Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / ПриС.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
551.12 Кб
Скачать

Тема 4. Призначення та огляд можливостей програми «Прикладний соціолог (ПриС)»

Умовні позначення, умови використання, технічна підтримка. Обмеження програми «ПриС». Функціональна модель анкетного опитування. Склад файлів та структура опитування в «ПриС». Процедура встановлення програми. Інтерфейс програми «ПриС». Створення нового опитування. Розробка анкети. «Дерево опитування». Заповнення паспорта опитування. Формування вибіркової сукупності. Введення заповнених анкет до бази даних. Вибіркова перевірка правильності введення. Аналіз бази даних відповідей. Розрахунок частот відповідей. Робота з фільтром анкет. Перегляд та редагування файлу звітів. Створення баз статистичних даних. Опрацювання помилок.

Програма «ПриС» (Прикладний соціолог) розрахована на планування і обробку анкетних опитувань. Найбільш ефективною програма є при плануванні вуличних та адресних опитувань.

Планування опитувань включає в себе: розробку анкети, планування вибіркової сукупності, підготовку необхідних друкованих матеріалів для проведення опитування.

Обробка опитування включає в себе введення даних по заповнених анкетах у комп’ютерну базу даних, а також аналіз цих даних, як в цілому, так і в залежності від відповідей на деякі питання. Програма передбачає також оцінку точності результатів і дослідження статистичних залежностей між відповідями на поставлені запитання.

Користувач може:

- створювати нову анкету;

- верстати анкету;

- переглядати і роздруковувати завдання інтерв'юерам;

- вводити анкети в базу даних;

- проводити аналіз БД заповнених анкет з використанням фільтрів;

- зберігати сформовані звіти в файлі звітів для подальшої роботи без використання програми «Прикладний Соціолог».

Керівництво користувача відрізняється простотою та інтуїтивністю у пошуку необхідної інформації. Однак, все ж таки, є декілька умовних позначень, які необхідно вказати, пояснивши їх значення. Необхідну інформацію можна представити у вигляді наступних таблиць:

Таблиця 1. Опис

ПОЗНАЧЕННЯ

ЗМІСТ

Оберіть в меню Файл

Жирним шрифтом в даному керівництві виділяються заголовки вікон, назви пунктів меню та інших елементів інтерфейсу користувача, за допомогою яких можливо здійснити ряд необхідних операцій.

Для того, щоб створити документ:

1. Оберіть в меню Файл

Опис послідовності дій, які необхідно здійснити, для отримання потрібного результату.

Файл PriS(2_1).xla

Стиснутим жирним шрифтом виділені назви папок, файлів, рядків у тексті і т.д.

Таблиця 2. Умовні позначення

Зауважте…

Зауваження для запам’ятовування, рекомендація

Ось гарна порада…

Порада щодо роботи з програмою

Обережно! Ніколи не…

Застереження про можливі помилки

Щодо умов використання «ПриС», то автором програми є Василенко Т.Г. Програма розповсюджується платно, офіційний продавець – автор та ОТ «Поиск». Програма «ПриС» не може розповсюджуватися у складі тих чи інших програмних продуктів без відповідного ліцензійного договору з автором.

Програма «ПриС» постачається у архіві PriS2-1.exe, що розпаковується самостійно за допомогою архіватора WinZip. Архів містить:

  • Папку table (Містить файли стандартних соціологічних опитувань, що використовуються для підготовки та обробки інформації);

  • Папка template (Містить шаблони документів соціологічного опитування);

  • Інсталяційна програма Setup_PriS(2-1).xls ;

  • Програма «ПриС» у файлі PriS(2_1).xla.

Установка програми відбувається звичним та легким способом.

Для установки програми:

Якщо Ви користуєтеся Ms Excel 2000 і вище, то встановіть середню ступінь захисту від вірусів – меню Сервіс, підменю Макрос, пункт Безпека, закладка Рівень безпеки. На закладці Надійні джерела треба встановити прапорець Довіряти всім установленим надбудовам і шаблонам.

Якщо у Вас був встановлений «ПриС» попередніх версій (повнофункціональні або демо-версії), то Вам необхідно їх деінсталювати.

Запустіть на виконання архів PriS2-1.exe, що розпаковується самостійно, у вікні необхідно вказати місце, куди встановлювати програму (за замовчуванням – папка C: \ Program Files \ PriS21).

Автоматично відкриється файл Setup_PriS (2-1). Xls. Якщо в Excel у Вас встановлений захист від макровірусів, то при відкритті файлу натисніть кнопку Увімкнути макроси.

У вікні виправте, якщо необхідно, найменування папок, в яких будуть розміщуватися Ваші опитування. За замовчуванням пропонуються папки С: \ Соціолог і С: \ Соціолог \ Опитування.

