Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / Евриста.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
303.5 Кб
Скачать

Тема 7. Програми обробки соціологічної інформації da-System та Евріста

Системні вимоги. Формат збереження даних. Інтерфейс програми. Ознайомлення з набором команд меню. Робота з даними в DA-System. Організація роботи в системі Евріста. Головне меню. Виклик довідки. Текстовий редактор екрану. Інтерпретація формул. Вибір даних. Збереження даних. Графічний режим. Редагування даних.

ДА– система – це універсальний, простий і разом з тим потужний інструмент обробки і аналізу даних. У програмі використовується технологія, що відрізняється єдністю всіх ланок і процедур, що дозволяє з єдиних позицій вести аналіз якісних та кількісних даних (окремо і спільно). Це особливо цінно при вирішенні задач в таких областях, як медицина, соціологія, біологія, маркетинг, а також у будь – яких гуманітарних і міждисциплінарних дослідженнях. ДА– система застосовується для вирішення проблем у багатьох, часто далеких один від одного областях. Її універсальність пояснюється ефективністю технології та фундаментальністю математичного забезпечення. Будь – які особливості змісту даних враховує Словник змінних. Всі процедури, реалізовані в ДА– системі, необхідні при аналізі будь – яких даних, незалежно від предметної області. ДА– система адресована як новачкам в області аналізу даних, так і фахівцям – практикам, які мають досвід роботи з даними. Принципи, на яких діє система, легко засвоюються фахівцями – предметниками не тільки з технічним, а й з гуманітарним складом розуму. Тому вона корисна для багатьох з тих, хто бажає мати доступ до первинних даних і аналізувати їх без посередництва програмістів і математиків.

Дані, з якими працює ДА– система, це різного роду документи: анкети картки, протоколи, акти експертизи, форми звітності, рахунки, записи результатів спостережень, вимірювань і т.д. Документи можуть бути задані фізично, або в електронному вигляді.

Джерелами документів для обробки та аналізу за допомогою ДА– системи служать:

  • документообіг на підприємствах, фірмах, в установах;

  • обстеження: маркетингові, соціальні, політологічні, медичні;

  • вимірювання і експерименти у фізиці, хімії, техніці, біології, генетики.

Документи десь накопичуються, їх треба вводити в комп'ютер, аналізувати, а результати оформляти у вигляді звіту, довідки, доповіді, презентації зі слайдами, статті або дисертації. Всі ці процедури забезпечує ДА– система. ДА– система застосовується для обробки та аналізу: а) кількісних, б) якісних (некількісних) і с) змішаних даних. За змістом дані можуть бути які завгодно. ДА– технологія може бути застосована до даних з будь – яким вмістом, що представляє різні сфери діяльності, різні галузі наукових і ділових інтересів.

Де використовується ДА– система:пакетом користуються інформаційно – аналітичні та маркетингові відділи фірм, банків та підприємств, соціальні служби, служби інформаційної підтримки діяльності адміністрацій в містах та регіонах,служби епідеміологічного та екологічного моніторингу,медичні центри та клініки,дослідницькі центри та лабораторії різних напрямків.

Особливості ДА- системи 5.0Версія ДА– система 5.0 для MS Windows призначена для створення, ведення та аналізу баз даних. Володіє рядом переваг над попередніми версіями і, безумовно, зберігає концепцію "простоти і прозорості".

Що нового в ДА– системі 5.0

  • можливість створення і роботи як з плоскими базами даних (Light, Standard, Professional) так і з реляційними (Standard, Professional);

  • сумісність з сучасними операційними системами MS Windows; зручніший інтерфейс (нові зручні режими коригування словника, введення і коригування даних, формування обчислюваних показників, побудови контекстів (вибірок), побудови таблиць розподілів, побудови ДА– таблиць, виведення даних);

  • графічна підтримка на рівні сучасних вимог;

  • побудова таблиць розподілів довільної форми і розмірності;

  • статистичний аналіз: критерій Ст`юдента, Z-критерій, Хі-квадрат,критерій Фішера;

  • широкий вибір статистик перенесення;

  • збереження таблиць розподілів в якості стандартних;

  • отримання довідкової інформації по базі даних з урахуванням підвибірок в зручному для перегляду форматі.

Типовий приклад інтерфейсу програми DA-System

У будь-якому режимі ДА-системи 5.0 користувачеві доступні Панель Інструментів, Меню, Словник змінних.

Соседние файлы в папке Лекции