Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Missia2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
372.74 Кб
Скачать

Б. 1. Аналітичні матеріали щодо президента України. Повноваження През. У., Кабміну, Парл. У. Порівняння повноважень зазначених інститутів влади в США, Аргентині, РФ, Польщі.

Демократичний транзит – процес трансформації посттоталітарних суспільств, який супроводжується зламом інститутів політичного режиму, що відживає, встановленням і зміцненням широкої мережі демократичних інститутів громадянського суспільства й посиленням демократичних функцій державно-владних структур.

Система стримувань і противаг- це сукупність законодавчо закріплених повноважень, засобів, форм, методів, процедур, призначених для забезпечення реалізації принципу розподілу влади, недопущення домінування будь-якої гілки влади і досягнення динамічної стабільності між ними.

Ефективність політичної влади - це її результативність, ступінь виконання нею своїх функцій у політичній системі і суспільстві, реалізації очікувань громадян. Показники, що свідчать про ефективність влади, слід шукати у всіх сферах суспільного життя.

демократичний транзит - процес переходу політичного режиму держави до демократії .В основному відбувається в період політичної модернізації суспільства. Характерний для країн третьої хвилі демократизації.

система стримувань і противаг- система яка забезпечує взаємну підконтрольність різних гілок і центрів державної влади та запобігає концентрації влади в одній гілці чи в руках однієї особи.

ефективність політичної влади- результативність влади, що характеризується саме мірою виконання нею своїх функцій, реалізацією чеканьі вимог громадян.

Б.2. Розробити проект соц. дослідження «Вплив політ. реклами на свідомість індивіда».

Вибірка — це множина об'єктів, подій, зразків або сукупність вимірів, за допомогою визначеної процедури вибраних з статистичної популяції або генеральної сукупності для участі в дослідженні. Вибірка представляє собою множину або сукупність певного обсягу, члени якої збираються і статистичні характеристики обчислюється таким чином, що в результаті можна зробити висновки або екстраполяцію із вибірки на всю популяцію або генеральну сукупність.

Анкетне опитування - це один з методів отримання первинної соціологічної інформації шляхом письмових відповідей респондентів на систему стандартизованих відповідей анкети.

Соціальний моніторинг - періодичний збір, узагальнення та аналіз інформації про соціальний об'єкт для прийняття управлінських рішень на різноманітних рівнях соціального управління.

Операціоналізація понять – це процедура конкретизації загальних понять, зведення їх до емпірично фіксованих індикаторів таких індикаторів, які доступні вимірюванню соціологічними методами.

Політична реклама - це будь-яка реклама як система методів психологічної дії на масову аудиторію з метою управління їх політичною поведінкою, направлена на зміну або закріплення тих або інших політичних переконань. Політичні технології (грец. techne — мистецтво, майстерність) — сукупність методів і систем послідовних дій, спрямованих на досягнення необхідного політичного результату. Політи́чна свідо́мість — сукупність інтимних почуттів і уявлень, поглядів і емоцій, оцінок і установок, що виражають ставлення людей до здійснюваної і бажаної політики, що визначають здатність людини до участі і справами суспільства і держави; це специфічна форма суспільної свідомості, система відображення в духовному житті людей політичних інтересів і уявлень різних соціальних груп, національних спільнот і суспільства в цілому.

Мета: дослідити характер впливу політичної реклами на свідомість індивіда.

Цілі (завдання): 1) визначити канали впливу ЗМІ, які найбільше впливають на прийняття політичних рішень індивідом. 2 Характер інформації, що надається 3) визначити який тип політичної реклами є ефективнішим. 4) визначити характер ставлення індивіда до політичної реклами. Ефект респондентів від отриманої інформації

Операціоналізація понять

1. А) виділення абстрактного поняття

б) надання загальних визначень

- вплив психологічна реакція на різноманітні інформаційні повідомлення;

- вплив - агітація, спрямована на зорове і слухове сприйняття;

в) виділення індексів:

- психологічний вплив;

- реакція респондента;

2. Виявлення конкретних залежностей

Кількість респондентів, що отримали повідомлення (%)Кількість респондентів, які запам’ятали інформацію (% інформації яку запам’ятали)На які дії спонукає інформація

