Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / Евриста.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
303.5 Кб
Скачать

Короткий опис розділів головного меню:

Експорт\ Імпорт - забезпечує можливість імпорту ASCH, SYSTAT файлів даних в системні файли Еврісти в файли вище вказаних форматів.

Моделювання – моделювання сезонних і всесезонних тимчасових рядів типу авторегресії середнього (APCC), а також функції інтерпретації.

Попередній аналіз – дозволяє оцінити по даним наступні характеристики ряду:

вибіркове середнє, вибіркова медіана, вибіркова мода, максимум, мінімум, вибіркова дисперсія, стандартне відхилення, коефіцієнт асиметрії, коефіцієнт ексцесу.

Дозволяє видалити середнє, застосувати до даних перетворення Бокса – Кокса, провірити гіпотезу про випадковість вибірки.

Аналіз тренда - дозволяє побудувати оцінку тренда з використанням метода ковзного середнього, простою лінійною і нелінійною або поліноміального тренда можна використовувати метод перемінних різниць, після оцінки тренда може бути виведений на екран і збережений як сам тренд, так і залишки після його видалення.

Прогнозування - побудова прогнозів за допомогою згладжування методом Брауна і сезонного згладжування Хольта – Уінтерса, по оціненій сезонній чи не сезонній моделі Бокса Дженкінса або моделі інтервенції.

Непараметричний спектр – дозволяє оцінити по даним спектральну платність і автокореляційну функцію з допомогою простої, середньої, згладженої періодограм.

Параметричний аналіз – дозволяє ідентифікувати сезонну чи несезонну АРСС моделі, використовуючи вибіркові автокореляційну і приватну автокореляційну функції або автоматичні критерії Парзена АІС, Акаіке, Хеннава-Куіна (для авто регресійних моделей ) і ВІС (для АРСС моделі).

  • Дозволяє підігнати сезонну модель АРРС и показати їй відповідну спектральну платність, автокореляційну функцію чи таблицю пераметрів.

  • Також можливо перевірити гіпотезу про параметри АР моделі.

  • Робить можливий підгін АР – моделі, в випадку коли авторегресійний тимчасовий ряд простежується на фоні окрашеного шума.

Кепстральний аналіз – дозволяє побудувати оцінку келстра для дослідження ряду на наявність в ньому ехо- ефекта, а також видалити ехо в кепстральній чи тимчасовій області.

Крос- спектр – дає можливість оцінити параметричну і непараметричну крос-спектральну платність, крос – кореляційну функцію і когерентність.

Аналіз інтервенції – дозволяє підігнати динамічну модель інтервенції і видалити інтервенцію із даних.

Меню користувача – надає користувачу можливість скласти власне меню із задач, що входять до розділів головного меню і використовуваних користувачем найбільш часто.

Для зручності роботи з меню розділів, кожному з них відповідає своя буква:

Експорт\Імпорт – Е

Моделювання даних - Д

Попередній аналіз - А

Аналіз тренда - Т

Прогнозування - Р

Непараметричний спектр - Н

Параметричний аналіз - П

Кепстральний аналіз - Е

Крос- аналіз - К

Аналіз інтервенції - І

Меню користувача - М

Режим «Интерпретатор формул» призначений для отримання нових рядів, а також його можна використовувати в кості звичайного калькулятора.

Після натискання гарячої клавіши Shift +F6 на екрані з’явиться вікно, яке містить строку вводу формул, до якої можна записати арифметичний вираз, який складається не більше ніж з 50 символів.

До арифметичних виразів можуть бути включені наступні операції та фінкції:

+,-,*,/,̑ - арифметичні операції складання, обчислення, множення, ділення та піднесення до степені.

sіn (х), cos (х), tg (х), ctg(x) - елементарні тригонометричні функції;

arcsin (х), arccos (х), arctg (х), arcctg(x) - зворотні тригонометричні функції;

lg (x), ln (x) – десятичні та натуральні логарифми;

ехр (х) – експонента;

abs (x) - абсолютна величина;

sqr (x) - зведення в квадрат;

sqrt (х) - квадратний корінь.

Аргументами функцій і оперантами в арифметичних операціях можуть бути змінні з каталогу даних і константи (довільні дійсні числа від -1.E +18 до 1.E +18) .

В арифметичних виразах, можна користуватися константою Рі = 3.1415… і спеціальними змінними Тime або Time(N) - натуральний ряд чисел від 1 до N, та Noise або Noise(N) - послідовність N незалежних нормально розподілених випадкових велечин з нульовим середнім та єдиною дисперсією (за замовченням N=100). Після того, як в рядку ввода формул набрано деякий арифметичний вислів, варто ввести О.К. та натиснути Enter. Якщо арифметичний вираз містить незнайомі системі ідентифікатори, то на екрані з’явиться вікно введення змінних, в яке потрібно вписати змінні з каталогу даних. Введення змінних можна проводити, користуючись безпосередньо клавіатурою, або перейти в каталог даних (F7), обравши потрібний ряд та натиснувши Enter.

В режим інтерпретатора формул працює кілька додаткових команд управління.

F5 -.видати список попередньо введених та збережених формул. Після натискання цієї клавіші на екрані з'явиться вікно зі списком, в якому необхідно відшукати та висвітити потрібну формулу і натиснути Enter. Обрана формула перейде в вікно введення арифметичного виразу.

[Shift + F5] - зберегти введену формулу.

Для виходу з режиму інтерпретатора формул слід натиснути Esc.

Соседние файлы в папке Лекции