Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIKUM_Ostatochny.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

3 1.5. Визначне відповідність між назвами юридичних термінів та їх тлумаченнями:

  1. 2

    платні послуги;

  2. т

    3

    оргівля готівковими валютними цінностями;

  3. діяльність у сфері розваг;

  4. т

    4

    орговельна діяльність.

  1. господарська діяльність юридичних осіб та

фізичних осіб-підприємців, що полягає у проведенні лотерей, а також розважальних ігор, участь в яких не передбачає одержання її учасниками грошових або майнових призів;

  1. роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток;

  2. діяльність, пов'язана з наданням побутових послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівку, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи платіжні картки;

  3. продаж готівкової іноземної валюти, інших готівкових платіжних засобів, виражених в іноземній валюті.

3 1.5. Визначте відповідність між ліцензованими видами діяльності та органами ліцензування:

  1. б

    2

    анківська діяльність;

  2. професійна діяльність на ринку цінних паперів;

  3. і

    3

    з надання фінансових послуг;

  4. з

    4

    овнішньоекономічна діяльність;

    1. Державна комісія з цінних паперів та фондового

    2. ринку;

    3. Національний банк України;

    4. Міністерство економіки України;

    5. Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України.

Ситуаційні завдання до теми 3

Ситуаційне завдання 3.1. Громадянин І.О. Бражник, який проживає в с-щі Хролі Харківського району Харківської області, вирішив заснувати приватне підприємство. Для проходження державної реєстрації І.О. Бражник звернувся у виконавчий комітет Харківської міської ради. Державний реєстратор, до якого звернувся І.О. Бражник із необхідними документами, залишив документи без розгляду. Громадянин не погодився з таким рішенням і звернувся до суду із заявою про спонукання державного реєстратора здійснити реєстрацію приватного підприємства.

Запитання

  1. Назвіть нормативно-правові акти, що регламентують державну реєстрацію суб’єктів господарювання.

  2. Назвіть перелік документів, необхідних для реєстрації приватного підприємства.

  3. Назвіть місце державної реєстрації суб’єктів підприємництва

  4. Назвіть загальні підстави для залишення документів без розгляду.

  5. Чи обґрунтоване рішення державного реєстратора?

  6. На чию користь вирішить справу господарський суд?

  7. Як Ви вважаєте у випадку якщо рішення державного реєстратора є обґрунтованим, які дії необхідно вчинити І.О. Бражнику щоб зареєструвати своє підприємство?

                  1. Рекомендовані нормативно-правові акти

      1. Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради. – 2003. – № 18–22. – Ст. 144 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5481-17 від 06.11.2012).

      2. Цивільний кодекс України // Відомості Верховної Ради. – 2003. – № 40 – 44. – Ст. 356 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5477-17 від 06.11.2012).

      3. Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 31-32 – Ст. 263 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5492-17 від 20.11.2012).

Ситуаційне завдання 3.2. Власники приватного підприємства «Інтелектуал», юридична адреса якого – м. Харків, вул. Сумська 55, вирішили створити товариство з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Мега-розум», після вчинення всіх законодавчо передбачених дій керівник юридичного відділу ПП «Інтелектуал», якому було доручено реєстрацію ТОВ, звернувся до Київської районної адміністрації м. Харкова, на території якої розміщується ПП «Інтелектуал», і подав такий перелік документів:

  • заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи;

  • примірник оригіналу рішення засновників про створення юридичної особи;

  • два примірники статуту;

  • документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи;

  • документ, що підтверджує внесення засновниками вкладів до статутного капіталу товариства в розмірі, який встановлено законом. Проте державна реєстрація ТОВ не відбулася.

Запитання

  1. Назвіть органи державної влади та місцевого самоврядування, до компетенції яких входить проведення державної реєстрації суб’єктів господарювання.

  2. Назвіть перелік документів, який необхідно подати державному реєстратору з метою реєстрації ТОВ.

3. Чому державна реєстрація ТОВ, засновником якого виступало ПП «Інтелектуал», не була проведена? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланнями на норми чинного законодавства.

4. Які дії необхідно вчинити засновникам, щоб зареєструвати своє ТОВ?

