Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / Оса.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
343.25 Кб
Скачать

Тема 2. Оса – пакет прикладних програм для обробки соціологічних анкет, його переваги та недоліки

Основні поняття та позначення. Ознаки, типи шкал, альтернативи та їх коди. Паспорт анкети. Фільтри. Імена файлів, в яких зберігаються емпіричні дані. Встановлення та запуск пакету ОСА. Загальні правила роботи з пакетом. Структура діалогового вінка. Встановлення активного каталогу. Встановлення імені масиву анкет. Робота з меню. Введення паспорту масиву анкет, редагування паспорту. Введення даних у пакеті ОСА та створення файлу, що містить масив анкет. Внесення змін до масиву анкет. Введення відкритих запитань і коментаріїв до анкет. Формування нової ознаки. Створення та підключення фільтру. Побудова арифметичних та логічних виразів. Зважування масиву. Редагування масиву анкет на диску. Видалення анкет, що задовольняють фільтру. Видалення ознак. Перевірка коректності паспорту. Об’єднання масивів анкет. Додавання сумісних альтернатив. Вторинна обробка. Експорт та імпорт даних. Факторний аналіз (метод головних компонент). Побудова таблиць одно-, двомірного розподілу даних. Параметри виводу таблиць. Перегляд текстових файлів з результатами розрахунків.

Пакет ОСА (обробка соціологічних анкет) призначений для організації введення та статистичного аналізу результатів соціологічних опитувань. Пакет забезпечує:

  • введення анкет в файл на диск комп’ютера і контроль введеної інформації;

  • можливість організації паралельного введення з декількох комп’ютерів;

  • введення та напівавтоматичне закриття відкритих та напівзакритих запитань;

  • робота з ознаками в метричній, номінальній, порядковій, а також номінальній з сумісними альтернативами шкалами;

  • побудова фільтрів для відбору анкет за умовою чи випадковим відбором;

  • побудова таблиць одно-, двовимірного розподілів, таблиць групових середніх, візуалізація результатів обчислень у вигляді гістограм, діаграм та графіків;

  • розрахунок основних статистичних характеристик – мір центральної тенденції та варіації, Хі-квадрату, коефіцієнтів кореляції Пірсона і Спірмена, коефіцієнтів Чупрова, Крамера, Гудмана та ін.;

  • перевірка статистичних гіпотез;

  • побудова рівнянь лінійної регресії, факторний аналіз кореляційної матриці групи ознак (метод головних компонент) і т. ін.

При запуску програми на виконання (оса.exe) на екрані комп’ютеру з’являється діалогове вікно, що містить

Для установки програми необхідно запустити з дистрибутивної дискети програму Setup і далі слідувати інструкціям майстра установки.

В процесі установки створюється група Oca for Windows. Запуск Oca for Windows здійснюється з меню програм Start | Programs | Oca for Windows | Oca.

В процесі установки проводиться реєстрація в Windows розширення FRM. Подвійний клацання мишею в Windows Explorer на імені файлу з розширенням FRM буде призводити до відкриття цього файлу за допомогою OCA for Windows.

Увага. Для нормальної роботи програми необхідно, щоб в Windows 95/98 в якості роздільника між цілою і дробовою частиною чисел була встановлена ​​десяткова крапка "."

My Computer | Control Panel | Regional Settings | Number | Decimal symbol

Для нормальної роботи програми необхідно виконати реєстрацію. Вікно реєстрації програми з'являється автоматично при першому запуску після установки програми. Для реєстрації необхідно заповнити всі поля вікна реєстрації інформацією, отриманою від розповсюджувача програми, і натиснути кнопку [OK]. Реєстраційна інформація повинна бути введена абсолютно точно (з урахуванням всіх прогалин, великих і малих літер).

Дана версія програми не може бути встановлена ​​і зареєстрована в мережі - на кожній робочій станції реєстрація повинна виконуватися окремо.