а) виділення абстрактного поняття

б) надання загального визначення

політична свідомість – сукупність знань, ідей і поглядів про політичне життя;

політична свідомість - ставлення індивіда ( прийняття, неприйняття) до політичних лідерів;

в) виділення індексів

- мін – участь у голосуванні;- макс – без свідома довіра кандидату;

2. Виявлення конкретних залежностей

кі-сть людей, які довіряють отриманій інформації (%)кі-сть людей з негативним ставленням до агітації (%)кі-сть людей, що проігнорували агітацію (%)кі-сть людей, які проголосували за кандидата (%)

кі-сть людей, що брали участь в акціях протесту (%)кі-сть людей, що брали участь у партійних рухах на користь кандидата (%)кі-сть людей, що безпосередньо працювали на кандидата

Гіпотези: (робочі) 1) чим більший вік виборців, тим менше серед них інтернет-користувачів 2) зі зменшенням зайнятості, зростає кількість телеглядачів 3) зі зростанням рівня матеріального забезпечення, зростає рівень політичних знань індивіда 4) зі зростанням віку, зростає частка заідеологізованості 5) зі збільшенням числа автомобілів, збільшується вплив радіо реклами 6) для старшого покоління визначальним у виборі є персональна увага кандидатів до них (вітальні бігборди, подарунки до дня народження) 7) зі збільшенням віку, збільшується цікавість до агітаційних матеріалів 8) зі зростанням рівня освіти, зменшується довіра до політичної реклами (вихідна гіпотеза)

1. Яка інформація, на Вашу думку, є політичною?

2. Як часто Ви цікавитесь політичною інформацією?

3) З яких джерел Ви отримуєте інформацію про політичні події?

4.Оцініть кожне джерело інформації, залежно від того, як часто Ви ним користуєтесь за допомогою 6-тибальноїшкали

5. Підчас користування Інтернетом, Ви найчастіше відвідуєте сайти

Б. 3

. Проект порівн.. дослідження постомуніст. Реформ в Чехії і Польщі. Мета, цілі, завдання, уточнення, операціоналізація. Осн. Етапи реформування та критерії для пор-ня.

. Порівняльне дослідження - дослідження, орієнтоване на отримання висновків, заснованих на порівнянні соціальних явищ і процесів:У часі: панельні, трендові, когортного дослідження; та / або По регіонам: територіальні дослідження.

Види порівняльних досліджень:«Case study» порівняння - даний вид порівняння застосовується тоді, коли аналізується одна країна (будь політичний феномен в окремій країні) на тлі порівняння її з іншими країнами. Бінарне порівняння. Бінарне порівняння являє собою стратегію дослідження двох країн, що дозволяє виявити загальне і особливе в їх політичному розвитку. Регіональне порівняння. Поширеним видом порівняння виступає порівняння регіонів, тобто групи країн, обраних в силу схожості їх економічних, культурних, політичних і т.д. характеристик. Глобальне порівняння. Особливістю глобальних досліджень є те, що в якості одиниці аналізу тут береться вся політична система, її основні характеристики. Кросс-темпоральне порівння. Критерій часу включається в дослідження за для подалання статичного харакетру порівння.

трансформація державної влади - сукупність змін (ряд перетворень) в різних соціально-економічних сферах, які включають в себе еволюцію таких явищ, як режими прав людини, ….та які об'єднуються для утворення виключної за своєю широтою та інтенсивності форми регіональних і світових взаємозв'язків

Операціоналізація понять – це процедура конкретизації загальних понять, зведення їх до емпірично фіксованих індикаторів таких індикаторів, які доступні вимірюванню соціологічними методами.

Мета – дослідження характеру посткомуністичних реформ Чехії та Польщі, їх порівняння. Цілі: 1) визначення шляху реформування; 2) ступінь політичного плюралізму; 3) характер змінюваності влади; 4) характер формування влади; 5) характер електоральних процедур; 6) заміна еліти; 7) діяльність місцевого самоврядування.