                  1. Рекомендовані нормативно-правові акти

      1. 1. Цивільний кодекс України // Відомості Верховної Ради. – 2003. – № 40 44. – Ст. 356 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5477-17 від 06.11.2012).

2. Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 31-32 – Ст. 263 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5492-17 від 20.11.2012).

Ситуаційне завдання 3.3. Громадянин України Л.М. Ліщина, сплативши реєстраційний збір у встановленому розмірі та маючи намір провадити підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, особисто подав до органу державної реєстрації реєстраційну картку, три фотокартки, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера як платника податків, документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію, своє рішення за підписом усіх членів сім'ї про намір провадити підприємницьку діяльність, ксерокопію свідоцтва про шлюб та свідоцтво про народження дитини. Проте державний реєстратор залишив документи без розгляду.

Запитання

  1. Які нормативно-правові акти регламентують процедуру державної реєстрації фізичної особи-підприємця?

  2. Які документи необхідно подавати державному реєстратору для реєстрації цього виду суб’єкта господарювання?

  3. Чи є у державного реєстратора підстави для залишення документів без розгляду? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланням на чинне законодавство.

                  1. Рекомендовані нормативно-правові акти

1. Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 31-32 – Ст. 263 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5492-17 від 20.11.2012).

Ситуаційне завдання 3.4. Засновники сільськогосподарського виробничого кооперативу «40 років без врожаю» вирішили змінити склад засновників. Для проведення державної реєстрації змін до установчих документів засновники подали державному реєстратору такі документи:

  • заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи;

  • примірник оригіналу рішення про внесення змін до установчих документів;

  • оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подачі документів;

  • два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків;

  • документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів.

Проте державний реєстратор залишив без розгляду документи, які були подані для проведення державної реєстрації змін до установчих документів ПСП «40 років без врожаю». Засновники не погодилися з таким рішенням державного реєстратора і звернулися до господарського суду.

Запитання

  1. Які нормативно-правові акти регламентують проведення державної реєстрації змін до установчих документів суб’єктів господарювання?

  2. Які документи необхідно подавати державному реєстратору для проведення державної реєстрації змін до установчих документів, пов'язаних із зміною найменування юридичної особи?

  3. На підставі чого державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, які подано для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи?

  4. На чию користь вирішить справу господарський суд? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланням на норми чинного законодавства.

                  1. Рекомендовані нормативно-правові акти

1. Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 31-32 – Ст. 263 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5492-17 від 20.11.2012).

Ситуаційне завдання 3.5. Після планової перевірки ТОВ «ТД Млин» співробітниками податкової міліції на нього було накладено штраф. Підставою для застосування господарсько-правових санкцій стало те, що згідно з Податковим кодексом України оригінал торгового патенту повинен бути розміщений біля реєстратора розрахункових операцій. А перевірка виявила, що у визначеному законом місці була розміщена нотаріально засвідчена копія торгового патенту.

Запитання

  1. Назвіть нормативно-правові акти, що регулюють процедуру патентування деяких видів підприємницької діяльності.

  2. Чи правомірні дії податкової міліції? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланням на норми чинного законодавства.

                  1. Рекомендовані нормативно-правові акти

      1. 1. Податковий кодекс України // Відомості Верховної Ради. –2011. – № 13 – 14. – Ст. 112 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5471-17 від 06.11.2012).

Ситуаційне завдання 3.6. Фізична особа-підприємець Калюжний в м. Харкові здійснював торгівлю побутовою технікою. Оскільки згідно з Законом України «Про патентування деяких видів господарської діяльності» цей вид підлягав патентуванню, Калюжний мав відповідний патент і сплачував за нього щомісячно 200 грн. У 2011 р. після вступу в дію Податкового кодексу України, ставка збору за провадження цього виду торговельної діяльності за рішення Харківської міської ради становила 0,4 розміру мінімальної заробітної плати. Калюжний здійснив сплату збору в розмірі 4517 грн. авансовим внеском до кінця календарного року. Проте в кінці 2011 р. державна податкова служба нарахувала податковий борг Калюжному в розмірі 110,40 грн., мотивуючи тим, що розмір мінімальної заробітної плати протягом 2011 р. неодноразово збільшувався і, як наслідок, збільшувалася вартість торгового патенту.

