Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УЧЕБНИК ЭОИД.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Українська державна академія залізничного транспорту

Факультет економіки транспорту

Кафедра економіки, організації і управління підприємством

ЕКОНОМІКА І ОРГАНІЗАЦІЯ

ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

НА ЗАЛІЗНИЧНОМУ ТРАНСПОРТІ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

з дисципліни

" ЕКОНОМІКА І ОРГАНІЗАЦІЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

для студентів спеціальності „Економіка підприємства”

освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр

усіх форм навчання

Харків 2010

УДК

ББК

Рекомендовано до друку вченою радою Української державної академії залізничного транспорту (протокол №. ….від…….. 2010 року)

Рецензенти:

…………., д.е.н., професор………………………..

…………., д.е.н., професор………………………..

За редакцією професора, доктора економічних наук, академіка Транспортної академії України В.Л. Диканя.

Назаренко І.Л., Уткіна Ю.М. Економіка і організація інноваційної діяльності на залізничному транспорті: Навчальний посібник. / Під ред. В.Л. Диканя. – Харків:……….., 2010. - ……..с.

ISBN……………

ISBN………………..

У посібнику розглядаються теоретичні і практичні основи економіки, і організації інноваційної діяльності на залізничному транспорті

……

Посібник призначений для студентів вищих навчальних закладів економічних спеціальностей, особливо ВНЗ залізничного транспорту, аспірантів, викладачів, фахівців-практиків з економіки залізничного транспорту, а також усіх, хто цікавиться проблемами розробки і розповсюдження інновацій

ББК…………..

ISBN……………

ISBN………………..

З М І С Т

Вступ 4

Модуль 1. Інноваційний процес на підприємстві і державне регулювання 6

Тема 1 Інновації у ринковій економіці 6

Тема 2 Інноваційний процес на підприємстві 24

Тема 3 Державне регулювання інноваційної діяльності 42

Тема 4 Формування системи фінансового забезпечення інноваційного розвитку промислового виробництва та залізничного транспорту 70

МОДУЛЬ 2. Інноваційні стратегії та ефективність 95

Тема 5 Інноваційні стратегії 95

Тема 6 Організаційні форми інноваційної діяльності 120

Тема 7 Оцінка ефективності та ризику інновацій 149

Тема 8 Персональний менеджмент у сфері інноваційної діяльності 171

Тема 9 Правове регулювання інноваційної діяльності 190

Використана і рекомендована література 217

Вступ

Світова фінансово-економічна криза спричинила скорочення обсягів виробництва і реалізації продукції та банкрутства підприємств в усьому світі, її вплив на економіку України також є вельми значним. Зокрема падіння обсягів виробництва позначилося на залізничному транспорті, спричинивши у 2009 р. порівняно з 2007 р. скорочення обсягів тарифного вантажообігу на 25,3%, пасажирообігу - на 9%, приведеного вантажообігу – на 20,9%.

Тому залізниці вимушені, як і багато інших підприємств різних галузей, реалізовувати стратегію скорочення: скорочення кількості пар поїздів, штату працівників, експлуатаційних витрат тощо. Але просте скорочення не є стратегією розвитку, воно не передбачає зростання масштабів впровадження інновацій.

В цій ситуації джерелом виживання і розвитку підприємств може бути тільки інноваційна діяльність, спрямована на підвищення їх конкурентоспроможності на ринку.

Крім того, на думку провідних українських учених, єдиним джерелом конкурентних переваг української економіки є формування економіки знань, під якою розуміється нова ера суспільного розвитку, що прийшла на зміну аграрній і індустріальній епохам. Під «економікою знань», або «економікою, заснованою на знаннях», стали розуміти такий тип економіки, в якому знання грають вирішальну роль. У такому значенні термін популяризував Пітер Друкер, один з найвпливовіших теоретиків менеджменту 20 століття. Зараз цей термін, разом з терміном "економіка, що базується на знаннях", використовується для визначення типу економіки, в якій знання грають вирішальну роль, а виробництво знань є джерелом зростання.

