Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / Оса.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
343.25 Кб
Скачать

2. Видалення анкет, які відповідають фільтру

Іноді в процесі роботи з'ясовується, що одну або декілька анкет необхідно з масиву видалити. Така ситуація виникає тоді, коли анкета, наприклад, введена двічі, або встановлено, що інформація в анкеті помилкова (наприклад, внаслідок недобросовісного інтерв'юера). Звичайно в процесі аналізу анкету (одну або декілька) можна "відсікти" за допомогою фільтра, проте весь час пам'ятати про це і постійно враховувати - незручно. Розглянута операція дозволяє видалити (дійсно видалити - так, що цих анкет вже більше в масиві не буде) з масиву всі анкети.

Нагадаємо тут, що якщо ви знаєте яка по порядку входження в масив анкета вам необхідна, то можна легко створити фільтр, якому буде задовольняти саме ця і тільки ця анкета. Для цього при побудові фільтра потрібно скористатися змінної Nf (Номер анкети по порядку її входження в масив). Так, наприклад, якщо нам потрібна 134-я анкета, то необхідно побудувати фільтр виду (Nf = 134).

Якщо до початку виконання операції встановлено певний фільтр, то передбачається, що видалення повинно бути виконано саме відповідно до цього фільтром. Якщо ж фільтр невстановлений, то буде запропоновано або встановити наявний фільтр, або побудувати новий.

Відзначимо також, що після видалення навіть однієї анкети все построєні раніше для масиву фільтри необхідно будувати заново, оскільки кількість анкет в масиві після видалення зміниться.

3. Видалення ознак

Видаляють, як правило, додаткові ознаки. Необхідність в цьому може виникнути, коли, наприклад, з'ясовується, що ознака побудована невдало. Після виконання операції видалення ознака зникає як з масиву анкет, так і з паспорта. Зауважимо, що видалену ознаку повернути не можна. Тому необхідно бути уважним при використанні цієї операції.

При видаленні ознак масив анкет копіюється. Тому операція видалення, так само як і операція створення нових ознак, по-перше, виконується не дуже швидко, а по-друге, вимагає вільної дискової пам'яті в активному каталозі (тобто в тому каталозі, в якому ведеться робота) в обсязі пам'яті, займаної масивом анкет.

При виконанні цієї операції у відповідь на запит пакета необхідно ввести один або декілька номерів ознак, що підлягають видаленню. Номери повинні відділятися один від одного одним або кількома пробілами і вводяться в довільному порядку. Всі перераховані ознаки будуть видалені. Рекомендується видаляти непотрібні признаки не по одному, а відразу групами.

4. Перевірка коректності паспорта

Якщо паспорт масиву вводиться за допомогою відповідної операції в головному меню, то його коректність (звичайно ж формальна,а не змістовна) гарантується. Але досить часто паспорт створюється за допомогою звичайного текстового редактора з тексту самої анкети, оскільки текст анкети також підготовлений за допомогою комп'ютера у вигляді файлу. Крім того іноді виникає необхідність відредагувати паспорт . Після таких операцій бажано перевірити паспорт на формальну коректність (тобто чи правильна його структура). Про-перевірку паспорта доцільно виконати і в тому випадку, коли при спробі почати роботу на екран виводиться повідомлення про помилку в паспорті масиву.

Якщо в результаті виконання операції перевірки коректності паспорта знайдена помилка, то на екран виводиться діагностичне повідомлення із зазначенням номера помилкового пункту паспорта та номери рядки тексту, з якого починається цей хибний пункт паспорта. Якщо ж помилки не знайдені, то на екран виводиться деяка статистична інформація про паспорт включає загальну кількість ознак, кількість ознак для кожного з типів шкал, довжина анкети (в байтах), максимальна кількість альтернатив в признаках, максимальна довжина назви ознаки та назви альтернативи.

Соседние файлы в папке Лекции