Натисніть кнопку Встановити.

Установка програми завершена.

На робочому столі з'явився ярлик «ПриС» - він відкриває Список опитувань (працює правильно, якщо Ви не змінювали стандартне розташування папок).

Якщо по ознайомленні з програмою Ви захочете її видалити, то виконайте наступні дії:

У папці C: \ Program Files \ PriS21 відкрийте файл Setup_PriS (2-1). хls. Якщо в Excel у Вас встановлений захист від макровірусів, то при відкритті файлу натисніть кнопку Увімкнути макроси.

У вікні, натисніть кнопку Видалити.

Видаліть папку C: \ Program Files \ PriS21. Програма з Вашого комп'ютера вилучена.

Якщо Вам не потрібні опитування, з якими Ви працювали, видаліть папку з опитуваннями і зі списком опитувань (або почистіть їх вручну).

Однак, якщо під час установки або у процесі використання у користувача виникають питання, то існує можливість звернутися за порадою та консультацією за цією електронною поштою pnpoisk@sura.ruабо opros@nm.ru. Оновлення та доповнення програми, бази статистичних даних та приклади анкет і опитувань (що поповнюються досить часто) знаходяться на офіційних сайтах програми www.sura.ru/pnpoisk та www.opros.nm.ru.

«Дерево опитування»

Анкетне опитування — досить складний процес, що має декілька етапів. Для того, щоб орієнтуватися в процесі, відстежувати стан робіт, створено спеціальне вікно управління (див. малюнок 8) — Дерево опитування – стан робіт за поточним опитуванням (у подальшому Дерево опитування), за допомогою якого і відбувається управління роботою програми «ПриС». Вікно управління «Дерево опитування» з'являється на екрані не лише автоматично відразу після створення нового опитування , але також і після натиснення кнопки «Почати роботу з опитуванням» на панелі інструментів або вибору в меню «Список опитувань» пункту «Почати роботу з опитуванням». На малюнку видно послідовність дій при роботі з опитуванням. Жирний шрифт напису «Дерево опитування» на кнопці підказує, яку дію слід виконувати в даний момент.

Поглянемо на малюнок — виділені написи на кнопках вказують, що ми знаходимося на етапі розробки опитування — у нас майже нічого не підготовлено: не зроблений розрахунок вибірки, немає друкарської форми анкети, немає програм введення і аналізу анкет, є лише список питань і відповідей. Відмітимо, що не всі ці етапи обов'язково входять в процедуру опитування — необхідними є лише програми введення і аналізу анкет. Друкарська форма анкети могла бути підготовлена без використання програми, а розрахунок вибірки може бути взагалі відсутнім, наприклад, при обробці реєстраційних листів учасників конференції.

Дерево опитування, як і весь інтерфейс програми «ПриС», не дає доступу до заблокованих функцій. Наприклад, якщо список питань і відповідей не замкнутий, тобто з ним йде робота, то функції верстки анкети і підготовки форм введення і аналізу заблоковані, оскільки вони прямо залежать від цього списку.

Заповнення паспорта опитування

Перехід до заповнення паспорта опитування може здійснюватися кількома способами:

• На Дереві опитування натисніть кнопку Розробити анкету. З'являється вікно з листами Паспорт та Анкета.

На малюнку видно, що відразу після переходу з вікна Дерево опитування з двох аркушів нового вікна активним є лист Паспорт. Рекомендується відразу заповнити паспорт опитування. Заповнення листа Паспорт дозволить зберегти всю інформацію про замовника і цілі опитування. А також не плутати однакові опитування, що проводилися в різні терміни (наприклад, рейтинги кандидатів).

Якщо запропонована форма паспорта для Вас є неповною, Ви можете додати необхідні Вам рядки: в чистій рядку написати найменування рядка, відзначити її і, "взявши" за край рамки при натиснутій лівій кнопці мишки, перетягнути в потрібний рядок.

Нічого не записуйте в стовпці "С" і "Е" - вони використовуються для вибіркового контролю введення анкет.

Можливість роботи з Паспортом опитування існує в будь-який момент роботи з опитуванням.

Для експорту програми вводу:

• У вікні Дерево опроса в рамці Режим ввода анкет встановіть перемикач На другом компьютере;

• Натисніть кнопку Експорт програмного ввода. З'явиться вікно експорту програми введення (див. малюнок);

• Виберіть папку, в яку будуть скопійовані форма введення і база даних. За замовчуванням пропонується дискета (не забудьте вкласти в дисковод чисту дискету). • Скопіюйте з дискети ці файли на той комп'ютер, на якому буде здійснюватися введення анкет. На цьому комп'ютері також повинен бути встановлений «Прис» (не обов'язково зареєстрована версія);

• Для початку введення анкет відкривайте файл ... _Ввод Анкет.xls. При першому запуску виберіть у меню Ввод анкет пункт Ремонт после сбоя. Після закінчення введення анкет треба перенести заповнену базу даних на основний комп'ютер для аналізу.

