Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt_mikolayivska_oblast.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
173.06 Кб
Скачать

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

Проект

З дисципліни моделі технологічного управління в агрохімсервісі

Київ 2012

Зміст

Вступ 3

1. Загальна характеристика ВАТ «Зелений гай» 4

2.Рекомендація сівозміни 11

3. Рекоменедації щодо агрохімічного обстеження грунтів, на яких буде розташована нова сівозміна 31

4. Можливість нагромадження органічних добрив у господарстві та рекомендації щодо їх зберігання 35

5. Система удобрення культур в запроваджуваній сівозміні 38

5.1. Постачальники мінеральних добрив. 41

6. Умови зберігання мінеральних добрив у господарстві 50

7.Транспортування і внесення добрив 52

8. Діагностика живлення у продовж вегетації 58

Вступ

Сільське господарство – одна з найдавніших сфер діяльності людини. Його завдання було і залишається виробництво сільськогосподарської продукції для забезпечення потреб населення у продуктах харчування, а переробних підприємств – у сировині. Основною галуззю сільськогосподарського виробництва є землеробство, яке охоплює всі рослинницькі галузі, націлені на вирощування тієї чи іншої групи культур, які зможуть повністю забезпечити потреби суспільства не тільки у великій кількості продукції, але і у її належній якості.

Земля є основним засобом виробництва в рослинницьких галузях, тому чим краще про неї дбають, тим більше вона віддає. Це правило має знати кожен, хто працює на землі і вважає себе її господарем.

1. Загальна характеристика ват «Зелений гай»

Територія ВАТ «Зелений гай»розташована за адресоюМиколаївська обл., м. Вознесенськ, вул. Центральна Садиба, 1а.За природно-сільськогосподарським районуванням України ця територія віднесена до зони Степу, в межахПричорноморської низовинив басейні нижньої течіїрікиПівденний Буг.

Підприємство спеціалізовано на вирощуванні зернових культур.Тваринництво не розвинуте. Площа с.-г. угідь господарства 1469 га в тому числі ріллі 500 га.

Клімат зони – помірно-континентальний з недостатнім та нестійким зволоженням. За даними метеостанції середньорічна температура повітря за період з 1990 по 2011рік становить 9,8˚С з коливаннями по рокам від 7,7˚С (1990 рік) до 10,6˚С (2011 рік). Найнижчі середньомісячні температури відмічаються в січні (-5,8С), а найвищі – в липні (+31,5С).

Середня за 1990-2011 роки річна сума атмосферних опадів становить 448,1 мм., з коливаннями по рокам спостережень в межах від 317 до 626 мм. Середньорічна сума атмосферних опадів становить426 мм. По місяцях опади розподіляються нерівномірно. Найбільша кількість, за даними метеостанції, випадає в травні-серпні, найменша ж – в лютому-березні. Із несприятливих для землеробства умов найбільш суттєвими є періодичні суховії, посухи, інколи пилові бурі, а також різкі коливання температури повітря в зимовий період, нестабільність снігового покриву та утворення льодяної кірки.Характерно, що кількість вологи, яка випаровується, значно перевищує кількість опадів. За вегетаційний період випадає приблизно 270-290 мм опадів.

Отже, в цілому теплові ресурси є сприятливими для вирощування більшості сільськогосподарських культур у тому числі і кукурудзи. Хоча в окремі роки можуть спостерігатися несприятливі коливання температури протягом вегетації культури.

Умови зволоження зони не зовсім задовольняють вимоги культур, що вирощуються.

Ґрунтовий покрив господарства включає кілька ґрунтових різновидностей:лучно-чорноземні, чорноземи опідзолені та чорноземи типові. Головною з яких є чорнозем типовий. Ґрунти цього типу добре гумусовані, внаслідок чого мають темний колір та значну глибину, добре оструктурені. Такі ґрунти багаті на поживні елементи, їхні фізичні та механічні якості досить сприятливі для вирощування культурних рослин.

Вміст гумусу в орному шарі ґрунту становить 4,4%, рН – 6,8-7,3, ємність вбирання 30,7-32,5 мг-екв на 100 г ґрунту. До складу мінеральної твердої фази ґрунту входить 37% фізичної глини; 63% піску. Щільність ґрунту в рівноважному стані 1,16-1,25 г/см, вологість стійкого в’янення – 10,8%. Повна вологоємкість ґрунту становить в шарі 0–30см – 38,4%, в шарі 30-45см – 42,7%. Польова вологоємкість цього ґрунту в шарі 0-30см сягає 28,2%, вологість розриву капілярів – 19,7%, максимальна гігроскопічність – 7,46%, недоступна для рослин вологість – 10%, загальна щілинність у рівноважному стані – 52-55%. Фізико-хімічні, агрохімічні та водно-фізичні показники чорнозему типового, який репрезентує ґрунтовий покрив господарства наведені в таблицях в кінці розділу. Ґрунти характеризуються великим вмістом валових і рухомих форм поживних речовин. У шарі 0-20см міститься 0,21% загального азоту, 7,6 мг на 100г ґрунту легкогідролізованого азоту, 10,0 - рухомого фосфору, 7,8 – обмінного калію. За вмістом легкогідролізованого азоту грунт відноситься до малозабезпеченого, рухомого фосфору –середньо і обмінного калію – середньо забезпеченого.

Отже, підсумовуючи, можна сказати, що в цілому даний тип ґрунту цілком сприятливий для вирощування більшості сільськогосподарських культур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]