Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем.основи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни маріупольський державний університет кафедра дошкільної освіти

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКО-ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

З МЕТОДИЧНИМИ РЕКОМЕНДАЦІЯМИ

З НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ «ОСНОВИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ»

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ІІ КУРСУ

НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ 6.010101- ДОШКІЛЬНА ОСВІТА

ГАЛУЗЬ ЗНАНЬ 0101 ПЕДАГОГІЧНА ОСВІТА

Освітньо-кваліфікаційний рівень - Бакалавр

Маріуполь, 2012

УДК 372.851

ББК 74.102

Основи наукових досліджень. Плани семінарсько-практичних занять з методичними рекомендаціями (за вимогами кредитно-трансферної системи організації навчального процесу). - Маріуполь: МДУ, 2012.- 36с.

Розробник: кандидат педагогічних наук, доцент О.Г.Брежнєва.

Рецензенти:

Щербакова К.Й., кандидат педагогічних наук, професор кафедри дошкільної освіти Маріупольського державного університету

Макаренко Л.В., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дошкільної освіти Бердянського державного педагогічного університету

Плани семінарсько-практичних занять з методичними рекомендаціями з навчальної дисципліни «Основи наукових досліджень» розглянуті та затверджені на засіданні кафедри дошкільної освіти МДУ (протокол № 2 від 19.09.2012 р.).

Передмова

В процесі викладання курсу «Основи наукових досліджень» враховується специфіка теоретичних і практичних завдань. Тому семінарські, практичні заняття, а також самостійна робота студентів є логічним продовженням лекцій. Такий підхід забезпечує розвиток самостійної творчої роботи студента.

Семінарські заняття побудовані з метою поглиблення, розширення, деталізації знань, котрі студенти отримали на лекції.

Семінар передбачає колективне обговорення найбільш вагомих питань певної теми.

Для вивчення на семінарських і практичних заняттях винесено важливі питання і поняття курсу:

  • поняття методології педагогічної науки;

  • поняття методу педагогічного дослідження;

  • характеристика різних класифікацій методів наукового дослідження;

  • характеристика наукового апарату дослідження;

  • перспективи розвитку і сучасний стан дошкільної освіти в Україні;

  • діагностичні методики у роботі з дітьми дошкільного віку;

  • самостійна робота студентів ВНЗ.

Методика проведення семінарів різна: захист творчих завдань, робота у мікрогрупах, співбесіда за опрацьованими першоджерелами, документам, підготовка виступів, доповідей, анотацій, рецензій тощо.

Практичні й лабораторні заняття займають провідне місце у системі занять курсу «Основи наукових досліджень». Практичні заняття сприяють оволодінню вміннями та навичками реалізації знань, котрі студент отримав на лекції. Це: тренувальні вправи, завдання різних типів, практичні роботи, виконання завдань навчально-дослідницького типу. Велике місце в процесі вивчення курсу виділено на виконання практичних завдань. Важливо, щоб через систему практичних завдань пройшов кожний студент. Завдання побудовані на основі аналізу, узагальнення матеріалів опрацьованих студентами самостійно, вони сприяють формуванню вміння робити висновки, проектувати, розробляти експериментальні методики, програми, доповіді та інше. Використання практичних завдань допомагає здійснювати систематичний контроль за засвоєнням студентами знань і рівнем сформованості навичок, вмінням застосовувати їх в нових умовах, сприяє встановленню зворотних зв’язків про ступінь засвоєння навчального матеріалу.

Програмою курсу передбачено використання учбової гри як форми роботи зі студентами. Учбова гра – більш складний вид діяльності. Учбовою грою прийнято називати відтворення діяльності науковців в умовній обстановці. Вона представляє собою процес прийняття та виконання ролей у змодельованій обстановці, процес відтворення відносин та імітацію ролей у відповідності до поставленої мети. Можливості учбової гри реалізуються тільки при використанні її в комплексі з іншими формами і методами навчання.

Таким чином, всі семінарсько-практичні заняття взаємопов’язані, становлять єдину серію навчальних занять, логічно побудовану і структуровану.

У Додатку до семінарсько-практичних занять наведені Портфоліо студента та Бланк оцінювання, які допоможуть студентові організувати власну роботу у форматі кредитно-трансферної системи організації навчального процесу і забезпечити накопичення балів в межах 100 бальної шкали.