Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIKUM_Ostatochny.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

4 1.6. Визначте відповідність між видами господарських товариств та ознаками, що їм притаманні:

  1. 2

    приватне акціонерне товариство;

  2. публічне акціонере товариство;

  3. 3

    товариство з обмеженою відповідальністю;

  4. 4

    товариство з додатковою відповідальністю

  5. повне товариство

  6. 5

    командитне товариство.

  1. о

    6

    бмежена відповідальність учасників по

зобов’язанням товариства та відсутність спостережної ради;

  1. субсидіарна відповідальність за зобов’язаннями товариства своїм майном у однократному розмірі до вартості внесеною кожним учасником вкладу;

  2. збільшення розміру статутного капіталу товариства можливе за рахунок відкритого розміщення акцій;

  3. наявність у складі товариства двох груп осіб з різним правовим становищем;

  4. акції не можуть купуватися та/або продаватися на фондовій біржі;

  5. притаманна особиста участь усіх учасників у веденні справ товариства.

4 1.7. Визначте відповідність між фондами виробничого кооперативу та процедурами їх формування:

1Прямоугольник 2

2

) пайовий фонд;

2) неподільний фонд;

3Прямоугольник 3

3

) резервний фонд;

4) спеціальний фонд.

  1. фПрямоугольник 4

    4

    ормується за рахунок вступних внесків та

відрахувань від доходу кооперативу;

  1. створюється за рахунок цільових внесків членів кооперативу та інших передбачених законом надходжень для забезпечення його статутної діяльності;

  2. формується за рахунок пайових внесків членів кооперативу;

  3. створюється за рахунок відрахувань від доходу кооперативу, перерозподілу неподільного фонду, безповоротної фінансової допомоги та за рахунок інших не заборонених законом надходжень.

Ситуаційні завдання до теми 4

Ситуаційне завдання 4.1. Громадяни О.І. Петров, М.А. Сидоров та К.Д. Іванов вирішили створити АТ «Поршень» з метою виробництва та реалізації запчастин для комбайнів «Славутич». Оскільки власних коштів у них було недостатньо, засновники вирішили залучити їх за рахунок публічного розміщення акцій.

Після прийняття відповідного рішення засновники з метою реєстрації випуску цих акцій подали заяву та всі необхідні документи до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі ДКЦПФР). Проте ДКЦПФР відмовила в реєстрації акцій.

Запитання

  1. Яка процедура створення АТ і які нормативно-правові акти її регламентують?

  2. Назвіть, посилаючись на норми чинного законодавства, підстави для відмови в реєстрації випуску (випусків) акцій.

  3. На підставі чого ДКЦПФР відмовила у реєстрації акцій? Чи правомірна ця відмова? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланнями на норми чинного законодавства.

  4. За умови, що рішення ДКЦПФР щодо відмови у реєстрації випуску акцій є законним, до яких дій повинні вдатися засновники АТ, щоб вирішити це питання на свою користь?

Рекомендовані нормативно-правові акти

        1. Про цінні папери і фондовий ринок: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2006. – № 31.– Ст. 268 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5178-VI від 06.07.2012).

2. Про акціонерні товариства: Закон України //Відомості Верховної Ради України. –2008. – № 50-51. –Ст. 384 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 4969-VI від 19.06.2012).

Ситуаційне завдання 4.2. Декілька громадян України вирішили зайнятися підприємницькою діяльністю і для цього створити АТ «Paribas». Після прийняття на своїх зборах рішення про створення АТ та про закрите (приватне) розміщення акцій вони подали до ДКЦПФР з метою реєстрації випуску акцій такі документи:

  • заява про реєстрацію випуску (випусків) акцій;

  • рішення про закрите (приватне) розміщення акцій, оформлене протоколом;

  • засновницький договір;

  • копія платіжного документа, який підтверджує сплату державного мита;

  • копія паспорта громадянина України та копія документа про присвоєння ідентифікаційного номера згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків.