 Для цього:

• Відкрийте програму введення і виберіть у меню Ввод анкет пункт Экспорт БД на дискету. З'явиться вікно експорту бази даних (див. малюнок 4 ).Експорт здійснюється в транспортний файл _Транс.xls;

• Якщо введення анкет здійснюється більш ніж на двох комп'ютерах, то транспортним файлів краще давати різні імена (... _Транс1.xls, ... _Транс2.xls і т.д.), тоді їх можна переносити на одній дискеті;

• Вставте дискету з базою даних в дисковод основного комп'ютера;

• Відкрийте потрібний Вам опитування, вікно Дерево опроса ; • Натисніть кнопку Импорт БД. Відкриється вікно імпорту бази даних анкет, аналогічне вікну експорту бази даних. У ньому необхідно вказати ім'я транспортного файла;

• У тому випадку, якщо номери анкет в основний імпортованої базах перетинаються, програма видасть попередження і запросить вказівку пріоритету - основної бази або імпортованої (див.малюнок 5). Як правило, пріоритет у основної бази даних - у імпортованої він повинен бути тільки у випадку, коли на віддаленому комп'ютері були виправлені деякі помилки в раніше імпортованих анкетах;

• База даних імпортовані на основний комп'ютер.

При перенесенні бази даних анкет з іншого комп'ютера додавання анкет з зміною їх номерів не передбачено. Подбайте самі, щоб номера анкет на різних комп'ютерах були різними. Якщо файл великий і не поміщається на дискету - робіть експорт в спеціальну папку C: \ Соціолог \ Транс, після чого стисніть його архіватором і перенесіть на дискету. Імпорт виконується аналогічно - скопіюйте архів з дискети в папку C: \ Соціолог \ Транс, розпакуйте його і виконуйте імпорт з папки.

Обробка відкритих питань

В анкетах іноді зустрічаються відкриті питання - такі питання, варіанти відповідей на які раніше не визначені. Наприклад, відповіді на запитання: «Чим Вам сподобався цей кандидат?» Заздалегідь передбачити можна, але велика ймовірність упустити щось істотне. Набагато цікавіше дозволити респондентам відповідати своїми словами, що дасть максимально неупереджений зріз думок цільової аудиторії, а потім об'єднати ці відповіді в декілька категорій (наприклад, "особистісні якості "," партійна приналежність "і т.п.). Заздалегідь розробити категорії іноді буває навіть шкідливо - не всі респонденти в стані оперувати цими категоріями.

Отримані відповіді на відкрите питання (категорії відповідей) слід закодувати і вводити як відповіді на закрите питання. Це можна зробити на різних етапах:

При підготовці анкети передбачити необхідну кількість порожніх відповідей на це питання, а потім у міру потреби використовувати ці коди відповідей, одночасно заповнюючи їх текст. Недоліком є те, що важко передбачити потрібну кількість відповідей - або залишиться багато не використаних кодів (а це сповільнює обробку), або (що ще гірше) зарезервованих кодів не вистачить.

Вручну обробити відкриті питання в заповнених анкетах, закодований їх, а потім змінити структуру анкети, додавши у відкриті питання отримані відповіді іперетворивши їх тим самим у закриті. Недоліком є ​​подвійна обробка всього масиву анкет.

Оптимальний спосіб - вручну обробити відкриті питання в частині анкет (приблизно 20%), після чого стане ясно, якої кількості можливих відповідей варто очікувати від усього масиву анкет. Важливо відзначити, що кодування відповідей на відкриті питання - справа соціології, а не оператора. Це в достатній мірі творча робота. Як правило, на відкриті запитання відповідає 10-20% респондентів. Це пов'язано з тим, що відповідь на відкрите питання вимагає від респондента більше розумових зусиль. Часто відкриті питання застосовуються при настановних опитуваннях для первинного дослідження ситуації. В цьому випадку відповіді можуть бути занадто різноманітними і не групуватися в якісь типові групи. 

В цьому випадку для аналізу важливо знати, чи відповів респондент на відкрите питання чи ні. Для цього в друкованій формі анкети передбачається поле для записи відповіді, а для внесення анкети в базу даних передбачаються два відповіді "Так" і "Ні" - чи є відповідь на відкрите запитання. Аналіз відповідей здійснюється зверненням до паперових анкет, для цього корисна функція перегляду номерів анкет, які відповідають фільтру.

Даний метод дозволяє доручити введення анкет оператору, не відволікаючи більше дорогого соціолога.

