можуть використовувати їх у трудовому процесі.

Планування і аналіз трудових ресурсів є одним із напрямків економічної роботи на підприємстві, мета якого – виявити підвищення ефективності.

Необхідною умовою ефективного ведення сільськогосподарського виробництва є досягнення високого рівня продуктивності праці,економічнасуть якої полягає у зменшення її кількості навиробництвоодиниці продукції.

Одним із резервів підвищення продуктивності праці є мотивація праці,.Мотивація праціє соціально-економічною основою активізації зусиль персоналу підприємства, що спрямовані на підвищення результативності їх трудової діяльності. Необхідність формування новоїмотиваційноїсистеми пов’язана з тим, що в умовах колишнього соціально-економічного механізму, який протягом тривалого часу діяв в аграрній сфері, утворилась суперечність між інтенсивнимиперетвореннями матеріально-майнових факторів виробництва та екстенсивними змінами у відновлення робочої сили. Це суттєво підірваломотиваційнуоснову трудової поведінки і діяльності працівників сільського господарства.

Таблиця 2.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]