Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ норд.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

II. Фактори, що впливають на зарплату при зарубіжних призначеннях

  • Особистість.

  • Країна.

  • Вартість життя.

  • Підвищення посадового статусу.

  • Компенсація ускладнень зарубіжного відрядження.

  • Валюта.

  • Віддаленість району.

III. Проблеми репатріації експатріантів

  • Реадаптація до життя в «домашній» країні.

  • Особисті фінансові проблеми.

  • Просування по службі.

  • Стосунки з колишніми колегами.

  1. Особливос­ті розвитку персоналу в міжнародних корпораціях

    1. Вивчення особливостей культури учасників. Наприклад, в Японії ризикувати не прийнято. Тому ви можете виявити, що ніхто з японців не захоче добровільно брати участь у навчаючих рольових іграх, оскільки це означає прийняття рішень і, відповід­но, ризик. На Близькому Сході рольові ігри розглядаються як забава для дітей, а не заняття для дорослих.

    2. Публічна критика є табу для деяких культур Далекого Сходу. Подібні труднощі можуть виникнути навіть у такому простому питанні, як вибір добровільного спостерігача в обговоренні або рольовій грі, тому що ця роль передбачає критику поведінки інших людей.

    3. Важливо зберегти «обличчя» фірми, компанії і не допус­тити незручності стосовно інших людей з країн Близького Сходу, Східної та Західної Африки і деяких європейських країн, включаючи Іспанію та Італію. Фактично проблеми можуть виникнути в будь-якій ситуації, коли поведінка слухачів може стати предметом обговорення і/або критики.

    4. Складним може бути й отримання адекватної оцінки викладання. Навіть якщо ви порушуєте табу, учні не висловлять вам свого незадоволення, оскільки це означає критику вас і спровокує вас до втрати «обличчя».

    5. Правильне розуміння ставлення до роботи, яку вивчаємо, у національній культурі стажерів. У США, наприклад, прийнято навчати торгових агентів написанню листів керівникам вищого рівня, щоб забезпечити їхній доступ в організацію. У Японії така практика не прийнята. Замість цього рекомендуються особисті візити у фірму із залишанням візитних карток.

  1. Складові контролю, контроль як зворотний зв’язок системи

Контроль — це особливий вид діяльності на підприємстві, який зосереджений на спостереженні за процесом управління та на його оцінці.

Складові контролю:

  • установлення стандартів;

  • оцінка виконання;

  • коригування.

Контроль розпочинається з бажаного виконання, яке ґрунтується на стандартах. У процесі діяльності досягається фактичне виконання, що піддається оцінці й порівнюється зі стандартами. Якщо виникають відхилення реального виконання від стандартів, то треба виявити причини цих відхилень, розробити і реалізувати програму відповідних коригуваль­них дій. Після коригування процес має повернутися до бажаного виконання (стандарту), за яким настає наступний цикл, і т. д.

Коли організація здійснює свій бізнес на міжнародному рівні, функція контролю набуває додаткового ступеня складності. Менеджери повинні не лише встановлювати стандарти, вимірювати результативність і здійснювати коригуючі дії для свого бізнесу в країні базування, але й здійснювати аналогічні операції для свого міжнародного бізнесу за її межами. Очевидно, що чим глобальніший їх бізнес, тим складніше здійснювати функцію контролю.

  1. Вимоги до контролю в міжнародних компаніях, проблеми контролю

Далі у процесі вивчення теми слід звернути увагу на три основні вимоги до контролю в міжнародних компаніях:

  1. Стандарти в МНК повинні враховувати як загальнокорпоративні цілі, так і місцеві умови.

  2. Інформація, що міститься у звітах, повинна віддзеркалювати не тільки поточне виконання, а й встановлені стандарти.

  3. Управлінські дії щодо коригування відхилень є завершальним кроком функції контролю.

Звичайно в міжнародних корпораціях виникають і специфічні проблеми контролю:

  • цілі зовнішньоекономічних операцій конфліктують із загаль­нокорпоративними цілями;

  • цілі партнерів СП суперечать корпоративному менеджменту;

  • досвід і компетенція в плануванні дуже різняться у різних зарубіжних відділеннях;

  • філософська природа конфліктів відносно цілей і політика зарубіжних операцій в основному пов’язані з культурними відмінностями між менеджерами країни походження і країни-господаря.

