Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt_mikolayivska_oblast.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
173.06 Кб
Скачать

6. Умови зберігання мінеральних добрив у господарстві

Зберігання мінеральних добрив - одна з важливих умов правильно­го використання їх у господарстві.

За поганих умов зберігання у них втрачаються поживні речовини і погіршується якість. Більшість мінеральних добрив розчиняється у воді. Тому, коли, наприклад, хлорид калію або аміачна селітра намокають під дощем, то значна частина добрива розчиняється у воді. А висипаний на землю суперфосфат швидко насичується вологою і перетворюється на щільну масу, яку перед внесенням у ґрунт треба сушити й подрібнювати. У зв'язку з цим, для захисту від опадів і ґрунтових вод добрива зберіга­ють у спеціально призначених для цього складах. Місце для складів ви­бирають з низьким рівнем ґрунтових вод. Підлога в них має бути з асфа­льту або глини на підстилці з гравію і гальки не менше ніж 30 см завтовшки. Може бути і дерев'яний поміст, але в такому разі його треба влаштовувати на достатній висоті, щоб навесні він не затоплювався во­дою. Розміри складів розраховують за такою нормою: 1 т добрив на 1 м2 площі (1 т більшості мінеральних добрив має об'єм 0,50-1,23 м3). Кожен вид добрив зберігається окремо. Добрива, затарені в мішки, складають в 12-15 рядів заввишки .

Найбільша висота штабеля або купи добрив, що зберігаються на складі

Добриво

Упаковка

| Найбільша висота

Аміачна селітра

Мішки

Штабель до 12-15 рядів

Сечовина (карбамід)

Мішки

Штабель до 12-15 рядів

Сульфат амонію

Мішки, насипом

Купи до 4 м або штабель до 20 рядів

Амофос

Мішки

Штабель до 20 рядів

Нітрофоска сульфатна

Мішки

-

Хлорид калію, що не злежується

Насипом

Купи до 4 м

Хлорид калію

Насипом

Купи до 4 м

Сульфат калію

Насипом

Купи до 4 м

Сильвіт мелений

Насипом

Купи до 4 м

Фосфоритне борошно

Насипом

Купи будь-якої висоти

Фосфатшлак

МІШКИ

Штабель до 20 рядів

Незатарені добрива зберігають у купах, висота яких визначається вологістю добрив і здатністю їх до злежування. Місткість складів визна­чається кількістю добрив, що надходять у господарства. На табличках біля кожного добрива необхідно зазначати вид добрива, вміст поживної речовини та вологи у відсотках.

Мішки аміачною селітрою та карбамідом складають вручну на дерев'яні щити хрест-навхрест до 15 ярусів у штабелі, а складні добрива та суперфосфат - до 20 ярусів. Пошкоджені і підмоклі мішки, а також добрива з підвищеною вологістю зберігають окремо.

Для зберігання рідких добрив на складах хімізації виділяють спеціальні майданчики, огороджені вогнетривкими матеріалами. На майданчиках встанов­люють металічні вертикальні або горизонтальні резервуари з комплектом устат­кування, що забезпечує їх герметичність. Місткість слід заповнювати не більше ніж на 95%, щоб не допускати втрат добрив від нагрівання (переливання через край місткості).

7.Транспортування і внесення добрив

Тверді добрива треба транспортувати у спеціально облаштованих транспортних засобах, які унеможливлюють розсипання добрива. Транспорт для перевезення добрив повинен мати сигнальне пофарбування кузова і бортовий напис "Отрути" відповідно до ДСТУ. На транспорті господарств, який виділяють для перевезень встановлюються сигнальні прапорці, що кріпляться до кабіни і в кутках кузова.

Мінеральні добрива, дозволені до використовування, повинні бути затарені (упаковані) і промарковані відповідно до вимог стандартів на відповідну продукцію. Кожну товарну одиницю треба супроводжувати інструкцією чи технічними умовами з рекомендаціями щодо застосування з зазначенням культур, способів, норм внесення, а також заходів безпеки під час використання добрив чи надання першої медичної допомоги у випадках отруєння.

Постачання добрив від витратних складів до місць їх застосування здійснюється транспортом господарств за маршрутами руху, затвердженими територіальною санепідемстанцією і державтоінспекцією. Транспортування добрив допускається тільки в супроводі спеціально виділених і проінструктованих осіб. Транспортування можна довірити водієві транспорту після проходження ним відповідного інструктажу. Відповідальні за перевезення особи повинні стежити за станом тари і негайно ліквідувати пошкодження.