Операціоналізація та уточнення поняття «посткомуністичні реформи» (они же и критерии): процес приватизації (кількість приватизованих об’єктів з початку реформування, хто саме займався приватизацією), характер змінюваності влади (частота зміни Кабміну, частота прийнятих різновекторних рішень), характер формування влади (Чехія і Польща – парламентські республіки), ступінь політичного плюралізму (кількість партій, представлених в парламенті після початку процесу реформуавання), характер електоральних процедур (кількість партій, допущенних до участі до виборів, законодавча база виборчого процесу), заміна еліти (кількість нових представників серед політичної еліти та їх підтримка та кількість представників старої еліти та їх підтримка серед населення), діяльність місцевого самоврядування (кількість відновлених самоврядних політичних інституцій та їх прийнятих рішень щодо самоврядних одиниць).

Б4.Ви́борча систе́ма — сукупність правил і законів, що забезпечують певний тип організації влади, участь суспільства у формуванні державних представницьких, законодавчих, судових і виконавчих органів, вираження волі тієї частини населення, яка за законодавством вважається достатньою для визначення результатів виборів легітимними.

політичний вибір - надання переваги одній з альтернатив на певній підставі (види: раціональний вибір як очікувана цінність можливих варіантів вибору, розумовий вибір як розуміння наслідків і перспектив вибору, інтуїтивний вибір із недостатнім ступенем усвідомлюваності цілей та наслідків вибору й емоційний вибір як опора на ті емоційні стани, що супроводжують процес вибору).

Делегування повноважень – це процес передавання керівником частини будь-якої своєї роботи та повноважень, необхідних для її виконання, підлеглому, який приймає на себе відповідальність за її виконання. За допомогою делегування повноважень встановлюються формальні відносини та посадові зв`язки працівників в організації. Саме вони слугують основою для упорядкування спільної діяльності підрозділів і забезпечують можливості координувати роботу організації.

Виборча система - сукупність правил і законів, що забезпечують певний тип організації влади, участь суспільства у формуванні державних, представницьких, законодавчих, судових і виконавчих органів, вираження волі тієї частини населення, яка за законодавством вважається достатньою для визначення результатів виборів легітимними. Демократичні принципи щодо виборів: Свобода виборів і добровільна участь у них громадян, Змагальність, конкурентність виборів, Періодичність і регулярність виборів, Рівність можливостей у передвиборній боротьбі, Можливість громадського контролю за виборами, прозорість, гласність, таємність. Ефективність ВС можна виокремити з сильних сторін тієї чи іншої системи, при цьому враховуючи специфіку країни. Так, мажоритарні ВС відносн. більшості може бути ефективною у країні (США, Канада, Індія), якщо система виборів має бути простою і зрозумілою для виборців, якщо існують задатки відносно стабільної двопартійної системи, буде ефективною при бажанні побудови реальної сильної опозиції у парламенті, і виключенні можливості дроблення ПП. Окрім цього її позитивом є те, що вона виключає прихід до влади екстремістських угрупувань і партій. Дана система дає змогу забезпечити зв'язок між кандидатами і виборцями. ВС двотурового голосування + заохочення співпраці між політ силами, подолання ефекту поділу голосів між двома схожими кандидатами, але мінусами є те, що дана система дуже затратна, велика диспропорційність між голосами виборців і одержаними мандатами, і, звичайно, дана система не буде ефективної, а, навіть, скоріше буде небезпечної для розділених суспільств. ВС альтернат. голосу (Австралія) - + врахов. думка більше 50% виборців, захочується співпраця між ПП, - виборці мають вміти читати, писати, рахувати, змушені поставити всі преференції ВС блокового голосування за партійні списки + представництво в парламенті жінок і меншин. Щодо пропорційних ВС +велика кількість голосів реально впливає на результати виборів, - виборці сприймають результати як «чесні», + посилення партійної системи, + мала кількість втрачених голосів, + нац. меншини отримують можливість бути предст. В парламенті, + зростає предст. жінок, + система сприяє стабільності держ. політики – система – система партійних списків(парламент максимально репрезентує структуру суспільства).

Критерії:

1. Х-р виходу держави з політ. виб. Кризи 2. Термін виходу держави з парлам.кризи

3. вплив тіньових структур та лобі на результат виб. процесу 4. Наявність іноз.капіталу у виборчих кампаніях

5. Наявність сильного лідера в період кризи 6. Зміни законодавства як результат пол.кризи

7. Наявність регламенту формування парлам.більшості 8. Хар-р впливу опозиції на прийняття пол.. рішень

9. Хар-р підтримки пол.. змін населенням

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]