Запитання

  1. Назвіть нормативно-правові акти, що регламентують сплату збору за провадження торговельної діяльності.

  2. Чи правомірні вимоги державної податної служби? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланням на норми чинного законодавства.

                  1. Рекомендовані нормативно-правові акти

      1. 1. Податковий кодекс України // Відомості Верховної Ради. –2011. – № 13 – 14. – Ст. 112 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5471-17 від 06.11.2012).

Ситуаційне завдання 3.7. Власники приватного підприємства, що займалося виробництвом предметів з кольорового скла, напередодні святкування Нового року вирішило орендувати кіоск у центральній частині м. Чугуїв та протягом 1-2 днів здійснювати продаж ялинкових прикрас власного виробництва. Оскільки продавати прикраси передбачалося населенню за готівкові кошти, власники цього підприємства звернулися до місцевої податкової інспекції із заявою про видачу короткотермінового торгового патенту. Але працівник податкової служби відмовив підприємству у видачі патенту, посилаючись на те, що короткотерміновий патент видається лише для проведення ярмарків і виставок-продажів та запропонував придбати торговий патент, сплачуючи за нього по 141 грн за місяць. Власники підприємства не погодилися і звернулися до господарського суду з позовом про спонукання державних органів до виконання своїх професійних обов’язків і видачі їм короткотермінового торгового патенту.

Запитання

  1. Який нормативно-правовий акт регламентує видачу короткотермінових торгових патентів?

  2. Який порядок придбання і видачі короткотермінового патенту та з якою метою він видається?

  3. Яке рішення має прийняти господарський суд? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланням на норми чинного законодавства.

  4. Яку вартість сплачують підприємці за отримання короткотермінового патенту?

                  1. Рекомендовані нормативно-правові акти

1. Податковий кодекс України // Відомості Верховної Ради. –2011. – № 13 – 14. – Ст. 112 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5471-17 від 06.11.2012).

Ситуаційне завдання 3.8. Громадянка С.В. Букіна вирішила в першому корпусі ХНАУ ім. В.В. Докучаєва відкрити ларьок для торгівлі ручками, олівцями, інструментами для креслення, швидкозшивачами та іншим канцелярським приладдям. Для цього зареєструвала фізичну особу-підприємця і звернулася до податкової адміністрації Харківського району для отримання патенту на торговельну діяльність. Податкова адміністрація видала патент і зобовязала сплачувати за нього 188,2 грн за місяць. Але С.В. Букіна не погодилася з такою вартістю патенту і звернулася зі скаргою до господарського суду.

Запитання

  1. Які види торгових патентів можуть видаватися для здійснення торговельної діяльності в Україні?

  2. Яка гранична вартість торгового патенту на торгівельну діяльність і від чого вона залежить?

  3. У яких випадках видаються пільговий та короткотерміновий патенти і яка їх вартість?

  4. Як вирішить справу господарський суд? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланням на норми чинного законодавства. Як Ви вважаєте: яку суму повинна сплачувати С.В. Букіна за торговий патент щомісяця?

                  1. Рекомендовані нормативно-правові акти

1. Податковий кодекс України // Відомості Верховної Ради. –2011. – № 13 – 14. – Ст. 112 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5471-17 від 06.11.2012).

Ситуаційне завдання 3.9. Перевірка податковою адміністрацією студентської їдальні Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва виявила, що вищевказаний структурний підрозділ здійснює торговельно-виробничу діяльність, а саме – реалізує продукти харчування за готівкові кошти студентам та співробітникам університету без відповідного патенту. За це правопорушення на університет було накладено штрафні санкції. Адміністрація ВНЗ заперечила факт правопорушення і подала відповідний позов до господарського суду.

Запитання

1. Які види торговельної діяльності не потребують отримання торгового патенту?

2. Яке рішення повинен прийняти господарський суд? Обґрунтуйте його з посиланнями на норми чинного законодавства.

                  1. Рекомендовані нормативно-правові акти

1. Податковий кодекс України // Відомості Верховної Ради. –2011. – № 13 – 14. – Ст. 112 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5471-17 від 06.11.2012).

