Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / Оса.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
343.25 Кб
Скачать

9. Впорядкування зауважень

Впорядкування отриманого при введенні даних файлу зауважень виконується для того, щоб згрупувати зауваження пов'язані з однією ознакою. Це необхідно, в першу чергу, для того, щоб організувати процес кодування відкритому тих і напіввідкритих запитань. Згруповані зауваження можна розмістити або в одному файлі або в кількох файлів.

У першому випадку наявний неупорядкований файл зауважень перейменовується шляхом зміни розширення TXC на розширення BAK і в поточному каталозі створюється новий файл під початковим ім`ям, який містить групи зауважень, які стосуються одного признаку, розділених рядками виду # # #.

(Крапка з комою знаходиться в першій позиції рядка). Усі рядки зауважень помилкової структури також групуються окремо. Всі рядки, що починаються з крапки з комою (символ ";" у першій позиції рядка), з не упорядкуванням файлу в результуючий файл не переносяться.

У другому випадку для кожної групи зауважень, які стосуються певною ознакою (навіть якщо ця група складається з одного зауваження), в поточному каталозі створюється окремий файл, у котрому ця група зауважень записується. Цим файлам автоматично присвоюються імена, які формуються за наступним правилом:береться перші 6 букв імені вихідного неупорядкованого файлу і до

них дописується та складається з рівно п'яти цифр номер ознаки, до якого належить група зауважень, доповнений (якщо це потрібно для того, щоб номер був саме з п'яти цифр) зліва нулями; в утворилася послідовності букв і цифр останні три знаки розглядаються як розширення імені файлу, а решта знаки - як ім'я файлу.

При виконанні цієї операції необхідно у відповідь на запит пакета ввести ім'я неупорядкованого файлу зауважень і вибрати один з розглянутих вище способів упорядкування.

Технічні обмеження операції:

- Файл зауважень не повинен містити рядки довжиною більше 255;

- Кількість рядків у файлі зауважень не повинно перевищувати 16000.

10. Додавання сумісних альтернатив

Необхідність у виконанні такої операції може виникнути тільки тоді, коли в процесі введення масиву анкет з'ясовується,що в номінальному із сумісними альтернативами ознаці вибрана недостатня кількість альтернатив. В такому випадку просто дописати потрібні альтернативи в паспорт масиву можна. Як правило,це призведе або до того, що при спробі почати роботу з масивом (наприклад, продовжити введення) буде виводитися повідомлення про те, що розмір масиву не відповідає паспорту, або до помилок при розрахунках (при побудові таблиць для "відредагованого" таким чином ознаки і т.п.). Операція додавання сумісних альтернатів і виконує необхідне збільшення кількості альтернатив.

При виконанні цієї операції необхідно у відповідь на запит пакета ввести номер ознаки, для якого необхідно виконати збільшення (звичайно, це має бути ознака з сумісними альтернативами) а також необхідну кількість альтернатив (ця кількість повинно бути більше ніж те, що вже встановлено для цієї ознаки). У ряді випадків додавання сумісних альтернатив можна привести до необхідності створити копію масиву, а значить вимагати певного часу і додаткової пам'яті на диску.

Таким чином, при додаванні сумісних альтернатив зміни можуть вноситися як в паспорт масиву так і власне в масив даних. Тому якщо масив анкет вводиться по частинах на декількох комп'ютерах одночасно, то операцію додавання сумісних альтернатив необхідно виконати на кожному з комп'ютерів для кожної з частин.

У паспорті масиву нові альтернативи отримають стандартні назви, складаються з двох поспіль точок, за якими записано числове значення відповідної альтернативи (тобто виду.. 12 або .. 23). Ці назви потім можуть бути відредаговані любим текстовим редактором.

Паспорт анкети-це файл,що містить опис структури анкети.

Признак (скорочено)

Текст питання

Анкети

Шкала (N,O,S,M)

Порядковий номер

Назва альтернативи

№ варіанта відповіді

Паспорт повинен містити всі питання, що містяться в опитувальнику, а також службові ознаки (такі, наприклад, як номер анкети, код інтерв'юера і т.п.). Для створення паспорта слід скористатися відповідною функцією.

Слід вказати бажане ім'я паспорта, після чого буде завантажений текстовий редактор ОСА для опису структури паспорта.

