Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_IDPZK.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
431.62 Кб
Скачать

Тема 2. Держава і право стародавньої Греції

  1. Виникнення демократичної Афінської держави. Реформи Тезея. Закони Драконта. Зміни, внесені до законодавства Солоном. Реформи Клісфена.

  2. Найважливіші органи державної влади Афін. Суд присяжних (геліея). Рада п'ятсот. Стратеги та архонти. Своєрідність афінської демократії.

  3. Правова система в Афінах. Джерела та основні риси афінського права. Становище жінки. Особливості кримінального права. Державні злочини і покарання.

  4. Особливості розвитку олігархічної Спарти. Органи влади і їх функції. Реформи. Джерела та основні риси права Спарти.

Тема 3. Держава і право стародавнього Риму

  1. Періодизація історії римської держави. Боротьба патриціїв і плебеїв. Реформи Сервія Туллія. Виникнення Римської держави.

  2. Суспільний і державний лад Риму в період республіки. Правове становище населення. Розвиток рабства. Центуріальні збори. Сенати. Магістратура: консули, претори, цензори, квестори і еділи. Плебейські трибуни. Диктатор. Військовий устрій.

  3. Перехід Риму від республіки до імперії. Загострення соціально-класових протиріч в ІІ-І ст. до н.е. Законодавство Гракхів. Військова реформа Марія; Диктатура Сулли. Перший і другий тріумвірати. Перемога Октавіана.

  4. Суспільний і державний лад Риму в період імперії. Періоди принципату і домінату. Занепад республіканських установ. Управління провінціями. Армія і преторіанська гвардія. Реформи Діоклетіана. Еволюція державного ладу імперії.

  5. Поділ імперії на Західну і Східну. Падіння Західної Римської імперії.

  6. Римське право. Основні етапи в історії римського права. Розвиток системи і джерел права: звичаєве право, закони, преторське право, "право народів", імператорські Конституції. Кодифікація римського права. Закони XII таблиць. Розвиток приватної власності. Договір позики. Злочини і покарання. Формалізм Законів XII таблиць. Легісакційний процес. Римське право періоду імперії. Кодифікація Юстініана. Квіритська і бонітарна власність. Право зобов'язань. Зобов'язання з деліктів і договорів. Класифікація договорів. Основні риси шлюбно-сімейного права. Злочини і покарання за римським правом. Формулярний і екстраординарний процес. Історичне значення римського права.

Розділ іі Історія держави і права середніх віків

Тема 4. Середньовічна держава і право в країнах Західної Європи

  1. Виникнення держави у франків та англо-саксів. Утворення Феодальної держави у Франції, Німеччині, Іспанії.

  2. Ранньофеодальна монархія Франків у Франції, Англії, Німеччині. Формування феодальних відносин. Розвиток форм феодальної земельної власності (алод, феод і бенефіцій). Відношення сюзеренітету-васалітету.

  3. Державний лад. Королівська влада в VI-XII ст. Норманське завоювання Англії. "Священна Римська імперія Німецької Нації'". Центральне і місцеве управління. Феодальна ієрархія. Феодальна роздробленість. Особливості державного розвитку Англії в період ранньофеодальної монархії.

  4. Станово-представницька монархія. Зміни у суспільному ладі країн Західної Європи в XII-XV ст. Формування станів. Посилення королівської влади. Велика хартія вольностей 1215 р. в Англії. Станово-представницькі установи: Генеральні штати, парламент. Рейхстаг і ландтаги тощо. Їх структура, компетенція. Зміни в центральному і місцевому управлінні. Політична роздробленість Німеччини. "Золота булла" 1356 p. та її реакційна роль.

  5. Абсолютна монархія. Передумови виникнення абсолютизму. Центральний і місцевий апарат в умовах абсолютної монархії. Класичний абсолютизм Франції, незавершений характер абсолютизму в Англії і князівський абсолютизм в Німеччині.

  6. Феодальне право. Джерела права. Варварські Правди. Партикуляризм. Особливості феодального права в Англії: "загальне право" і судовий прецедент. Розвиток королівського законодавства. Канонічне право. Міське (магдебурзьке) право. Рецепція римського права. Основні риси права феодальної земельної власності. Договірні відносини. Злочини і покарання. Суд і процес.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]