Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лекции / SociometryPro

.docx
Скачиваний:
124
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
207.74 Кб
Скачать

Тема 8. Програма обробки даних соціометричного дослідження – SociometryPro

Запуск програми та створення проекту. Формування групи клієнтів – учасників соціометричного опитування. Створення соціометричного дослідження. Порядок проведення соціометричного тестування групи. Формування соціометричних бланків. Побудова бланків соціокарти та соціоматриці. Визначення соціометричних критеріїв. Введення результатів виборів. Аналіз результатів соціометричного опитування. Графічна інтерпретація результатів. Типи вікон візуалізації даних: «індекси», «графи», «мішені». Процедура збереження даних проекту. Побудова та роздрукування звітів.

Програма дозволяє створювати різні проекти і, таким чином, розділяти використовуються дані по деякому принципом (наприклад, створити проект для Навчального закладу № 20, для компанії IBM і т.д.). Для створення новогопроекта:

• Запустіть програму SociometryPro з програмної групи "SociometryProот LeDiSGroup" (слідуйте через меню "Пуск" операційної системи Windows)

• Якщо програма виконується в демонстраційному режимі (не зареєстрована), то натисніть кнопку OK в наступному повідомленні:

• У вікні "SociometryPro" створіть новий проект за допомогою кнопки панелі інструментів "Створити новий проект".

• Збережіть проект за допомогою кнопки панелі інструментів "Зберегти поточний проект, як ...". Вкажіть по ходу ім'я файлу проекту.

Створення соціометричного дослідження

Соціометричне дослідження SociometryPro пов'язує дані соціометричного тестування та визначає його додаткові настройки. Дослідження однозначним чином пов'язує один з одним конкретну групу клієнтів і конкретний критерій. У дослідженні можна дозволити або заборонити клієнтам робити негативні вибори при відповіді на поставлене критерій. При цьому позитивні вибори робляться в будь-якому випадку.

Крім того, в кожному дослідженні необхідно визначити максимально доступне кількість виборів будь-якого типу (будь-яких - позитивних чи негативних), які може зробити будь-який з її клієнтів по відношенню до інших клієнтам (або обмеження на максимальне число виборів).

Для створення социометрического дослідження: • виділіть на дереві об'єктів вузол "Дослідження" і натисніть кнопку клавіатури INSERT.

У вікні "Додавання дослідження" залиште найменування за замовчуванням "Дослідження 1", встановіть активним перемикач "Дозволені негативні. Вибори", вкажіть обмеження на максимальну кількість виборів "Макс. Число виборів" - 4. Натисніть кнопку Так для підтвердження створення дослідження.

Проведення соціометричного опитування

Соціометричне тестування групи виконується звичайним чином - за допомогою типових паперових социометрических бланків. При цьому бланки можуть бути автоматично сформовані за допомогою програми SociometryPro і роздруковані на принтері.

Для формування социометрических бланків:

• Виділіть вузол соціометричного дослідження в програмі SociometryPro

 

Створіть бланк соціокарт за допомогою головного меню "Звіт -> Бланки -> соціокарт". Вкажіть при цьому найменування файлу звіту, в якому буде збережений даний бланк.

Створіть бланк соціоматриці за допомогою головного меню "Звіт -> Бланки -> социоматрица". Вкажіть при цьому найменування файлу звіту, в якому буде збережений даний бланк.

 

PS:

При соціометричному тестуванні видайте кожному тестируемому роздрукований бланк соціокарт для заповнення.

Роздрукований бланк соціоматриці служить консультанту допоміжним документом, в якому можна провести первинну обробку результатів, якщо під рукою немає комп'ютера з встановленою програмою SociometryPro. Згодом ці дані можуть бути перенесені в таблицю виборів програми в рамках наступного етапу (в ході аналізу результатів соціометричного опитування).

1. Щоб відкрити вікно "Вибори", виділіть вузол "Дослідження 1" на дереві об'єктів і використовуйте контекстне меню "Вибори":

  1. У дочірньому діалоговому вікні виборів вкажіть вибори клієнтів мишкою за допомогою контекстного меню "Позитивний", "Негативний", "Очистити" або просто натискаючи ліву кнопку миші при проходженні курсора над осередками таблиці.

  1. Використовуйте контекстне меню "Зберегти" для збереження зроблених в таблиці виборів змін.