Всі зміни в паспорт (додавання ознак, зміна кількості альтернатив в ознаках з сумісними альтернативами і т.п.), на основі якого вже введені дані, слід вносити виключно за допомогою відповідних функцій програми ОСА for Windows (наприклад, функції "Редагування паспорта") . При цьому слід пам'ятати, що внесення подібних змін потребує змін, в тому числі і у файлі даних. А значить, якщо існує кілька масивів введених з однаковим паспортом, то після подібних корекцій робота буде можлива тільки з тим масивом, який був завантажений на момент внесення корекцій, вмісту інших масивів паспорт відповідати вже не буде. Таким чином, створювати паспорт слід вже після того, як створений остаточний варіант опитувальника. Після закінчення написання паспорта, слід зберегти текст паспорта, а отриманий файл перевірити на коректність, використовуючи відповідну функцію.

Слід звернути особливу увагу присутність у паспорті ключового ознаки (ознаки, зазначеного директивою @ key). Ключовим вважається ознака, за якою анкету можна однозначно ідентифікувати, знайти її електронного образу, відповідний паперовий варіант. Зазвичай ключовою ознакою є унікальний, не повторюється номер анкети.

Також слід пам'ятати, що файл паспорта та файли даних (файли, з роздільною здатністю frm), введені на його основі, повинні завжди перебувати в одній папці. Перейменовувати паспорт, після того як розпочато введення на його основі, не рекомендується. Зміна імені паспорта за допомогою функції перейменування файлу призведе до того, що при спробі завантажити дані, програма ОСА видасть повідомлення "Паспорт не знайдено". Зміна імені паспорта за допомогою відповідної функції OCA for Windows ("Редагування паспорта") можливо, проте в разі існування декількох файлів даних введених на основі перейменованого паспорта працювати буде тільки той, який був завантажений для роботи на момент перейменування.

При створенні паспорта слід приділити увагу управлінню вводом. Наприклад, якщо людина не палить, то запитувати його про улюблену марку сигарет не має сенсу і це звичайно відзначається в анкеті (у разі негативної відповіді на це питання переходите відразу до питання такому-). Аналогічно і в паспорті анкети має сенс описати подібні ситуації з тим, щоб оператори не вводили очевидні коди (адже їх можна поставити автоматично, виходячи з раніше введених відповідей). Це дозволяє економити час, що витрачається на введення, дещо зменшити кількість помилок введення. Описувати такі переходи можна з допомогою директив @ goto і @ jump.

Звернемо увагу на відкриті питання - питання, як відповідь на які фіксується не варіант відповіді з кодувальної схеми, а повний текст відповіді респондента. Зазвичай в паспорті такі питання позначаються як питання з сумісними альтернативами, які мають одну альтернативу "Є відповідь" в кодувальної схемою. Крім того, вони позначаються директивою @ txt. Оператори вводять в якості відповіді текст.

Дуже часто необхідно вести обробку не всього масиву, а лише тих анкет, які задовольняють деякі умови, задані на значеннях ознак в анкеті (наприклад, тільки анкет, що містять відповіді жінок у віці до 35 років, які мають вищу освіту). Такі умови називаються фільтрами.

При відборі за умовою відповідна логічна умова перевіряється для кожної анкети з масиву. Фільтр виділяє з масиву ті анкети, які задовольняють вказану умову (тобто ті, для яких логічна умова є істинною).

При випадковому відборі потрібно вказати необхідну кількість анкет або вказати скільки відсотків анкет з масиву необхідно відібрати. При цьому всі анкети з масиву мають однакові шанси потрапити до підвибірки (за допомогою датчика рівномірно розподілених випадкових чисел моделюється процес простої одноступеневої вибірки з анкет масиву).

Фільтр створюється і зберігається на диску у вигляді файлу з вказаним іменем (це ім’я називається іменем фільтра) і розширенням FLT. Побудований фільтр можна використовувати потім неодноразово (для цього потрібно підключити існуючий фільтр).

Операція Файл | Отбор анкет (фильтр)дозволяє:

  • побудувати новий фільтр;

  • підключити побудований раніше фільтр; при такому підключенні істинність умови фільтра для кожної з анкет не перевіряється;

  • відключити фільтр і повернутися до аналізу всіх анкет масиву;

  • змінити (відредагувати, перебудувати) раніше побудований фільтр.

Побудова нового фільтру

Для побудови нового фільтра необхідно виконати наступні дії:

У головному меню вибрати Файл | Отбор анкет (фильтр).

