Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції МЕВ / Тема_7.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
204.8 Кб
Скачать

Курс “Міжнародні економічні відносини”

Тема 7: „Світова валютна система”

План

  1. Сутність і еволюція міжнародної валютної системи

  2. Вартість валюти, валютні курси та їх режими

  3. Міжнародні розрахунки. Форми міжнародних розрахунків

  4. Валютне регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні

  1. Сутність і еволюція міжнародної валютної системи

Валютна система в цілому є сукупністю способів, інструментів та інституцій за допомогою яких форму­ються і використовуються валютні ресурси. Кожен національний ринок має власну національну валютну си­стему.

Національна валютна система є частиною грошової системи країни, в рамках якої здійснюється міжнарод­ний платіжний обіг.

Елементами національної валют­ної системи є:

  • національна валютна одиниця;

  • режим валютного курсу;

  • умови конвертованості валют;

  • система валютного ринку і ринку золота;

  • порядок міжнародних розрахунків країни;

  • склад і система управління золотовалютними ре­зервами країни;

  • статус національних закладів, що регулюють ва­лютні відносини країни.

Національні валютні системи формуються на основі національного законодавства з урахуванням норм між­народного права. Їхні особливості визначаються умовами і рівнем розвитку економіки країни, її зовнішньоеконо­мічними зв'язками, завданнями соціального розвитку. На базі національних валютних систем формується світова валютна система, хоча сьогодні про неї в її завершеному вигляді говорити ще передчасно. Більш точ­ним є термін "міжнародна валютна система", який саме і відображає сучасний стан світової валютної системи. Міжнародна валютна система - це організацій­на форма грошово-кредитних відносин у міжнародно­му обігу, яка склалась на основі розвитку міжнарод­них ринків товарів, факторів виробництва, фінансових інструментів, закріплена міждержавними угодами й обслуговує взаємний обмін результатами діяльності національних економік.

Елементами міжнародної валютної системи є:

  • основні міжнародні платіжні засоби (національні валюти, золото, міжнародні валютні одиниці тощо);

  • механізми визначення та підтримки валютних курсів;

  • порядок балансування міжнародних платежів;

  • умови конвертованості валют;

  • режим міжнародних валютних ринків і ринків золота;

  • статус міжнародних інституцій, що регулюють валютні відносини.

В умовах ринкової економіки рух грошових засобів між країнами, обмін і продаж валют здійснюється зде­більшого через діяльність великих комерційних банків.

Ці банки мають розгалужену мережу філій в різних країнах. Вони можуть також мати валютні рахунки в банках інших країн. Через такі банки здійснюються зовнішньоекономічні операції, клієнти здійснюють вклади на рахунки в одній валюті і, за необхідності, переказують їх за кордон в іншій валюті.

Головними економічними агентами валютного обігу в міжнародній сфері є імпортери, експортери, ко­мерційні банки, валютні брокери і дилери, урядові орга­ни, а також міжнародні фінансові організації.

Формування світової валютної системи тісно пов'я­зане зі створенням і розвитком світового господарства. Вважають, що вона пройшла у своєму розвитку три основних етапи, які пов'язуються з існуванням певних систем: золотого стандарту, золотодевізного стандарту та сучасної валютної системи. Класифікація цих си­стем базується на визначенні певного активу резерв­ним, тобто таким, що використовується для регулю­вання дисбалансів у міжнародних платежах.

Першою сформованою світовою валютною системою була Парижська (з 1867 р. до початку 20-х рр. XX ст.). Золотий стандарт у міжнародній валютній системі запроваджувався двічі - з 1867 по 1914р. і з 1925 по 1931р.

Соседние файлы в папке Лекції МЕВ