Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
45
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
98.82 Кб
Скачать

Водні ресурси України

Вид ресурсів

Водні ресурси в роки за водністю, куб. км

середній

Дуже маловодний

Приток транзитного річкового стоку

157,4

121,7

Місцевий річковий стік

52,4

29,7

Загальні ресурси річкового стоку

209,8

151,4

Прогнозні ресурси підземних вод

21.0

21,0

у тому числі гідравлічно не зв’язані з поверхневим стоком

7,0

7,0

Загальні ресурси прісних вод

216,8

158,4

Найбільша кількість водних ресурсів (58 %) зосереджена в річках басейну Дунаю у прикордонних районах України, де потреба у воді не перевищує 5% її загальних запасів. Найменш забезпечені водними ресурсами Донбас, Криворіжжя, Крим та південні області України, де зосереджені найбільші споживачі води. Доступні для широкого використання водні ресурси формуються, в основному, в басейнах Дніпра, Дністра, Сіверського Дінця, Південного і Західного Бугу, а також малих річок Приазов’я та Причорномор’я.

Серед природних ресурсів вода займає особливе місце, оскільки її використовують у всіх сферах людської діяльності і вона відіграє важливу роль в природних процесах. Здійснюючи кругообіг у природі, вода бере участь у формуванні поверхні Землі. Вона руйнує, розчиняє і транспортує неорганічні речовини, сприяє відкладенню осадових порід і утворенню ґрунту, істотно впливає на формування клімату й погоди, оскільки має високу теплоємність і низьку теплопровідність – властивості, які пом’якшують сильні перепади температур. Акумулюючи сонячне тепло, вода при великих її нагромадженнях вирівнює річні й добові коливання температур. Моря і ріки людина використовує як шляхи сполучення. З водоймами тісно пов’язане виробництво електроенергії, рибне господарство. Різноманітний рослинний і тваринний світ морів та океанів. У воді океану в розчиненому вигляді є майже всі елементи періодичної системи Д.І.Менделєєва (10 млн. т золота, 20 млн. т срібла, 80 млн. т йоду, 3 млрд. т урану, 800 млн. т молібдену, 20 тис. т радію, 50 млн. т мінералів).

Вода має велике значення як оздоровчий і естетичний фактор, вона дає людині відчуття новизни і здоров’я. За В.І. Вернадським, життя – це особлива водна система, особливе царство природної води. У складі людського тіла майже 65% води, у крові – 79%, лімфі –96%. При втраті організмом більш як 12% води настає смерть. За підрахунками вчених, за 70 років життя людини через її організм проходить більш як 50 т води. Кров людини і тварин ніби повторює хімічний склад того середовища, з якого в далекому минулому походить життя – склад води Світового океану. Академік Виноградов створив цілий науковий напрям відносно зв’язку мінерального складу води із захворюванням населення. Водним шляхом можуть поширюватися багато хвороб, адже самі бактерії на 81% складаються з води. Виживаність патогенної мікрофлори зростає при забрудненні води, особливо в стічній воді. Неоціненне значення чистої води в стимулюванні діяльності живих організмів, розвитку життя, а забрудненої навпаки.

Футурологи стверджують, що майбутні війни можуть виникнути в боротьбі за чисту прісну воду. Спеціалісти вважають, що через кілька десятиліть вода буде не дешевшим товаром ніж нафта. За даними ООН, на сьогоднішній день більше міліарна чоловік позбавлені здорового водопостачання. Найбільш складна ситуація склалася в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Води Чорного моря насичені сірководнем, який утворюється внаслідок органічного розкладу. Через надмірне забруднення акваторії моря за останні 20 років вміст сірководню підвищується. Чиста вода останнім часом є цінним продуктом експорту, зокрема Швеція експортує в Західну Європу 5 млн. л. Прісної води щороку.

Соседние файлы в папке Модуль 2