PS: Велика стрілка в лівому кутку вікна виборів визначає, хто кого вибирає. В даному випадку на попередньому малюнку клієнти зліва в стовпці вибирають клієнтів зверху в рядку. Відповідний вибір знаходиться на перетині рядка і стовпця.

Не забудьте виконати п.3, тому що без збереження зроблених виборів наступні графічні форми інтерпретації результатів виявляться порожніми!

Результати проведеного соціометричного тестування заносяться консультантом в таблицю виборів, як це описано далі. Після цього використовуються форми візуалізації результатів і створюються звіти.

Засоби графічної інтерпретації SociometryPro дозволяють отримати дані про стан групи в наочному вигляді. Подібна оцінка виконується за допомогою наступних форм візуалізації. Всього програма надає три типи вікон візуалізації:

Індекси, де відображаються кількісні характеристики групи у вигляді графіків групових та індивідуальних соціометричних індексів.

Граф, де група клієнтів, яка прийняла участь в деякому дослідженні, показана у вигляді графа. При цьому кожному його компоненту, зображеному у вигляді деякої фігури, відповідає один з клієнтів цієї групи, а вибори між ними показані у вигляді стрілок.

Мішень, де кожному кільцю мішені відповідає список клієнтів, отримали певну кількість виборів. При цьому чим ближче кільце до центру, тим вище отримане число виборів для кожного клієнта списку.

При аналізі результатів у графічних формах інтерпретації можна оцінити результати позитивних і негативних виборів за допомогою пунктів контекстного меню "Позитивні вибори" і "Негативні вибори". Крім того, для графа доступний додатковий пункт контекстного меню - "Все вибори ", за допомогою якого можна відобразити результати обох виборів (позитивних і негативних) в одному вікні.

Крім того, при аналізі графа стає можливим самостійно змінювати будь-які фігури за допомогою контекстного меню над цими фігурами. Така ручна настройка фігур дозволяє зробити більш наочним представлення результатів соціометричного дослідження у вигляді графа.

Бланк соціометричної картки

Бланки соціометричної карти можуть бути корисними при безпосередньому проведенні соціометричного тестування. Їх можна роздати клієнтам групи, які вкажуть на цих картках свій вибір по відношенню до інших членів цієї ж групи.

Для створення бланка соціометричної картки спочатку потрібно підготувати необхідні дані за допомогою програми SociometryPro. Для цього необхідно:

  • Створити групу клієнтів

  • Створити клієнтів у цій групі

  • Створити групу критеріїв

  • Створити необхідні критерії в цій групі

  • Створити дослідження

  • Роздрукувати бланк соціометричної карти для створення вузла дослідження.

Для того, щоб роздрукувати бланк соціометричної карти для створення вузла дослідження необхідно:

  • Виділити вузол цього соціометричного дослідження на дереві об’єктів

  • Активізувати пункт головного меню «Отчет/Бланки/Социокарта»

  • У вікні «Вид отчета» вибрати вид соціометричної картки (HTML, RTF, PDF), вказати файл картки і відмінити відкриття картки в даній програмі одразу після її створення.

  • Підтвердити створення соціометричної картки

  • Роздрукувати бланк соціометричної картки на доступному принтері.

Бланк соціоматриці

Бланк соціоматриці дозволяє інструктору відмітити на папері вибори, зроблені клієнтами групи. Це може знадобитись, якщо при введенні тестування поряд відсутній комп’ютер, де можна зберегти дані тестування. Ці дані можна відмітити на бланку соціоматриці і зберігати їх до комп’ютерної обробки, яка буде здійснена за допомогою програми SociometryPro.

Для створення бланка соціоматриці спочатку потрібно підготувати необхідні дані за допомогою програми SociometryPro. Для цього необхідно:

  • Створити групу клієнтів

  • Створити клієнтів у цій групі

  • Створити групу критеріїв

  • Створити необхідні критерії в цій групі

  • Створити дослідження

  • Роздрукувати бланк соціоматриці для створення вузла дослідження.

Для того, щоб роздрукувати бланк соціоматриці для вузла дослідження необхідно:

  • Виділити вузол цього соціометричного дослідження на дереві об’єктів

  • Активізувати пункт головного меню «Отчет/Бланки/Социоматрица»

  • У вікні «Вид отчета» вибрати вид соціоматриці (HTML, RTF, PDF), вказати файл картки і відмінити відкриття соціоматриці в даній програмі одразу після її створення.

  • Підтвердити створення соціоматриці

  • Роздрукувати бланк соціоматриці на доступному принтері.

Соседние файлы в папке Лекции