Виводиться стандартне вікно відкриття файлу:

У цьому вікні як тип файлу вказана маска *. Flt (Фільтр) В поле імені файлу ввести ім’я нового файлу (без розширення flt). Введене ім’я і буде ім’ям фільтра. Файл з таким ім'ям (із розширенням flt), що містить фільтр, буде створений в тому каталозі, на яке налаштовано вікно відкриття файлу.

Натиснути кнопку .

Виводиться вікно параметрів операції «отбора анкет»:

У групі «Тип фильтра» у вікні параметрів вибрати спосіб відбору анкет в масиві (відбір за умовою або випадковий відбір).

Якщо фільтр будується для відбору анкет за умовою, в полі «Условие» ввести логічну умову відбору, в полі «Комментарий» ввести довільний текст (вводити коментар не обов’язково) і натиснути кнопку .

Сумарна довжина умови і коментаря не повинні перевищувати 254 знака.

Якщо фільтр будується для випадкового відбору анкет, в групі «Отбор» вибрати «Точно» (і ввести точну кількість анкет, яку необхідно відібрати) або «Приблизительно» (і ввести скільки відсотків анкет масиву потрібно відібрати, якщо, наприклад, масив містить 1530 анкет, то фільтр для відбору приблизно 30% анкет відбере випадковим чином 459 анкет).

Натиснути кнопку .

Фільтр будується і записується в файл на диску. Виводиться кількість і відсоток анкет масиву, які задовольняють фільтр:

Натиснути на кнопку  і побудований фільтр буде підключений для подальшої роботи (з’являється повідомлення з назвою файлу на нижній інформаційній панелі вікна програми), або натиснути на кнопку і побудований фільтр не буде підключений (хоча він залишиться на диску і може бути згодом використаний), або внести зміни в параметри фільтру і знову натиснути кнопку (при цьому фільтр буде заново побудований з новими значеннями параметрів).

Підключення раніше побудованого фільтра

Для підключення раніше побудованого фільтра необхідно виконати наступні дії:

1)у головному меню вибрати Файл | Отбор анкет (фильтр). Виводиться стандартне вікно відкриття файлу. У цьому вікні як тип файлу вказана маска *.flt(Фільтр).

2)вибрати файл, що містить необхідний фільтр

3)натиснути кнопку

4)виводиться вікно з повною інформацією про фільтр. Натиснути кнопку .

З’являється повідомлення про підключення фільтру на нижній інформаційній панелі вікна програми:.

Зміна раніше побудованого фільтра

Для зміни побудованого раніше фільтра необхідно виконати наступні дії:

1) у головному меню вибрати Файл | Отбор анкет (фильтр). Виводиться стандартне вікно відкриття файлу. У цьому вікні як тип файлу вказана маска *.flt(Фільтр).

2) вибрати файл, що містить фільтр.

3)натиснути кнопку. Виводиться вікно, що містить всю інформацію про вибраний фільтр.

4) внести зміну до значення параметрів фільтра (так само, як і при побудові нового підключити фільтра) і натиснути кнопку .

Побудова арифметичних виразів

При побудові арифметичних виразів можна користуватися наступними арифметичними операціями:

+ додавання

– віднімання і зміна знака числа

* множення

/ ділення

DIV ділення націло

MOD залишок від ділення

Порядок виконання операцій звичайний (з ліва – на право; множення і ділення мають пріоритет перед складанням і відніманням). Для зміни порядку обчислень використовуються круглі дужки "(", ")".

При записі арифметичних виразів можна використовувати наступні числові функції:

Abs (вираз) – модуль значення виразу;

Exp (вираз) – результат зведення числа e в ступінь, рівну значенням виразу;

Round (вираз) – округлення значення виразу;

Trunc (вираз) – ціла частина значення виразу;

Frac (вираз) – дробова частина значення виразу;

Sqrt (вираз) – корінь квадратний із значення виразу;

Sqr (вираз) – квадрат значення виразу;

Caj (n) – використовується ТІЛЬКИ тоді, коли ознака з номером n виміряна в номінальній шкалі з сумісними альтернативами; результат – ціле число, рівне кількості обраних респондентом альтернатив у значенні ознаки з номером n;

Cv (n1, n2, v) – кількість разів, скільки зустрічається значення v в послідовності ознак з номерами від n1 до n2;

Cn (n1, n2) – кількість не відповіді в послідовності ознак з номерами від n1 до n2;