Ситуаційне завдання 3.10. Після перевірки державною податковою службою ТОВ «Буратіно», що розміщувалося за адресою вул. Миру 7, с-ще Рогань Харківсьго району Харківської області і здійснювало діяльність у сфері розваг, було виявлено, що товариство здійснює проведення платних розважальних ігор за допомогою п’яти гральних автоматів та комп'ютерні і відеоігри (два комп’ютерні комплекси) без відповідного торгового патенту.

Державна податкова служба наклала на ТОВ «Буратіно» відповідні штрафні санкції і зобов’язала придбати торгові патенти для кожного окремого грального місця (кількістю 7 шт.), що передбачало, за розрахунками податкової служби, сплату щомісячно суми в розмірі 6587 грн.

Представники ТОВ «Буратіно» не погодилися з таким приписом податкової служби і подали відповідний позов до господарського суду.

Запитання

  1. Назвіть нормативно-правові акти, що регулюють процедуру отримання торгового патенту на здійснення діяльності у сфері розваг.

  2. Від чого залежить ставка збору за здійснення діяльності у сфері розваг і на який період вона розраховується?

  3. Вирішіть справу по суті з посиланнями на норми чинного законодавства.

  4. Якщо торговий патент потрібен, яку вартість і за який період буде сплачувати ТОВ «Буратіно» за ті види діяльності у сфері розваг, що воно здійснює.

                  1. Рекомендовані нормативно-правові акти

1. Податковий кодекс України // Відомості Верховної Ради. –2011. – № 13 – 14. – Ст. 112 (із змінами, внесеними згідно із Законом № 5471-17 від 06.11.2012).

Ситуаційне завдання 3.11. У лютому 2011 р. під час перевірки діяльності підприємства, що здійснювало видобуток дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, податковий інспектор виявив, що зазначена діяльність здійснювалася без відповідної ліцензії. Згодом податкова інспекція подала позов до господарського суду про визнання всіх укладених підприємством угод недійсними і стягнення в дохід держави коштів, одержаних ним за цими угодами. Представники підприємства, у свою чергу, подали зустрічний позов щодо неправомірності дій податкової служби.

Запитання

1. В якому нормативно-правовому акті перераховані види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню?

2. Чи правомірні вимоги податкової служби про необхідність придбання ліцензії на вид господарської діяльності зазначеного в умові ситуаційного завдання?

3. На чию користь прийме рішення господарський суд? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланнями на норми чинного законодавства.

Рекомендовані нормативно-правові акти

1. Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон України //Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 36. – Ст. 299 (із змінами, внесеними згідно із Законами № 5492-17 від 20.11.2012).

Ситуаційне завдання 3.12. Три випускники зооветеринарної академії, після закінчення навчального закладу вирішили обслуговувати підсобні селянські господарства населення, що займаються тваринництвом, шляхом надання ветеринарних послуг. Для цього вони створили і зареєстрували згідно з вимогами чинного законодавства приватне підприємство «Доктор ХАУС» і з метою отримання ліцензії на здійснення ветеринарної практики подали до органу ліцензування документи, передбачені ч. 2 та 4 ст. 10 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

Проте орган ліцензування залишив документи, подані для отримання ліцензії, без розгляду, обґрунтувавши своє рішення тим, що вони були оформлені з порушенням вимог ч. 8 ст. 10 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

Запитання

  1. Які нормативно-правові акти регулюють процедуру ліцензування господарської діяльності в Україні?

  2. Чи потрібна ліцензія на здійснення ветеринарної практики?

  3. Які нормативно-правові ати регулюють процедуру видачі ліцензії на здійснення ветеринарної практики?

  4. Назвіть, посилаючись на норми чинного законодавства, орган ліцензування провадження господарської діяльності з ветеринарної практики.

  5. Назвіть, посилаючись на норми чинного законодавства перелік документів необхідних для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з ветеринарної практики

  6. Який строк дії та вартість ліцензії на провадження господарської діяльності з ветеринарної практики згідно з нормами чинного законодавства?

  7. Чи обґрунтоване рішення органу ліцензування щодо залишення без розгляду документів, поданих ПП «Доктор ХАУС» для отримання ліцензії? Обґрунтуйте своє рішення з посиланнями на норми чинного законодавства.

Рекомендовані нормативно-правові акти

  1. Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон України //Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 36. – Ст. 299 (із змінами, внесеними згідно із Законами № 5492-17 від 20.11.2012).