Для видалення програми необхідно:

• запустити програму з командного рядка Windows з параметром-unreg

Start | Run | oca-unreg

• видалити програму стандартним для Windows способом:

My Computer | Control Panel | Add / Remove Programs

вибрати "Oca for Windows" і натиснути кнопку [Add / Remove ...]

Вікно програми, яке з'являється на екрані після запуску пакета, називається вікно протоколу роботи. Результати обчислень і повідомлення пакета виводяться в це вікно. У цьому ж вікні можна редагувати текст, видаляти непотрібне, робити нотатки. Операції з редагування і пошуку у вікні результатів знаходяться в пункті "Текст" головного меню. У цьому ж пункті знаходиться вибір параметрів шрифту для вікна результату. Вміст вікна результату можна зберегти на диску в форматі звичайного тексту в кодуванні ANSI.

Взаємодія з пакетом (робота з меню, заповнення форм і т.д.) організовано у відповідності зі стандартами ОС Windows 95/98. Всі операції пакета доступні з головного меню, розташованого горизонтально у верхній частині вікна результату. Деякі операції можуть також викликатися за допомогою комбінацій клавіш.

Перед початком роботи з масивом анкет його необхідно відкрити для роботи. При переході до роботи з новим масивом попередній масив автоматично закривається. В будь-який момент роботи може бути відкритий для роботи тільки один масив анкет. При завершенні роботи з пакетом масив також автоматично закривається.

Не рекомендується переривати роботу пакета під час виконання операції, особливо операцій пов'язаних з побудовою нових ознак або редагуванням значень у масиві анкет - це може привести до псування файлу даних. Щоб уникнути такого роду проблем рекомендується завжди мати копію файлу даних (бажано, на іншому комп'ютері або на знімному носії - звичайною дискеті, дискеті типу Zip або Jazz, компакт-диску, знімному жорсткому диску). Ця рекомендація стосується не тільки файлів з даними для аналізу в пакеті ОСА, але і будь-яких важливих файлів.

Приєднання ознак з іншого масиву

Як бути, якщо в анкеті є кілька питань, для кодировки яких поки (з технічних або організаційних причин) немає інформації, а іншу частину анкети необхідно проаналізувати як можна швидше? Для вирішення цього завдання бажано мати можливість ввести ту частину анкети, яка не вимагає додаткового кодування, а потім, коли друга частина анкети буде складованою, ввести цю другу частину і "підшити" її до першого (введеної раніше). При цьому необхідно зробити так, щоб другі частини приєднувалися саме до тих анкет, яким вони відповідають.

Забезпечити таку відповідність можна одним із двох способів:

- Вводити в другій частині (яка приєднується) анкети в тому ж порядку, що і в першій (до якої виконується приєднання); тоді перша анкета з другого масиву буде приєднана до першої анкеті в першому масиві, друга анкета з другого масиву - до другої анкеті в першому і т.п.; зрозуміло, що коли праці анкет в обох масивах повинні збігатися;

- Виділити і в першому і в другому масиві за ознакою - так назване ключові ознаки; такою ознакою може бути унікальний номер анкети, який проставляється кодувальником в міру надходження анкет; до першої анкеті в першому масиві буде приєднана та анкета у другому масиві, у якій значення ключевої ознаки збігатиметься зі значенням ключового признака для першої анкети першого масиву; аналогічно шукається "продовжуваною "і для другої анкети, і для третьої і т.д.; зрозуміло, що в цьому випадку ключовою ознака другого масиву повинен бути таким, щоб у ньому не було повторів значень (інакше виникне неоднозначність); всі анкети з першого масиву, для яких не знайдеться відповідних продовжень у другому масиві, виконуються без відповіді.

Обидва ці способи з'єднання масивів реалізовані в розглядаємій операції. Приєднання виконується до активного масиву. Для виконання операції необхідно вказати ім'я приєднаного масиву (цей масив також повинен знаходитися в поточному каталозі),вибрати спосіб приєднання (по ключу або в порядку входження анкет) і вказати номера ключових ознак.

Соседние файлы в папке Лекции