Sum (n1, n2) – сума значень послідовності ознак з номерами від n1 до n2; ознаки з сумісними альтернативами і «НеОтвет» в підсумовуванні не приймають участі; якщо все значення в зазначеній послідовності є «НеОтветы» або всі ознаки виміряні в шкалі з сумісними альтернативами, то результат – «НеОтвет»;

Mean (n1, n2) – середнє арифметичне значень послідовності ознак з номерами від n1 до n2; ознаки з сумісними альтернативами і «НеОтветы» в розрахунках не беруть участі; якщо всі значення в зазначеній послідовності є «Неответы»або всі ознаки виміряні в шкалі з сумісними альтернативами, то результат – «НеОтвет»;

Min (n1, n2) – найменше із значень послідовності ознак з номерами від n1 до n2; ознаки з сумісними альтернативами і «НеОтветы» в розрахунках не беруть участі;якщо всі значення в зазначеній послідовності є «НеОтветы» або всі ознаки виміряні в шкалі з сумісними альтернативами, то результат – «НеОтвет»;

Max (n1, n2) – найбільше із значень послідовності ознак з номерами від n1 до n2; ознаки з сумісними альтернативами і «НеОтветы»в розрахунках не беруть участі;якщо всі значення в зазначеній послідовності є «НеОтветы» або всі ознаки виміряні в шкалі з сумісними альтернативами, то результат –«НеОтвет».

Всі обчислення ведуться в реальних числах. Якщо вираз задає обчислення порядкову або номінальну ознаку, то перед записом в масив анкет значення виразу автоматично округлюється. При цьому, якщо отримане в результаті округлення значення виходить за межі допустимих значень для даного типу шкали, то воно (це значення) автоматично замінюється на «НеОтвет». Якщо значення хоча б однієї з ознак, що входять у вираз, суть не відповідь, то обчислене значення вважається рівним «НеОтвет».

Константи записуються у формі з фіксованою десятковою крапкою (наприклад, 0.0001) або в експоненціальній формі (1Е-4). Крім констант при запису арифметичних виразів може використовуватися змінна Nf – номер поточної (тобто тієї, для якої зараз ведеться обчислення) анкети.

Приклади правильних арифметичних виразів:

(#3#-1.5)/2

(#2#-#4#+1)*exp(3)/abs(0001.000-#2#)+.1E-4

Приклади неправильних арифметичних виразів:

(# 3 # -1)) – порушений баланс дужок (# 3 # -1,2) – замість десяткової точки використана кома

Побудова логічних виразів

Логічні вирази будуються з арифметичних виразів, з'єднаних відносинами:

= дорівнює

> більше

>= більше або дорівнює

<> не дорівнює

< менше

<= менше або дорівнює, знаків логічних операцій

not – логічне НІ

аnd – логічне І

or – логічне АБО

логічних констант

false – БРЕХНЯ 

true – ІСТИНА

Всі елементарні логічні відносини необхідно брати в дужки. Так, наприклад, необхідно писати (# 1 # = 1) and (# 2 #> 3) а не (# 1 # = 1 and # 2 #> 3).

Пріоритет виконання операцій при обчисленні логічних виразів наступний: спочатку обчислюються арифметичні вирази, потім логічні операції (в такому порядку – not, and, or),а потім арифметичні відносини (зліва направо). Для зміни порядку обчислень використовуються круглі дужки. Глибина вкладеності дужок не обмежена. Якщо у Вас є сумніви в тому, в якому порядку буде обчислено вираз – розставляйте побільше дужок.

Для обробки «НеОтвет» і роботи з ознаками в номінальній шкалі з сумісними альтернативами передбачені три спеціальні предикати:

E (# n #, v) – використовується ТІЛЬКИ тоді, коли ознака з номером n виміряна в номінальній шкалі з сумісними альтернативами (в такому разі не можна застосовувати предикат рівності =);приймає значення ІСТИНА, коли значення v є однією з вибраних респондентом альтернатив значень ознака з номером n;

N (n) – приймає значення ІСТИНА якщо значення ознаки з номером n – «НеОтвет»;

Sb (n1, n2) – приймає значення ІСТИНА якщо послідовність ознак з номерами від n1 до n2 заповнена «НеОтветами».

Часто в анкетах зустрічаються відкриті та напіввідкриті питання. Відповідями на такі питання можуть бути цілі фрази. Як правило, до початки аналізу ці фрази класифікуються, змістовно групуються і відповідно до цього кодуються числами, які й вводяться до масиву даних.