Вибіркова перевірка правильності введення

Одним з основних призначень «ПРиС» є зниження механічних помилок підготовки та обробка опитування (відсутність концептуальних помилок - формулювання питань / відповідей анкети, вибір методу опитування та інструктування і підбір інтерв'юерів, інтерпретація результатів – повинен гарантувати професіоналізм організатора опитування). «ПРиС» дозволяє здійснювати статистичний вибірковий контроль правильності введення анкет в базу даних, тобто відповідність записів БД паперовим анкетам.

Для контролю правильності вводу:

• По закінченні введення анкет в БД на Дереве опроса натисніть кнопку Проверка. Програма відкриє форму перевірки (див. малюнок 22-а).

• Введіть число анкет для вибіркової перевірки і довірчу ймовірність (ймовірність зробити помилковий висновок - чим вона менша, тим більше треба перевірити анкет).

• Натисніть кнопку Рассчитать - в нижній частині вікна з'явиться таблиця з двома рядками: Число знайдених помилок і Ймовірне число помилок в усьому масиві анкет. Вони інтерпретуються так: якщо при вибірковій перевірці ми знайдемо одну помилку (в одній з анкет один або кілька відповідей введені невірно), то у всьому масиві анкет з помилками не більше 17. • Натисніть кнопку Случ. № анкет - програма перенесе розраховану таблицю в Паспорт опроса (стовпці "C" і "D"), а також сформує перелік номерів анкет потрібного розміру.

• Відкрийте Ввод анкет і перевірте правильність введених анкет з сформованого на попередньому кроці списку. Для цього по черзі відкривайте ці анкети і порівнюйте з паперовим примірником анкети.

• Якщо є розбіжність між паперовим і електронним екземплярами в одному або кількох відповідях - виправте їх і відзначте, що Ви знайшли помилку в одній анкеті. • Після перевірки всіх анкет зі списку зверніться до розрахованої таблиці в Паспорте опроса і ви отримаєте верхню межу числа помилково введених анкет. Якщо Ви виправили всі знайдені помилки, то зменшіть його на число знайдених помилкових анкет. Довірча ймовірність в даному випадку дорівнює ймовірності того, що в усьому масиві анкет помилок більше, ніж число з розрахованої таблиці. При зменшенні ймовірності помилки ростуть розраховані числа в таблиці, тобто не варто її робити сильно відрізняється від 0,1. Точність оцінок мало залежить від обсягу всього масиву введених анкет та сильно залежить від кількості анкет, обраних для перевірки. Це кількістю для очікуваної перевірки без помилок становить приблизно 50-70 анкет.

Навіть в тому випадку, коли застосовується суцільна перевірка масиву ведених анкет, має сенс наступний вибірковий контроль. Справа в тому, що суцільна перевірка - масовий процес, тобто він також схильний помилок і його результати також необхідно контролювати.

1)Підготовка вибіркової сукупності і завдань інтерв'юерам.

Паралельно з розробкою анкети можна робити розрахунок вибірки і друкувати завдання інтерв'юерам

- кнопкою Вибірка і завдання на Дереві опитування.

Якщо формуються опитні листи, то готувати завдання інтерв'юерам можна

тільки після розробки анкети.

Щоб сформувати вибірку:

- Натисніть кнопку Вибірка і завдання на дереві опитування. На екрані з'явиться вікно Завдання.

- Натисніть кнопку Сформувати вибірку на панелі інструментів. Це приведе до появлення на екрані вікна Формування вибіркової сукупності.

- У вікні Формування вибіркової сукупності в графі Генеральна сово- купність виберіть зі списку генеральну сукупність, в якій проводитиметься опитування.

При вуличних опитуваннях бажано використати найбільш адекватні географічні одиниці:Керівництво користувача(Прис) при міському опитуванні

- дані по місту, при опитуванні у виборчому окрузі

- дані по з району міста, що відповідає.

-В графі Об'єм вибірки вкажіть потрібна кількість респондентів;

- Відмітьте галочкою використання стандартних вікових груп або відредагуйте їх самостійно.

- Натисніть кнопку Сформувати.

- Вікно Формування вибіркової сукупності закриється, а на екрані з'явиться роз- биття вибіркової сукупності за половіковими характеристиками.

Фрагмент вікна "Розбиття на вікові групи"

Для того, щоб в сформованих завданнях у Вас стояло"18-24", а не "18 - 19, 20-24", відредагуйте назви градацій, тобто приберіть усі проміжні риски і цифри. На тому ж листі трохи нижче розрахунку вибіркової сукупності виводиться розрахунок генеральної сукупності - він потрібний для розрахунку аудиторії (медиаметричні дослідження), сегменту ринку(маркетингові дослідження), електорату(політологічні дослідження).

Соседние файлы в папке Лекции