Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цив.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.04.2015
Размер:
173.58 Кб
Скачать

4.Система державних та громадських органів, що здійснюють захист цивільних прав організацій і громадян

Захист цивільних прав здійснюється в установленому порядку судом, арбітражним або третейським судом.

Кожна заінтересована особа вправі у порядку, встановленому ЦП К України звернутись до суду із заявою в будь-який час за захистом порушеного або оспорюваного суб'єктивного майнового чи особистого (немайнового) права.

Відмова від права на звернення до суду є незаконною.

Суд розглядає справи по спорах, шо виникають з цивільних правовідносин, якщо хоча б однією із сторін у спорі є громадянин. Суд приступає до розгляду цивільного спору або цивільної справи за позовною заявою особи, яка звертається за захистом свого права. Розгляд цивільного спору відбувається у судовому засіданні. Після його закінчення суд іде до дорад-чої кімнати для постановления рішення. У рішенні має бути висновок суду про задоволення позову або про відмову у позові повністю або частково.

Арбітражні суди розглядають спори, що виникають з цивільних правовідносин між організаціями. До подання позову, який випливає з відносин між організаціями, обов'язковим є пред'явлення претензії (винятки з цього правила встановлюються законодавством України). Встановлення претензійного порядку переслідує мету забезпечення вирішення спору безпосередньо його учасниками на добровільних засадах без звертання до арбітражного суду. Цивільні справи можуть розглядатися громадськими органами - товариськими і третейськими судами у випадках і порядку, передбачених Положенням про товариські суди і Положенням про третейські суди.

Так, товариські суди розглядають спори про порушення правил внутрішнього розпорядку у квартирах і гуртожитках, спори мешканців про використання підсобних приміщень, оплату комунальних послуг тощо.

Громадяни можуть передати будь-який спір, що виник з цивільних правовідносин, на розгляд третейського суду. Договір між учасниками спору про передачу спору на розгляд третейського суду повинен бути укладений у письмовій формі (третейський запис). Третейський суд утворюється за угодою сторін у складі одного або кількох суддів. Рішення третейського суду постановляється більшістю голосів і оголошується сторонам у засіданні суду.

Після цього вони повинні розписатися на самому рішенні.

Захист цивільних прав здійснюється також профспілковими та іншими громадськими організаціями. Так, профспілкові комітети організацій розглядають спори між потерпілим або іншими заінтересованими особами і організацією про відшкодування збитків, заподіяних трудоим каліцтвом.

У випадках, окремо передбачених законом, захист цивільних прав здійснюється в адміністративному порядку.

Житлове законодавство України, в основу якого перш за все покладено Житловий кодекс України, надає право органам прокуратури захищати житлові права громадян. На підставі постанови прокурора здійснюється виселення громадян з будинків, що загрожують обвалом, з наданням їм іншого упорядкованого жилого приміщення. Такий порядок виселення називається адміністративним (ст.109 Житлового кодексу України). Жиле приміщення, що надається громадянину, має бути зазначене у постанові прокурора (ст. 109 Житлового кодексу України). У даному випадку житлове законодавство чітко і ясно визначає адміністративний порядок захисту житлових прав громадян, шо проживають в будинках, небезпечних для їхнього життя і здоров'я. Саме ця обставина зумовила застосування адміністративного порядку як динамічнішого і оперативнішого, порівнюючи із судовим.