  1. Типи контролю в ТНК

Як наслідок особливостей контрольної діяльності міжнародних корпорацій існують два основних типи контролю в МНК.

Прямий контроль:

  • наради в штаб-квартирі;

  • відрядження вищих менеджерів до зарубіжних відділень;

  • контроль поточної діяльності персоналу;

  • контроль за допомогою організаційної структури (письмові офіційні звіти, ланцюги команд).

Непрямий контроль:

  • щомісячна звітність, що надсилається до офісу країни походження;

  • додатки до оперативної звітності, включаючи фінансові звіти (баланс, звіти про доходи, бюджети);

  • фінансові співвідношення.

  1. Система контролю в міжнародних корпораціях (особистий, бюрократичний, контроль за резуль­татами та культурний контроль)

Особистий контроль ґрунтується на особистих контактах з підлеглими, у процесі яких здійснюється безпосередній нагляд за їхніми діями або ж з’ясовуються причини відхилень від стандартів чи шляхи усунення недоліків. Переваги -що в менеджерів вищого рівня формуються особисті враження щодо діяльності підлеглих, велика роль у подоланні національних культурних відмінностей між працівниками компанії і формуванні корпоративної культури. Недоліком є велика трудомісткість і обмеженість через завантаженість вищих менеджерів.

Бюрократичний контроль здійснюється через систему процедур і правил, що регламентують діяльність підрозділів. Для підрозділів міжнародних корпорацій найпоширенішими видами бюрократичного контролю є бюджетний контроль і правила капі­тальних витрат. Переваги пов’язані з простотою і малими витратами часу, оскільки бюджети є інструментом не лише контролю, а й планування. Недоліки пов’язані головним чином з тим, що фокус контролю зміщується з кінцевого виконання на використання коштів, що призводить до завищення бюджетів.

Контроль за результатами — пов’язаний з орієнтацією підрозділу на досягнення кінцевих цілей. У такому разі процес контролю поділяється на три етапи: 1) встановлення цілей підрозділу, 2) кількісний вираз цілей через певні показники: продуктивність, прибутковість, частка ринку і т. ін., 3) оцінка діяльності менеджерів за їхньою здатністю досягати цілей. Переваги- простота та орієнтація на досягнення зарубіжними підрозділами таких кінцевих результатів, які пов’язані із загальними цілями корпорації. Недоліки — складність пошуку таких ключових показників, які б вичерпно віддзеркалювали кінцеві результати діяльності зарубіжних підрозділів.

Культурний контроль означає регулювання поведінки працівників за допомогою спільних цінностей, норм, традицій, ритуалів, переконань та інших складових організаційної культури, ґрунтується на здатності індивідів чи групи самостійно визначати відповідні норми поведінки чи рівня продуктивності праці.

  1. Характеристики контролю в різних типах міжнародних стратегій

    Стратегія

    Взаємозалежність результатів

    Двозначність результатів

    Витрати на контроль

    Мультиринкова

    Низька

    Низька

    Низькі

    Міжнародна

    Помірна

    Помірна

    Помірні

    Глобальна

    Висока

    Висока

    Високі

    Транснаціональна

    Дуже висока

    Дуже висока

    Дуже високі

  2. Контролінг як важливий інструмент контролю

Контролінг, на відміну від звичайного контролю, поєднує планування, регулювання і контроль шляхом інтегрованого інформаційного забезпечення з метою управління прибутком. Контролінг включає до свого складу, окрім того, питання документування шляхом бухгалтерського обліку, підготовку і передачу первинної, орієнтованої на результат (як правило, прибуток) інформації, формування певних процедур, правил і т. ін.

Витоки контролінгу йдуть до середньовічних систем державного управління. Посада контролера (Coutrollour) існувала в XV ст. при дворі англійського короля. Завдання цієї посадової особи полягало в документуванні і контролі грошових і товарних потоків. У сучасному значенні система контролінгу була запроваджена вперше американськими компаніями «Ачісон, Топека енд Санта Фе Рейлроуд» в 1880 р. та «Дженерал Електрик» в 1882 р. Однак значного поширення контролінг набув лише після Великої депресії в 30-х роках минулого століття. Вагому роль у цьому процесі відіграв створений у 1931 р. Американський інститут контролерів, який в 1962 р. було перейменовано у Фінансово-адміністративний інститут. Завдяки діяльності цього інституту роль контролера було піднесено на такий самий рівень, як і казначея, чітко розмежовані їхні функції.