Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_IDPZK.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
431.62 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чорноморський державний університет

імені Петра Могили

Юридичний факультет

Кафедра історії та теорії держави і права

Історія держави і права зарубіжних країн

Напрям підготовки 6.030401 “Правознавство”

Методичні вказівки та плани семінарських занять

для студентів юридичного факультету

Миколаїв – 2013

Навчально методичні матеріали з курсу

Історія держави і права України”

Укладач: І.С. Лісна – к.ю.н. доцент

Кафедри історії держави і права

Юридичного факультету

Рекомендовано до друку

Радою юридичного факультету

(протокол № 3(12/13) від 11.01.2013 р.)

Загальні методичні вказівки

Метою курсу є ознайомлення студентів з процесом виникнення Держави і Права, знаходження спільних та глибоко індивідуальних рис його протікання в різних країнах та на різних етапах розвитку становлення правових систем, періодизацією людської історії та обгрунтуванням періодизацій цих критеріїв впливами історичних процесів на сучасні формми держави і права.

Перед курсом ставляться наступні завдання:

  1. Озброїти студентів певною системою загальнотеоритичних знань щодо процесів виникнення таких соціальних явищ, як Держава і Право, їх розвиток, відповідності шляхів розвитку певного суспільства в формі держави і правовій системі, тощо;

  2. Навчити студентів опрацьовувати літературу(працювати з каталогами, конспектами, використовувати в обгрунтуванні свої пропозиції, тощо);

  3. Навчити давати неупереджену оцінку певним історичним явищам, політичного, соціального та провового життя;

  4. На підставі знань про Історію Держави і Права показати спадковість форм Держави і Права та виявити впливи історичних фактів і подій на сьогодення.

Міждисциплінарні звязки:

Вивчається протягом першого року навчання(ІІ триместри) на І-му курсі, разом з такими учбовими курсами як “Теорія держави і права”, “Історія держави і права України”, з якими логічно повязаний, що сприяє кращому опануванню матеріалу курсу “Історія держави і права зарубіжних країн”.

Історія держави і права зарубіжних країн розглядає та досліджує, виникнення, розвиток, функціонування держави і права країн у різні історичні епохи. В цьому курсі вивчаються лише ті держави, що залишили найглибший слід в історії світової цивілізації. Історія держави і права зарубіжних країн досліджує виникнення і розвиток прав людини, правової держави, федералізму розподілу влади, парламентаризму, головних інститутів приватного та публічного права.

Головна мета навчальної дисципліни історії держави і права зарубіжних країн полягає в тому, щоб глибше зрозуміти сучасні державотворчі процеси в Україні, в інших державах світу, вміти прогнозувати тенденції їх розвитку на сьогодення та на майбутнє. Знання історії держави і права провідних країн світу дасть змогу майбутнім юристам глибше оволодіти іншими юридичними дисциплінами, вивчати досвіт набутий людством впродовж тисячолітньої історії цивілізації.

Історія держави і права зарубіжних країн досліджує історію державно-правових інститутів окремих країн хронологічно в рамках чотирьох періодів. Кожен період має свої розділи, етапи, кожному з яких відповідає свій тип держави і права.

При складанні програми автор врахувала те, що Російська федерація теж належить до зарубіжних країн. Тому історія держави і права Московського, князівства. Російської імперії та СРСР включені до даної програми.

Юридичний факультет

Кафедра історії та теорії держави і права

Програму розглянуто та затверджено на засіданні кафедри ”09” січня 2013 р.

Протокол № 2/6 11-07(12/13)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]