Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / SPSS.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
38.34 Кб
Скачать

Тема 3. Способи представлення, збереження й обробки даних у пакеті прикладних програм spss

Інформація, що опрацьовується статистичним пакетом: анкетні дані, типи змінних, імена змінних, коди невизначених даних. Структура пакету SPSS. Схема організації даних. Управління роботою пакету. Основні команди меню SPSS. Командний режим роботи з пакетом. Основні правила написання команд мовою пакету. Порядок виконання команд. Основні команди описання та перетворення даних. Робота с функціями Missing та Sysmis. Команда RECODE. Команда COUNT. Умовне виконання команд. Команда RANK. Команда SPLIT FILE. Операції з файлами. Команди отримання розподілів та описових статистик. Аналіз зв’язку між некількісними змінними. Складні таблиці звітів. Таблиці для неальтернативних запитань. Програма Typology Tables. Порівняння середніх, кореляції. Непараметричні тести. Регресійний аналіз. Факторний аналіз. Кластерний аналіз. Багатомірне шкалювання. Параметри виводу одно-, двовимірних таблиць розподілів даних. Побудова графіків в SPSS.

Управління роботою пакету відбувається в основному через головне меню, при цьому дотримуються стандарти системи WINDOWS. Кожне вікно має своє меню, багато команд меню доступні з різних вікон.

Основні команди меню SPSS :

«ФАЙЛ»

Забезпечує доступ до файлів даних, до вихідних файлів і програм перетворення даних. З файлами даних зв'язуються вікна. Якщо поточне вікно відповідає даним спостережень, то команда ФАЙЛ обслуговує збереження і заміну даних. Якщо вікно містить файл синтаксису або видачі результатів рахунку, то забезпечується обробка файлу синтаксису або видачі.

«ПРАВКА»

Забезпечує редагування командних файлів, вихідних файлів і файлів статистичних спостережень і т.д..

«ВИД»

Даний пункт меню містить багато опцій, за допомогою яких можна здійснювати індивідуальне налаштування редактора даних. Через цю опцію відкривається доступ до панелі інструментів.

«ДАННЫЕ»

Забезпечує операції над даними – сортування, злиття різних файлів даних, агрегацію, організацію підвибірки з даних. Ця команда є тільки в меню вікна редактора даних.

«ПРЕОБРАЗОВАТЬ»

Ця команда меню використовується для вимірювання обраних змінних і для створення нових змінних на основі значень існуючих первинних даних.

«АНАЛИЗ»

Дана команда меню використовується для вибору різноманітних статистичних процедур, наприклад, отримання частотних таблиць, обчислення кореляції, лінійної регресії. Вона містить досить чисельний список різних статистичних методів.

«ГРАФИКА»

Цей пункт меню використовується для створення графіків і діаграм з метою графічного представлення отриманих даних.

«СЕРВИС»

Це в основному сервісний пункт меню. Він використовується для відображення інформації про змінні файлу, про файл даних в цілому, про виконання сценарію та ін..

«ОКНО»

Дана команда меню використовується для згортання всіх вікон SPSS, а також роботи з вікнами.

«СПРАВКА»

Використовується для отримання довідкової інформації і запуску керівництва по роботі з SPSS.

Як прийнято в сучасному інтерфейсі програм, під МЕНЮ у верхній частині вікна в звичайному режимі роботи знаходиться рядок з панеллю інструментів – ряд кнопок, з якими пов'язані різні дії пакету. При русі курсору по цих кнопках, на статусному рядку внизу екрану висвічуються відомості про призначення кнопки.

В IBM® SPSS® Statistics є могутня командна мова, яка дозволяє зберегти та автоматизувати багато задач. Командна мова також дозволяє користуватися деякими функціональними можливостями, які недоступні через меню та діалогові вікна.

Більшість процедур SPSS Statistics можна запустити через меню та діалогові вікна. Однак деякі процедури та їх параметри доступні тільки при використанні командної мови – синтаксису. Синтаксис також дозволяє зберігати команди в спеціальному файлі, що в свою чергу дозволяє повторювати проведений аналіз через якийсь час та запускати його автоматичне виконання за допомогою виробничого завдання.

Файл командної мови (синтаксису) - це простий текстовий файл. Хоча можна відкрити вікно синтаксису і набирати в ньому команди вручну, зазвичай, буває простіше дати можливість SPSS Statistics допомогти Вам побудувати файл синтаксису одним з таких методів:

• вставкою команд з діалогових вікон;

• копіюванням команд з журналу;

• Копіюванням команд з файлу журналу сеансу.

Детальна інформація про синтаксис міститься в довідковій системі, а також в окремому документі «Керівництві по синтаксису» («Руководству по синтаксису»), що викликається в меню «Довідка» («Справка»). Контекстну довідку для поточної команди синтаксису можна викликати клавішею F1.

Соседние файлы в папке Лекции