Проте ДКЦПФР відмовила у реєстрації випуску акцій, посилаючись на абзац «б» п. 10 Гл. 1 Положення «Про порядок реєстрації випуску акцій при заснуванні акціонерних товариств».

Запитання

  1. Які нормативно-правові акти регулюють процедуру створення АТ?

  2. Які документи, згідно з чинним законодавством, необхідно подавати засновникам до ДКЦПФР для реєстрації випуску акцій?

  3. Назвіть, посилаючись на норми чинного законодавства, підстави для відмови в реєстрації випуску (випусків) акцій.

  4. Чи законне рішення ДКЦПФР щодо відмови засновникам АТ «Paribas» у реєстрації випуску акцій?

  5. За умови, що рішення ДКЦПФР щодо відмови у реєстрації випуску акцій є законним, які дії необхідно вчинити засновникам АТ «Paribas», щоб зареєструвати випуск акцій?

Рекомендовані нормативно-правові акти

              1. Про цінні папери і фондовий ринок: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2006. – № 31.– Ст. 268 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5178-VI від 06.07.2012).

              2. Про акціонерні товариства: Закон України //Відомості Верховної Ради України. –2008. – № 50-51. –Ст. 384 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 4969-VI від 19.06.2012).

Ситуаційне завдання 4.3. З метою створення АТ «Пивзавод Доманський» засновники на своїх зборах 10.01.12 прийняли рішення про закрите (приватне) розміщення акцій серед засновників, а 12.01.12 подали до ДКЦПФР заяву та всі необхідні документи з метою реєстрації випуску акцій. ДКЦПФР 20.02.12 зареєструвала випуск акцій та видала тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску акцій. Депонування оформленого тимчасового глобального сертифікату випуску цінних паперів відбулося 24.02.12.

Розпочати розміщення акцій засновники запланували з 25.02.12, а закінчити цей процес і оплатити всі акції – 1.05.12, що і було здійснено. Установчі збори, на яких затвердили результати закритого (приватного) розміщення акцій і статут товариства, відбулися 30.07.12.

Після цього 2.08.12 засновники звернулися до органів державної реєстрації з метою реєстрації АТ «Пивзавод Доманський». Внесення відповідних відомостей щодо реєстрації АТ «Пивзавод Доманський» до Єдиного державного реєстру було зроблено 10.08.12. Звіт про результати закритого (приватного) розміщення акцій засновники подали до ДКЦПФР 01.09.12, і 20.09.12 комісія реєструвала цей звіт. Депонування оформленого глобальногой сертифікату випуску цінних паперів, було проведено 28.09.12. 10.10.12 засновникам АТ було видано документи, що підтверджують право власності на акції.

Запитання

1. Назвіть строки, передбачені чинним законодавством для здійснення того чи іншого етапу зі створення АТ. Які нормативно-правові акти регламентують цей процес?

2. Як Ви вважаєте, чи були порушені процесуальні строки під час створення АТ як з боку засновників, так і з боку державних органів? Якщо так, то які саме? Назвіть можливі строки та дати, передбачені нормами чинного законодавства, для здійснення того чи іншого етапу зі створення АТ Пивзавод Доманський».

Рекомендовані нормативно-правові акти

  1. Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 31-32 – Ст. 263 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5316-VI від 02.10.2012).

  2. Про цінні папери і фондовий ринок: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2006. – № 31.– Ст. 268 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5042-VI від 04.07.2012).

  3. Про акціонерні товариства: Закон України //Відомості Верховної Ради України. –2008. – № 50-51. –Ст. 384 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 4969-VI від 12.06.2012).

  4. Про порядок реєстрації випуску акцій при заснуванні акціонерних товариств: положення затверджене рішенням ДКЦПФР від 30.12.2009 № 1639 // Офіційний вісник України. – 2010. – № 27. – Ст. 1072 (із змінами, внесеними згідно з Рішенням ДКЦПФР № 1950 від 28.12.2010).

