Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сем. ДИФ.пс студ..doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
252.93 Кб
Скачать

Індивідуальні навчально-дослідні завдання

Мета ІНДЗ – самостійне вивчення частини програмового матеріалу, систематизація, поглиблення, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань студентів і розвиток навичок самостійної роботи.

Зміст ІНДЗ. ІНДЗ – це завершена теоретична або практична робота у межах навчальної програми курсу, яка виконується на основі знань, умінь і навичок, здобутих у процесі лекційних, семінарських занять та самостійного опрацювання навчальної літератури. ІНДЗ пропонуються до кожної теми, що входять до змістового модуля.

ІНДЗ, що пропонуються до змістових модулів, розмежовуються за складністю на три рівні:

    • Завдання I рівня потребують систематизації, узагальнення або аналізу навчальної інформації (заповнення схеми або таблиці). Такі завдання при правильному виконанні оцінюються максимальним балом 3.

    • Завдання II рівня орієнтовані на аргументоване висловлення власної точки зору на психологічні явища та події, що базуються на міцному засвоєнні знань з відповідної теми. Ці завдання оцінюються максимально балом 4.

    • Завдання III рівня передбачають проектування, моделювання психологічних явищ чи процесів на основі міцних теоретичних знань. Максимальна оцінка – 5 балів.

Індз за темами змістових модулів

Змістовий модуль I

Теоретичні і методологічні аспекти індивідуальної мінливості психіки

Індивідуальне навчально-дослідне завдання I рівня

Яким чином можна використовувати результати досліджень диференційної психології в різних видах індивідуальної людської діяльності:

Заповніть таблицю.

Транспорт

Медицина

Спорт

Педагогіка

1

2

3

4

5

Змістовий модуль II

Координати індивідуальності людини

Тема: Індивідуальна специфіка психічних процесів

Індивідуальне навчально-дослідне завдання II рівня

Перевірте свої здібності до розмірковування.

Серед психологів фігурують такі імена як В.Вундт, Д.Уотсон, Ж.Піаже, З.Фрейд, А.Біне. Студент, що вивчає психологію, переплутав відомості про цих учених, зокрема дати їх народження, смерті, назви їх головних праць і дати їх публікації. Ці відомості, розташовані в хронологічному (дати) і алфавітному (назви праць) порядку приводяться нижче.

Роки життя: 1832 - 1920, 1856 - 1939, 1857 - 1911, 1878 - 1958, 1896 - 1980.

Праці: «Біхевіоризм», «Вступ до психоаналізу», «Психологія інтелекту», «Експериментальне дослідження інтелекту», «Елементи фізіологічної психології».

Дати (роки) публікації: 1873, 1903, 1916, 1924, 1947.

Спробуйте співвіднести вчених за відомостями про них, враховуючи наступне:

1. Ж.Піаже опублікував свою працю в 1947г., прожив на 30 років більше, ніж автор «Експериментального дослідження інтелекту», причому ця остання праця не належить В.Вундту.

2. «Вступ до психоаналізу» З.Фрейда не було опубліковане в 1903 році.

3. «Елементи фізіологічної психології» були опубліковані в 1873 році. Автор цієї праці прожив на 4 роки більше, ніж той вчений, який пізніше за всіх помер.

4. Автор «Психології інтелекту» народився на 18 років пізніше Д.Б.Уотсона і опублікував свою працю на 23 роки пізніше Д.Б.Уотсона.

Умови підготовки завдання: індивідуальна робота, готується рукопис або комп’ютерний варіант завдання у форматі А-4. Необхідно поетапно описати процес рішення задачі, звертаючись до припущень, використовуючи розумові операції аналізу, порівняння, узагальнення. Презентується письмова робота на семінарському занятті або під час індивідуальних занять.

Максимальна оцінка за виконання завдання – 3 бали.