Іноді респондент або інтерв'юер пишуть на полях анкети свої зауваження по окремим питанням або до всієї анкети, які також корисно проаналізувати. Іноді й оператори введення відчувають потребу записати деякі зауваження для тих, хто надалі буде контролювати масив (наприклад, про те, що нерозбірливий почерк інтерв'юера не дозволяє точно визначити дохід респондентів тощо). Всі ці зауваження повинні бути однозначно пов'язані як з деякими ознаками так і зі всією анкетою, до якої ці зауваження зроблені.

Зв'язок з ознакою легко встановлюється шляхом зазначення номера ознаки. Зв'язок з анкетою встановлюється шляхом зазначення виділеної ознаки, яка приймає унікальні значення для кожної анкети - як правило це проставлений вручну при підготовці до воду номер анкети.

При введенні даних за допомогою програми ОСА MakeFormWin текст може бути введений в якості відповіді (крім коду) на будь-яке питання.

У верхній частині вікна програми знаходиться 2 світло-жовтих текстових поля. У них виводиться назва ознаки і текст питання. Нижче знаходиться рядок для введення кодів. Поруч з нею кнопка «Текст", що відкриває вікно для введення будь-якого тексту. Це може бути текст відповіді респондента, якщо питання було відкритим, і людині замість варіантів відповідей пропонувалося вказати свій варіант відповіді. Подібні випадки можливі в напіввідкритих питаннях, коли людина може або вибрати варіант відповіді з наведеного списку, або запропонувати свій варіант.

Всі текстові зауваження, що вводяться, зберігаються в спеціальному файлі текстових зауважень. Ім'я такого файла збігається з ім'ям файлу даних, але має розширення TXC. (****.frm - файл даних, ****.txc - файл текстових зауважень до файлу даних ****.frm). Файл текстових зауважень автоматично створюється і знаходиться в тій же папці, що і файл даних з паспортом.

Таким чином, до будь-якої питання можна ввести текстовий коментар, як для напіввідкритого. Відкриті ж питання, які не мають кодувальної схеми і передбачають лише введення тексту, зазвичай в паспорті дослідження описуються як питання, що мають шкалу із сумісними альтернативами (на випадок їх кодування - побудови кодувальної схеми, на основі наявних відповідей, і внесення в масив кодів, відповідних відповідей респондента) і містять одну альтернативу «Есть текст» з кодом 1. Крім того, в таких ознаках зазвичай присутня директива @ TXT. Даний тег, в разі введення в ознаці тексту, автоматично вводить в якості відповіді на запитання код 1.

Крім того, в ОСА для Windows, є ряд функцій для роботи з файлами текстових зауважень. Тексти можна переглядати, сортувати за ознаками, до яких вони належать, кодувати (створювати на основі текстів відповідей шкали, приписуючи відповідям коди).

Також ввід коментарів можливо здійснити за допомогою За допомогою «гарячої клавіші» Ctrl + T - виклик вікна введення текстових зауважень, в це вікно можна ввести будь-який текст (один рядок довжиною до 240 символів), введення завершується натисканням на клавішу Enter, після чого в правій частині верхнього рядка з'являється позначка «ТЕКСТ», текст не замінює собою значення ознаки (значення вводиться незалежно від тексту), тому введення тексту не призводить до автоматичного переходу до нової ознаки. Зазвичай, в якості текстових зауважень вводять відповіді на відкриті та напіввідкриті питання (з цілю їх подальшого кодування і «закриття»), нотатки інтерв'юерів та іншу текстову інформацію, не призначену для безпосереднього статистичного аналізу, цей рядок тексту «зв'язується» з анкетою в масиві (для цього в паспорті обов'язково повинна бути вказана ключовою ознакою - директива @ ключ, який приймає різні значення в різних анкетах) і з ознакою (за її номером), при виведенні анкети для кожного введеного зауваження виводиться рядок в файл з розширенням .TXT, цей рядок крім самого тексту містить також інформацію про те до якої анкети (значення ключової ознаки для цієї анкети) і до якою ознаки у цій анкеті належить текст.

Для зручності роботи, після закінчення введення часто необхідно впорядкувати (відсортувати) текстові зауваження таким чином, щоб зібрати разом всі зауваження, які мають відношення до однієї ознаки. Це дозволяє надалі ефективно організувати аналіз та кодування відповідей на відкриті та напіввідкриті питання.