  5. Положення про глобальний сертифікат та тимчасовий глобальний сертифікат: Рішення ДКЦПФР від 13 вересня 2006 р. № 806 // Офіційний вісник України. – 2006. – № 40. – Ст. 2703 (із змінами, внесеними згідно з Рішенням ДКЦПФР № 1950 від 28.12.2010).

Ситуаційне завдання 4.4. Керівництво м’ясокомбінату «Рогань» з метою забезпечення підприємства сировиною вирішило заснувати приватне акціонерне товариство, статутними завданнями якого було б вирощування та відгодівля свиней та великої рогатої худоби.

Пройшовши ряд необхідних стадії зі створення ПрАТ, засновники повинні були здійснити державну реєстрацію цього АТ. З цією метою до органу державної реєстрації подано такі документи:

  • заповнену реєстраційну картку на проведення реєстрації АТ;

  • копії рішення засновників про АТ (протокол установчих зборів);

  • два примірники статуту;

  • документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації АТ;

  • документ, що засвідчує внесення засновником вкладу до статутного капіталу АТ в розмірі, який установлено законом.

Проте державний реєстратор залишив документи без розгляду, обґрунтовуючи своє рішення тим, що засновник подав документи не в повному обсязі, а саме – відсутній звіт про результати закритого (приватного) розміщення акцій.

Засновник не погодився з таким рішенням державного реєстратора і подав позов до господарського суду про спонукання до вчинення дій щодо державної реєстрації.

Запитання

    1. Які нормативно-правові акти регламентують процедуру державної реєстрації АТ?

    2. Скільки редакцій Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» здійснено за період з 01.01.11 по 01.01.12. Які зміни було внесено ними до переліку документів, що подаються для реєстрації АТ?

    3. Які документи потрібні для державної реєстрації АТ?

    4. На чию користь прийме рішення господарський суд? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланням на норми чинного законодавства.

Рекомендовані нормативно-правові акти

1. Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 31-32 – Ст. 263 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5316-VI від 02.10.2012)

Ситуаційне завдання 4.5. Випускники факультету менеджменту та економіки Харківського НАУ вирішили на практиці втілити свої професійні знання і для цього створити приватне акціонерне товариство, мета якого – надання консультаційних послуг, розробка інноваційних проектів у сфері агропромислового виробництва.

Запланували сформувати статутний капітал у розмірі 1 млн. грн., поділивши його на тисячу акцій рівної номінальної вартості.

Після проведення зборів та прийняття рішення про створення АТ і про закрите (приватне) розміщення акцій засновники подали заяву та всі необхідні документи на реєстрацію випуску акцій до ДКЦПФР. Проте реєструвальний орган відмовив у реєстрації.

Запитання

    1. Які нормативно-правові акти передбачають перелік документів, що подаються на реєстрацію випуску акцій. Які це документи?

    2. Назвіть підстави для відмови в реєстрації випуску акцій згідно з нормами чинного законодавства.

    3. На підставі чого в цьому випадку ДКЦПФР відмовила в реєстрації акцій? Чи обґрунтоване її рішення?

Рекомендовані нормативно-правові акти

    1. Про акціонерні товариства: Закон України //Відомості Верховної Ради України. –2008. – № 50-51. – Ст. 384 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 4969-VI від 19.06.2012).

    2. Про Державний бюджет України на 2011 рік: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2011. – № 7-8. Ст. 52 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 3905-VI від 07.10.2011).

    3. Про порядок реєстрації випуску акцій при заснуванні акціонерних товариств: положення затверджене рішенням ДКЦПФР від 30.12.2009 № 1639 // Офіційний вісник України. – 2010. – № 27. – Ст. 1072 (із змінами, внесеними згідно з Рішенням ДКЦПФР № 1950 від 28.12.2010).