Транспортування мінеральних добрив на поле. Сипучі незатарені добрива завантажують у розкидачі або автосамоскида безпосередньо в складських приміщеннях з допомогою мостових грейферний кранів, механічних лопат тощо. При потребі добрива подрібнюють і просівають крізь сита.

Деякі види добрив транспортують і вносять на поля окремо. При перевезенні на невеликі відстані (до 5 км) можна застосовувати і суміші добрив. Якщо відстань для перевезення суміші більша, то вона може розшаровуватися на компоненти. Виготовлення сумішей проводять на спеціальних установках або автонавантажувачах-змішувачах. Внесення добрив рекомендуємо здійснювати за прямоточною схемою, яка передбачає завантаження машини для внесення добрив у сховищі (на базі господарства), так як відстань до полів сівозміни 1-2 км.

РТД-9 Розкидач органічних добрив 9 тон

Машина призначена для транспортування і суцільного поверхневого внесення (розкидання) твердих органічних добрив. Машина обладнана додатковим заднім бортом з гідрофіковані підйомом, що дає можливість використовувати її для перевезення сільськогосподарських вантажів, а за допомогою вмонтованого в кузов транспортера проводити розвантаження машини.

Машина агрегатується з колісними тракторами класу 3, мають вал відбору потужності з частотою обертання 540 об / хв, гідрогак, висновки для приєднання електрообладнання, пневмотормозной системи.

Технічна характеристика

Вантажопідйомність, т 9

Продуктивність за 1 годину основного часу, т 40

Робоча швидкість, км / год 10

Транспортна швидкість, км / годину 25

Робоча ширина внесення добрив, м 6-9

Ширина колії, мм 1860 ± 50

Висота навантаження, мм 2600

Тиск машини на грунт, мПа 0,15-0,20

Доза внесення, т / га 15, -30, -45

Габаритні розміри, мм

- довжина 7300

- ширина 2600

- висота 2600

Маса, кг 4300

Машина для внесення рідких органічних добрив МЖТ-Ф-11

Машина для внесення рідких органічних добрив МЖТ-Ф-11 призначена для самозавантаження, транспортування, перемішування та суцільного поверхневого розподілу рідких органічних добрив. Завантаження добрив здійснюється вакуумною установкою, при необхідності добрива можна перемішувати під час транспортування. Внесення добрив провадиться за допомогою відцентрового насосу та розливного пристрою. Управління процесом роботи здійснюється з кабіни трактора. Машину можна використовувати для транспортування технічної води та інших рідин, далекоструйного поливу, а також для мийки техніки та гасіння пожеж.

Технічна характеристика:

Вантажопідйомність, т

11

Час самозавантаження, хв

4-7

Ширина внесення добрив, м

6-12

Дози внесення, т/га

10

Глибина забору рідини при самозавантаженні, м

2,5

Габаритні розміри (Д*Ш*В), м

8*2,5*3,4

Маса, т

3,95

МРД-4 Розкидач мінеральних добрив

Ширина внесення добрив від 6 до 32 метрів. Тип розкидають органів однодисковий, відцентровий від гідроматора.

Машина агрегатується з колісними тракторами класу 1,4.

Технічна характеристика

Вантажопідйомність, т 5

Об"єм бункера, м 3 4

Продуктивність за 1 годину,

при швидкості 10 км/год, га 12-15

Робоча ширина розсіювання добрив, м 6-32

Доза внесення, кг / га 50-1000

Габаритні розміри, мм

- довжина 5125

- ширина 2225

- висота 2150

Маса, кг 1550

Розкидачі мінеральних добрив Amazone ZA - M (навісні)

Розкидачі відцентові. Призначені для великих сільськогосподарських підприємств. Висока рівномірність внесення добрив при ширині захоплення від 10 до З6 м. Використання ротаційних дисків типу Omnia-Set передбачає регулювання дози внесення добрив шляхом перестановки лопаток дисків. При установці ротаційних дисків типу Tele-Set вноситься точна доза добрив, що допомагає уникнути непотрібного передозування. Пристрій для перевірки дози внесення і рівномірності розподілу добрив.

Модель

Maх - 1500

Ширина захвату, м

10-36

Місткість бункеру, л

1450.00

Загальна довжина, мм

1350.00

Загальна ширина, мм

2300.00

Загальна висота, мм

1140.00

Маса, кг

2300.00

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]