В протокол роботи виводиться інформація про те, для яких ознак масиву є зауваження, кількість зауважень до кожної з ознак і загальна кількість зауважень.

Результат сортування текстових зауважень може розміщуватися:

  • або в одному файлі. У цьому випадку зауваження змінювати порядок всередині файлу таким чином, що спочатку йде група зауважень за ознакою з найменшим номером, потім з наступним по порядку більш номером, і т.д. Усередині кожної з груп зауваження не упорядковуються.

  • або в декількох файлах. Група зауважень, які стосуються однієї ознаки масиву, виводяться в окремий файл. Усередині кожного з таких файлів зауваження не упорядковуються.

На основі текстових зауважень можна вносити зміни до всього масиву анкет. Ця операція дозволяє провести редагування масиву анкет (тобто змінити значення певних ознак в певних анкетах масиву). При внесенні змін контролюється відповідність нових значень опису відповідної ознаки в паспорті масиву. Зокрема, при закритті відкритих питань, спочатку необхідно внести зміни до паспорта, а лише потім редагувати значення.

Крім того, найпростіше, що можна зробити з файлом текстових зауважень -експортувати вміст файлу в Microsoft Excel.

Ця операція дозволяє відредагувати в масиві раніше введені значення. Часто редагують невірно введені значення (помилки вводу). У верхній частині екрану знаходиться поле поле для редагування значення і дві кнопки - ПРОПИСАТЬ і ИЗМЕНИТЬ.

Основну частину екрану займає електронна таблиця, яка містить значення масиву.

Стовпці електронної таблиці (крім самого лівого) містять значення ознак масиву. Стовпці позначені номерами ознак (запис виду # ...).

Рядки електронної таблиці містять анкети.

В окремих клітинках таблиці знаходять значення . Одна клітинка в таблиці виділена рамочкою.

 Значення цієї виділеної клітинки виводиться у полідля редагування значень (у верхній частині вікна). (В зазначеному вище прикладів поле для редагування -значення ознаки 1 для анкети 1.)

Переміщення рамочки по таблиці здійснюється клавішами руху курсора (вгору, вниз, вліво, вправо) або можна вказати мишею на необхідну клітинку і клацнути . Для швидкого переміщення по таблиці можна використовувати стандартні смуги прокрутки (вертикальну і горизонтальну смуги прокрутки).

У верхній клітинці лівого стовпця  вказаний номер ключового ознаки масиву (ключова ознака вказується в паспорті директивою @ key). Кожний рядок  електронної таблиці(анкета масиву) позначена в лівомустовпчикуконструкцією виду m: n, де  m - номер анкети по порядку її запису в масив

n - значення ключового ознаки для цієї анкети

Наприклад, позначка означає, що у відповідному рядку записана 9-я анкета (По порядку запису анкет в масив), значення ключового ознаки в цій анкеті дорівнює 9.

Редагування можна здійснювати через фільтр. Це означає, що якщо встановлено фільтр, то на екран виводяться (а значить і доступні для редагування) тільки ті анкети, які задовольняють цьому фільтру.

Для зміни значення в клітинці таблиці необхідно

- встановити рамку на цю клітинку таблиці, при цьому значення, яке міститься в цій клітинці, з'явиться також у поле редагування

- змінити значення в поле редагування

- натиснути клавішу Enter або кнопку ИЗМЕНИТЬ.

Після цього значення буде відразу змінено у файлі на диску.

Якщо натиснути кнопку ПРОПИСАТЬ і підтвердити своє рішення, то це значення буде записано в усі клітини стовпця, в якому знаходиться рамка. Це буває корисно, якщо необхідно змінити значення ознаки не в одній, а в цілій групі анкет. В такому випадку будується фільтр, який відбирає необхідні анкети, і потім редагування здійснюється за допомогою кнопки ПРОПИСАТЬ.

Під час редагування відповідно до паспорта виробляються автоматично перевірки на коректність редагованих значень. Однак, інтервали для метричних ознак (які задаються в паспорті директивою @ R) не перевіряються.

Увага. Операція редагування не має можливості "відкату" (undo). Таким чином, у разі помилки під час редагування відновити старі значення неможливо - запис відредагованих значень здійснюється безпосередньо в файл на диску. Особливо неприємним може бути результат зміни значень в групі анкет, в разі якщо група невірно відібрана. Тому перед редагуванням рекомендуємо зробити копію масиву.

Соседние файлы в папке Лекции