Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції МЕВ / Тема_4.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
154.11 Кб
Скачать

Курс “Міжнародні економічні відносини”

Тема 4: „Суть та характерні ознаки міжнародної торгівлі”

План

1.

Поняття та показники міжнародної торгівлі

2.

Сучасні тенденції розвитку міжнародної торгівлі

3.

Методи міжнародної торгівлі

4.

Ціноутворення в міжнародній торгівлі

5.

Вплив зовнішньої торгівлі на функціонування національної економіки

1. Поняття міжнародної торгівлі

Міжнародна торгівля посідає особливе місце в складній системі світовогосподарських зв'язків. Вона опосередковує практично всі види та форми міжнародного співробітництва, включаючи спільну підприємницьку діяльність різнонаціональних суб'єктів, міжнародний трансферт технологій тощо.

Як історично, так і логічно інтернаціоналізація світогосподарського життя почалась зі сфери товарного обігу. Від епізодичних варіантів міжнародного обміну товарами (без посередництва грошей) світова торгівля еволюціонувала до становлення світового товарного ринку.

В сучасних умовах через канали зовнішньої торгівлі проходить до 1/5 частини виробленої в світі продукції, і ця частка має тенденцію до зростання. Темпи розвитку світової торгівлі випереджають зростання виробництва. Так, протягом 2002 року загальний обсяг світової торгівлі збільшився на 3%, а реальне зростання товарного виробництва тільки на 1% у порівнянні з 2001 роком.

Міжнародна торгівля - сфера міжнародних товарних відносин, специфічна форма обміну продуктами праці (товарами і послугами) різних країн. З іншого боку, міжнародна торгівля є сукупністю зовнішньої торгівлі всіх країн світу. При цьому зовнішня торгівля окремих країн виступає складовою міжнародної торгівлі.

Розрізняють торгівлю товарами і послугами.

Зовнішню і міжнародну торгівлю характеризують:

1) експорт;

2) імпорт;

3) торговий баланс;

4) загальний обсяг зовнішньої торгівлі (зовнішньоторговий оборот);

5) загальний обсяг міжнародної торгівлі (світовий товарообіг);

6) товарна структура;

7) географічна структура.

Експорт - це закупівля вироблених в країні товарів і послуг та вивезення їх за кордон з метою передачі у власність нерезидентам даної країни.

Поняття «експорт» поєднує (як в теоретичному, так і в статистичному аспекті):

1) вивезення з країни товарів, вироблених, вирощених чи видобутих у країні, а також товарів, що раніше були ввезені до країни і перероблені;

2) вивезення товарів, попередньо ввезених до країни, переробка яких відбувалась під митним контролем;

3) вивезення за кордон попередньо ввезених товарів, що не зазнали будь-якої переробки. Такий експорт називається реекспортом. Предметом реекспорту найчастіше виступають товари, що реалізовуються на міжнародних аукціонах та товарних біржах. Реекспортними є також операції щодо вивезення товарів з території вільних економічних зон та приписних складів.

Імпорт - це витрати окремих осіб, фірм та уряду даної країни на придбання товарів та послуг, що вироблені в інших країнах.

Під імпортом розуміють та статистично обраховують:

1) ввезення до країни товарів іноземного походження безпо­середньо з країни-виробника чи країни-посередника для особистого споживання, промислових, сільськогосподарських, будівельних та інших підприємств чи для переробки з метою наступного споживання або з метою вивезення з країни;

2) ввезення товарів з вільних економічних зон та приписних складів;

3) ввезення з-за кордону вітчизняних товарів, що були раніше вивезені з країни і не зазнали там переробки (реімпорт). До реімпорту відносяться товари, які не продались на аукціоні або забраковані споживачем;

4) ввезення товарів з метою переробки під митним контролем. Це такі товари, які ввозять до країни для переробки з метою наступного вивозу готової продукції, що містить у собі даний товар у переробленому вигляді. Наприклад, ввезення рослинної олії для виробництва на експорт сардинових консервів. В цих випадках, як правило, імпортер звільняється від сплати митного збору.

Експортно-імпортні операції вважаються здійсненими, якщо товар пропущений через державний кордон країни-контрагента, що передбачає попереднє виконання певних митних формальностей і процедур, до яких входить і надання інформації для статистичного обліку.

Митний облік експортно-імпортних вантажів - база статистичного обліку міжнародних товарних потоків.

Зауважимо, що в міжнародній практиці під експортом та імпортом розуміють винятково операції комерційного характеру. Поставки у вигляді допомоги, подарунків, що здійснюються на неповоротній основі, до вартості експорту та імпорту не включаються, а враховується окремо.

Торговий баланс визначається як співвідношення між обсягом товарного експорту країни та товарного імпорту (показник зовнішньої торгівлі окремої країни, який для міжнародної торгівлі в цілому не використовується). Може бути позитивним чи негативним.

Зовнішньоторговий оборот - це сума вартості експорту та імпорту тієї чи іншої країни.

Розрізняють а) вартісний та б) фізичний обсяги зовнішньої торгівлі.

Вартісний обсяг обраховується за певний проміжок часу в поточних цінах відповідних років з використанням поточних валютних курсів.

Фізичний обсяг зовнішньої торгівлі розраховується в незмінних цінах і, відповідно, дозволяє здійснювати необхідні співставлення та визначити її реальну динаміку.

На відміну від обсягу зовнішньої торгівлі окремих країн, світовий товарообіг складається тільки з суми обсягів експорту всіх країн, вираженого в доларах США. На сучасному етапі обсяг міжнародної торгівлі перевищує 5 трлн. дол. США.

Товарна структура міжнародної (зовнішньої) торгівлі являє собою розподіл проданої продукції за товарними групами.

Географічна структура міжнародної (зовнішньої) торгівлі являє собою розподіл проданої продукції за напрямками.

Соседние файлы в папке Лекції МЕВ