Ситуаційне завдання 4.6. За результатами фінансового року у публічному акціонерному товаристві «Еклер», статутний капітал якого становить 2 млн. 500 тис. грн., власний капітал становив 2 млн. 100 тис. грн.

На загальних зборах АТ було прийнято рішення про збільшення розміру статутного капіталу АТ на 200 тис. грн за рахунок додаткових внесків шляхом публічного (відкритого) розміщення акцій.

Уповноважені особи ПАТ «Еклер» подали до ДКЦПФР заяву та всі необхідні документи з метою реєстрації випуску цінних паперів і проспекту їх емісії, проте реєструвальний орган відмовив у реєстрації.

Запитання

        1. Які нормативно-правові акти регламентують процедуру збільшення статутного капіталу АТ?

        2. Які вимоги до процедури збільшення статутного капіталу АТ передбачено чинним законодавством?

        3. Чи правомірне рішення ДКЦПФР щодо відмови в реєстрації акцій ПАТ «Еклер»? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланням на норми чинного законодавства.

Рекомендовані нормативно-правові акти

              1. Про акціонерні товариства: Закон України //Відомості Верховної Ради України. –2008. – № 50-51. – Ст. 384 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 4969-VI від 19.06.2012).

Ситуаційне завдання 4.7. Публічне акціонерне товариство «DIStar», яке має лише прості акції, вирішило збільшити розмір статутного капіталу АТ за рахунок додаткових внесків шляхом закритого (приватного) розміщення простих акцій на суму 100 тис. грн. Початок розміщення простих акцій засновники запланували на 20.02.12.

Після персонального повідомлення емітентом 01.02.12. всіх акціонерів товариства про збільшення статутного капіталу та закрите (приватне) розміщення акцій троє акціонерів надали письмові підтвердження про бажання використати своє переважне право на придбання акцій, відповідно до яких прийнято рішення про розміщення. Перший претендент, який володіє 13 % статутного капіталу, подав письмову заяву про придбання акцій та перерахував на відповідний рахунок кошти в сумі, яка дорівнює вартості цінних паперів, що ним придбаваються, 05.02.12, другий який, володіє 12 % статутного капіталу, подав письмову заяву та перерахував кошти 15.02.12 і третій – власник 11 % статутного капіталу – відповідно 20.02.12.

Запитання

    1. Розкрийте процедуру реалізації акціонерами свого переважного права при додатковій емісії акцій. Якими нормативно-правовими актами вона регулюється?

    2. Чи були допущені порушення норм чинного законодавства під час збільшення розміру статутного капіталу АТ? Якщо так, то які саме?

    3. Яким чином будуть розподілені акції додаткової емісії між акціонерами, що мають намір реалізувати своє переважне право на придбання акцій?

Рекомендовані нормативно-правові акти

      1. Про акціонерні товариства: Закон України //Відомості Верховної Ради України. –2008. – № 50-51. – Ст. 384 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 4969-VI від 19.06.2012).

Ситуаційне завдання 4.8. На загальних зборах АТ «Фіолент», статутний капітал якого становить 1 млн. 300 тис. грн., було прийнято рішення про скорочення його розміру на 150 тис. грн. шляхом зменшення номінальної вартості акцій та на 50 тис. грн. за рахунок зменшення кількості акцій існуючої номінальної вартості

Проте ДКЦПФР, до якої уповноважені особи АТ «Фіолент» подали заяву та всі необхідні документи для реєстрації випуску акцій, відмовила їм у реєстрації.

Запитання

        1. Які нормативно-правові акти регламентують процедуру зменшення статутного капіталу акціонерного товариства?

    1. Розкрийте процедуру зменшення розміру статутного капіталу АТ.

    2. Яким вимогам повинна відповідати процедура зменшення статутного капіталу АТ?

    3. Чи правовірне рішення ДКЦПФР щодо відмови в реєстрації акцій АТ «Фіолент»? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланням на норми чинного законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]