  2. Про затвердження переліку органів ліцензування: Постанова Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 р. № 1698 // Офіц. вісн. України. – 2000. – № 46. – Ст. 218 (із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 798 від 27.07.2011).

  3. Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності: Постанова Кабінету Міністрів України від 4 липня 2001 р. № 756 //Офіц. вісн. України. – 2001. – № 27. – Ст. 37 (із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 800 від 22.08.2012).

  4. Про строк дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу: Постанова Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2000 р. № 1755 // Офіц. вісн. України. – 2000. – № 48. – Ст. 36 (із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 249 від 02.03.2010).

  5. Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з ветеринарної практики: Наказ Держкомпідприємництва, Мінагрополітики України вiд 02.07.2001 № 94/186 // Офіц. вісн. України. – 2001. – № 29. – Ст. 1335.

  6. Про затвердження Форм відомостей суб'єкта господарювання щодо наявності матеріально-технічної бази та рівня освіти і кваліфікації: Наказ Держкомветмедицини вiд 25.06.2008 № 121 // Офіц. вісн. України. – 2008. – № 53. – Ст. 1790.

Ситуаційне завдання 3.15. П’ять випускників денної форми навчання 2011 р. випуску факультету інженерів землевпорядкування вирішили створити ТОВ «Землеміри» з метою проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт та земельних торгів. Після отримання свідоцтва про державну реєстрацію засновники 10 вересня 2011 р. звернулися до відповідного органу ліцензування для отримання ліцензії на здійснення цього виду господарської діяльності і подали такі документи:

  1. Заявку встановленого зразка про видачу ліцензії.

  2. Виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

  3. Засвідчені в установленому порядку копії:

  • кваліфікаційного свідоцтва оцінювача з експертної грошової оцінки земельних ділянок (у разі отримання ліцензії для проведення землеоціночних робіт) та витягу з Державного реєстру оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок;

  • затверджених в установленому порядку правил проведення земельних торгів;

  • засвідчені підписом заявника – суб'єкта господарювання відомості про наявність у нього матеріально-технічної бази, необхідної для провадження відповідного виду господарської діяльності.

Проте орган ліцензування відмовив засновникам ТОВ «Землеміри» у видачі ліцензії, обґрунтувавши своє рішення невідповідністю заявників згідно з поданими документами ліцензійним умовам, встановленим для виду господарської діяльності, зазначеного в заяві про видачу ліцензії.

Запитання

  1. Чи потрібна ліцензія на проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт та земельних торгів?

  2. Які нормативно-правові ати регулюють процедуру видачі ліцензії на проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт та земельних торгів?

  3. Назвіть, посилаючись на норми чинного законодавства, орган ліцензування проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт та земельних торгів.

  4. Назвіть, посилаючись на норми чинного законодавства, перелік документів необхідних для отримання ліцензії на проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт та земельних торгів

  5. Який строк дії та вартість ліцензії на проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт та земельних торгів згідно з нормами чинного законодавства?

  6. Чи правомірне рішення органу ліцензування щодо відмови ТОВ «Землеміри» у видачі ліцензії? Обґрунтуйте своє рішення з посиланнями на норми чинного законодавства.

Рекомендовані нормативно-правові акти

  1. Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон України //Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 36. – Ст. 299 (із змінами, внесеними згідно із Законами № 3610-VI від 07.07.2011).

  2. Про затвердження переліку органів ліцензування: Постанова Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 р. № 1698 // Офіц. вісн. України. – 2000. – № 46. – Ст. 218 (із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 798 від 27.07.2011).

  3. Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності: Постанова Кабінету Міністрів України від 4 липня 2001 р. № 756 //Офіц. вісн. України. – 2001. – № 27. – Ст. 37 (із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 712 від 22.06.2011).

  4. Про строк дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу: Постанова Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2000 р. № 1755 // Офіц. вісн. України. – 2000. – № 48. – Ст. 36 (із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 249 від 02.03.2010).

  5. Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності щодо проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт: Наказ Державного комітету України із земельних ресурсів // Офіц. вісн. України. – 2009. – № 68. – Ст. 2366 (із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного агентства земельних ресурсів № 126 від 28.02.2011).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]