Цей новий тип економіки відрізняється від передуючих йому аграрного й індустріального тим, що, хоча природно-матеріальні ресурси продовжують виступати основою для створення економічних благ, зростання і розвиток всієї господарської системи забезпечуються відтепер вже не стільки зовнішніми, скільки внутрішніми, нематеріальними чинниками, найважливішими з яких виступають знання і людський капітал.

Людський, а особливо інтелектуальний капітал залізничного транспорту повинні грати вирішальну роль в зростання його конкурентоздатності та ефективності. Тому так важливо навчити майбутніх бакалаврів та магістрів з економіки інноваційному мисленню, націленості на створення інновацій або хоча б на своєчасне реагування на нове, обгрунтовуючи необхідність і доцільність його впровадження у всі сфери діяльності транспорту.

Цей навчальний посібник – спроба окреслити принципи та напрямки інноваційної діяльності на залізничному транспорті та її організації й оцінки ефективності.

Його мета – допомогти студентам оволодіти сучасними теоретичними основами і практичними навичками організації та управління інноваційними процесами та оцінювання їх ефективності на залізничному транспорті, у промисловості, в економіці в цілому.

В навчальному посібнику використана статистична інформація Держкомстату та Державного департаменту інтелектуальної власності, українських бізнес-інкубаторів та технопарків, а також матеріали з інноваційної діяльності Укрзалізниці та ВАТ «Російські залізниці» (ОАО «РЖД»), за допомогою яких окреслені основні напрямки інноваційної діяльності в Україні та зокрема на залізничному транспорті.

Основний зміст навчальної дисципліни розкривається у 9 темах, кожна з яких викладена в окремому розділі і супроводжується тестовими завданнями.

В першому розділі розглядається становлення теорії інноватики та її сучасні концепції, сутність інновацій, їх класифікація та особливості на залізничному транспорті.

В другому розділі – організація інноваційного процесу на підприємстві, зокрема життєвий цикл інноваційної продукції та етапи проведення НДДКР.

Третій розділ присвячено державному регулюванню інноваційної діяльності в Україні та інших країнах світу, характеристиці стану інноваційної діяльності та напрямкам науково-технічного розвитку виробничої сфери в Україні.

В четвертому розділі розглядається формування системи фінансового забезпечення інноваційного розвитку промислового виробництва та залізничного транспорту, зокрема використання лізингу як методу довгострокового фінансування інновацій.

В п’ятому розділі розкриті інноваційні стратегії різних видів фірм (у сфері масового, спеціалізованого виробництва, малих інноваційних та малих неспеціалізованих фірм), а також їх роль в економіці та інноваційному процесі. Окреслені інноваційні стратегії залізничного транспорту.

Шостий розділ присвячений організаційним формам реалізації інноваційних стратегій. Розкриті різні організаційні форми – від внутрішньофірмових до технополісів, наведені основні організаційні форми інноваційної діяльності на залізничному транспорті.

В сьомому розділі наведені методики оцінки ефективності та ризику інноваційних проектів, а також показники інноваційної діяльності організації.

Восьмий розділ «Персональний менеджмент у сфері інноваційної діяльності» містить поняття наукових кадрів, принципи організації, нормування і оплати їх праці, особливості і принципи управління та мотивації персоналу в інноваційній організації та сутність кадрової політики в цій сфері на залізничному транспорті.

У дев’ятому розділі розкриті основи правового забезпечення інноваційної діяльності підприємств в Україні, зокрема державну систему правової охорони інтелектуальної власності, процедуру патентування, ліцензування та методики оцінювання вартості прав на об’єкти інтелектуальної власності.

Внаслідок вивчення курсу “Економіка і організація інноваційної діяльності” студент повинен вміти:

- застосовувати набуті теоретичних знань у процесі аналізу інноваційної діяльності різних підприємстів,

- застосовувати різні методи аналізу у процесі прийняття рішень щодо впровадження інновацій,

- оцінювати ефективність та ризик інноваційних проектів та обирати найкращій з декількох.

Саме в економіці, яка базується на основі ефективного використання нових знань – шанс, ресурс і перспектива розвитку України.